Thumbnail
Αγανακτισμένοι οι αρχαιολόγοι με τα...σενάρια! 

Αγανακτισμένοι οι αρχαιολόγοι με τα...σενάρια! 

 
«Είναι γραφικό και επικίνδυνο να λέγεται ότι βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου»
 
Οργισμένοι και θορυβημένοι είναι οι αρχαιολόγοι, υπεύθυνοι της ανασκαφής στη θέση Καστά της Αμφίπολης με τα σενάρια που διακινούνται ότι, βρέθηκε 
 
 
«Είναι τουλάχιστον απίθανο και στερείται κάθε επιστημονικής σοβαρότητας το να υποστηρίζουμε πως το εύρημα της Αμφίπολης ‘κρύβει’ τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για τον απλούστατο λόγο ότι, στον έναν χρόνο που διαρκεί η ανασκαφή, δεν σκάβουμε ακόμα τον τάφο. Προς το παρόν είμαστε μπροστά σ’ έναν λαμπρό ταφικό περίβολο – μοναδικό στον ελληνικό χώρο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη ανασκαφέας – προϊσταμένη της ΚΗ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής Αικατερίνη Περιστέρη.
 
Μάλιστα η κ. Περιστέρη απευθύνει έκκληση για σεβασμό στο ανασκαφικό – επιστημονικό έργο και σοβαρότητα σ’ όσους αναπαράγουν ανάλογα «σενάρια».
 
Η υπεύθυνη του έργου χαρακτηρίζει αντιεπιστημονική αλλά και επικίνδυνη την αναπαραγωγή της «είδησης» ενώ επιτίθεται με δριμύτητα σε δημοσιεύματα, κυρίως στο χώρο του διαδικτύου.
 
«Αναρωτιέμαι πόσο εύκολα τελικά μπορεί το οποιοδήποτε επιστημονικό επίτευγμα – προϊόν μόχθου ομάδας και ομάδων ανθρώπων, να γελοιοποιηθεί από τους επίδοξους δημοσιογράφους και αρθρογράφους του διαδικτύου και όσους τους καθοδηγούν» σημειώνει η αρχαιολόγος.
 
Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε το 356 π.Χ στην Πέλλα και πέθανε στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ στη Βαβυλώνα ενώ ο τάφος του Μακεδόνα στρατηλάτη δεν έχει βρεθεί ποτέ.
 
Η αναζήτηση του τάφου του ξεκίνησε εδώ και εκατοντάδες χρόνια και έρευνες έχουν γίνει στην Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ασία ακόμα και την …Αυστραλία.
 
Οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν στη δεκαετία του ’60. Συνεχίζονται διεξοδικά από το περσινό καλοκαίρι από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη.
 
Μέχρι στιγμής, οι έρευνες αποκάλυψαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό κτιστό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ.(περί το 325-300 π.Χ).
 
Ο εντυπωσιακός – μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα περίβολος – είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου κι έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που όπως φαίνεται ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.
 
Η ανασκαφή (η οποία προς το παρόν έχει διακοπεί εδώ και περίπου 20 μέρες και αναμένεται να συνεχισθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου) χρηματοδοτήθηκε τον τελευταίο χρόνο με ποσό 180.000 ευρώ (από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και το Υπουργείο Πολιτισμού).
 
Τα μέχρι στιγμής «σενάρια» που κυκλοφορούν, «θέλουν»τον τάφο εντός του τύμβου να ανήκει:
 
α) στη Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο Δ΄ (γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου) που δολοφονήθηκαν από τον σφετεριστή της εξουσίας Κάσσανδρο το 311 π.Χ.,
 
β) σε χιλιάδες Αθηναίους οπλίτες – νεκρούς στη μάχη του Δραβήσκου το 465 π.Χ (πριν από την ίδρυση της πόλης της Αμφίπολης),
 
γ) στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο … άγνωστο πώς μεταφέρθηκε από τη Βαβυλώνα και τάφηκε στην Αμφίπολη.
 
matrix24.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Το Φιάσκο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και η Νέα Εμφάνιση των «Γνωστών - Αγνώστων»
Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Νομική: Επτά συλλήψεις για την επίθεση – Μία προσαγωγή για υπόθαλψη
Στη διαδικασία της ταυτοποίησης των ατόμων που αρχικά είχαν προσαχθεί μετείχε και η Αντιτρομοκρατική
Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Νομική: Επτά συλλήψεις για την επίθεση – Μία προσαγωγή για υπόθαλψη
anergoi ptixioyxi
Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ στην εργασία τα Σαββατοκύριακα – Όταν το ρεπό γίνεται πολυτέλεια
Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την εργασία τα Σαββατοκύριακα, με το 32,3% των εργαζομένων να δηλώνουν ότι εργάζονται...
Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ στην εργασία τα Σαββατοκύριακα – Όταν το ρεπό γίνεται πολυτέλεια
erasmus
Από την Κατάνια στην Αβινιόν: Το ΓΕΛ Σαπών ταξιδεύει την ενεργή πολιτειότητα στην Ευρώπη
Συνεχίζεται το «μάθημα δημοκρατίας, ενεργής πολιτειότητας και οικολογίας» για το ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών: Από την Κατάνια της Ιταλίας...
Από την Κατάνια στην Αβινιόν: Το ΓΕΛ Σαπών ταξιδεύει την ενεργή πολιτειότητα στην Ευρώπη