Thumbnail
Απίστευτες καταγγελίες ΟΙΕΛΕ - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ αναδεικνύει την πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στα ιδιωτικά σχολεία της Ηπείρου, όπου παρατηρείται "όξυνση της παρανομίας πολλώ ιδιωτικών σχολείων  με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων και του Υπουργείου Παιδείας και λόγω κυρίως της φιλεργοδοτικής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων. Όπως τονίζει η ΟΙΕΛΕ στην Ήπειρο η κατάσταση είναι πρωτοφανής.

Τα στοιχεία που παραθέτει η ΟΙΕΛΕ δείχνουν ότι οι αίθουσες διδασκαλίας  ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου που πραγματοποίησε αιφνίδιο έλεγχο στα εκπαιδευτήρια, δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από το 2004. Συγκεκριμένα, «το 2004 καταργήθηκαν οι παλιές αίθουσες διδασκαλίας, ενώ προστέθηκαν καινούριες οι οποίες ουδέποτε αδειοδοτήθηκαν, καθώς επρόκειτο για αυθαίρετα κτίσματα. Δεν έχει επίσης, κατατεθεί από τους διοικούντες το σχολείο, μελέτη στατικής επάρκειας των αιθουσών του, πράγμα που σημαίνει πως η διοίκηση του σχολείου έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών».

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την ανακοίνωση

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση παρατηρείται όξυνση της παρανομίας πολλών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων,  με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων και του Υπουργείου Παιδείας και λόγω κυρίως της φιλεργοδοτικής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων που κάνουν τα στραβά μάτια σε φαινόμενα επιχειρηματικής ασυδοσίας και της απροθυμίας ορισμένων στελεχών της διοίκησης να ασκήσουν σωστά τον εποπτικό τους ρόλο.

Ωστόσο στην Ήπειρο η κατάσταση είναι πρωτοφανής. Σωρεία σοβαρότατων παρανομιών που έχουν τελεστεί την τελευταία δεκαετία με την προκλητική ανοχή της διοίκησης έχουν συμπεριλάβει την περιοχή στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής παρανομίας. Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα ορισμένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν το βαθμό της ανομίας και της αδιαφάνειας στην ιδιωτική εκπαίδευση της Ηπείρου, γεγονός που έχει δυσμενέστατες συνέπειες στους χιλιάδες μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών (όσων λειτουργούν νόμιμα) σχολείων της περιοχής, οι οποίοι εν αγνοία τους υφίστανται τη διάκριση κάποιοι άλλοι «προνομιούχοι» να λαμβάνουν τίτλους σπουδών και θέσεις στην αγορά εργασίας με παράνομα προσόντα εις βάρος τους. Πιο συγκεκριμένα:

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΕΦΘΑΣΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Η ΟΙΕΛΕ και οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι που συμμετέχουν στην επιτροπή αντιστοίχισης του εθνικού με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων προχώρησαν σε καταγγελία προς το European Advisory Group for Education για τους παράνομους και πλαστούς τίτλους σπουδών που εκδίδονται από ιδιωτικούς παρόχους εκπαίδευσης. Στην καταγγελία αυτή κεντρικό ρόλο έχουν οι περίπου 2.000 παράνομοι τίτλου σπουδών που εξέδιδαν επί σειρά ετών ιδιωτικά ΤΕΕ στην Άρτα με τη συνενοχή και τη συνέργεια εκπροσώπων της τοπικής διοίκησης της εκπαίδευσης. Αποστείλαμε με CD αναλυτική κατάσταση που περιέχει τα ονόματα των κατόχων των τίτλων αυτών στην Επιτροπή, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να παγώσει τη διαδικασία αντιστοίχισης των πλαισίων προσόντων μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλιστεί η νομιμότητα έκδοσης τίτλων σπουδών από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Για ποιο λόγο δεν ακυρώνονται οι παράνομοι τίτλοι;

Για το ζήτημα της Άρτας έχουμε ζητήει από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου να συγκροτηθεί νέα επιτροπή που θα ασχοληθεί με την ακύρωση των παράνομων τίτλων, διότι την παλιά επιτροπή είχε συγκροτήσει ένας εκ των πρωταγωνιστών, ως εκπρόσωπος της διοίκησης, στην έκδοση των τίτλων.

Παρέμβαση Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εισαγγελέα Ιωαννίνων

Επίσης, ο φάκελος της Άρτας έχει αποσταλεί στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή. Ο Ειδικός Γραμματέας των Επιθεωρητών Διοίκησης με εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις τελευταίες ημέρες προχωρά σε εξονυχιστικό έλεγχο των τίτλων με σκοπό να διαπιστωθεί ποιοι από τους κατόχους των τίτλων έχουν διοριστεί στο δημόσιο τομέα. Για την υπόθεση έχει ξεκινήσει προανάκριση από τον Εισαγγελέα Ιωαννίνων.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ «ΓΕΝΕΣΙΣ»

Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψιν ότι στόχος της Ομοσπονδίας δεν είναι να κλείσουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αλλά να λειτουργούν νόμιμα, να σέβονται το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης που παρέχουν κατά παραχώρηση του Συντάγματος και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να καταγγέλλουμε σοβαρότατες παραβιάσεις της νομοθεσίας και να ζητούμε, όταν είναι αναγκαίο και όταν απειλείται με αλλοίωση το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, οι υποθέσεις παρανομίας να ελέγχονται από τη πολιτεία και τους αρμόδιους θεσμούς.

Οι ιδιοκτήτες του ιδιωτικού Γυμνασίου-Λυκείου Γένεσις, προκειμένου να παρακάμψουν το νόμο περί μεταβίβασης άδειας, επιχείρησαν να πείσουν ότι το σχολείο λειτουργεί σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που λειτουργούσε το προηγούμενο σχολικό έτος προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα – ως δήθεν καινούριο σχολείο - να απολύσουν απεριόριστο αριθμό εκπαιδευτικών, κάτι που απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 5, παρ. 8 του νόμου 682/77 – Η ευθύνη για τη συγκεκριμένη υπόθεση βαρύνει τον προηγούμενο Δ/ντη Εκπαίδευσης κ. Τσατσαρώνη, ο οποίος συνέστησε επιτροπή αυτοψίας, που ψευδώς συμπέρανε ότι το νέο σχολείο λειτουργεί στο ίδιο κτίριο με το παλιό, άλλα όχι στον ίδιο χώρο καθώς το Γυμνάσιο και το Λύκειο λειτουργούν σε διαφορετικούς ορόφους, δίνοντας έτσι το ελεύθερο στον ιδιοκτήτη να απολύσει μαζικά τους εκπαιδευτικούς.

Όμως, το πόρισμα της επιτροπής κατερρίφθη εκκωφαντικά από πόρισμα του αρμόδιου για τον κτηριακό έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων θεσμού, του ΕΟΠΠΕΠπου διαπιστώνει ότι το Γυμνάσιο και το Λύκειο λειτουργούν στην ίδια «κτηριολογική μονάδα» και ότι μάλιστα χρησιμοποιούν από κοινού αίθουσες διδασκαλίας)! Λόγω της προκλητικής άρνησης του κ. Τσατσαρώνη να αποσύρει το ανακριβές πόρισμα της δικής του επιτροπής, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από τον 6ο Ανακριτή Αθηνών.

ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 (!) ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΔΩΔΩΝΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ!

Τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια είναι ένα ιστορικό σχολείο της περιοχής. Κανείς δεν θέλει το σχολείο αυτό να βάλει λουκέτο. Δυστυχώς, όμως, οι εκπρόσωποί του έχουν προβεί σε παραβιάσεις της νομοθεσίας και θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους στη δικαιοσύνη.

Οι αίθουσες διδασκαλίας του εν λόγω ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου που πραγματοποίησε αιφνίδιο έλεγχο στα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από το 2004! Συγκεκριμένα, το 2004 καταργήθηκαν οι παλιές αίθουσες διδασκαλίας, ενώ προστέθηκαν καινούριες οι οποίες ουδέποτε αδειοδοτήθηκαν καθώς επρόκειτο για αυθαίρετα κτίσματα. Δεν έχει, επίσης, κατατεθεί από τους διοικούντες το σχολείο μελέτη στατικής επάρκειας των αιθουσών του, πράγμα που σημαίνει πως η διοίκηση του σχολείου έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών! Επίσης, σύμφωνα με έγγραφα της Δ/νσης ιδιωτικής Εκπαίδευσης, έγγραφα της Δ/νσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Β’ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.  προκύπτει σαφώς πως το σχολείο λειτουργεί χωρίς άδεια, καθώς τα δικαιολογητικά για την τροποποίηση της άδειάς του επεστράφησαν, διότι, κατά την Υπηρεσία, δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις! Από όλα αυτά τα στοιχεία προκύπτουν σοβαρότατες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, τόσο για την ιδιοκτησία και τους μετόχους του σχολείου, όσο και για τη διοίκηση της εκπαίδευσης που όλα αυτά τα χρόνια επέτρεπαν στο σχολείο να λειτουργεί παράνομα και να εκδίδει τίτλους σπουδών. Για το ζήτημα η Ομοσπονδία αναγκάστηκε να καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα Ιωαννίνων θεωρώντας ότι προκύπτουν σοβαρές πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων της τελευταίας διετίας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ-ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΗ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ

Ο Υπουργός Παιδείας και ο αρμόδιος για ζητήματα ιδιωτικής εκπαίδευσης Υφυπουργός θα έπρεπε ήδη να έχουν καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει τους γονείς και τους μαθητές που εν αγνοία τους φοιτούσαν σε ιδιωτικά σχολεία των Ιωαννίνων που λειτουργούσαν χωρίς άδεια ούτως ώστε να μην προκύψει ζήτημα με τους τίτλους σπουδών τους. Αντ’ αυτού κατεβάζουν στη Βουλή τροπολογία με την οποία στην ουσία συγκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούσαν παράνομα, χωρίς άδεια. Πώς να μην οξυνθεί η ανομία, όταν η ίδια η Πολιτεία ανάβει το πράσινο φως στους παραβάτες; Πώς να μην εμπεδωθεί στην κοινωνία το αίσθημα της αδικίας για την ατιμωρησία των ισχυρών;

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ

Η παρουσία της ΟΙΕΛΕ στα Γιάννενα έχει συγκεκριμένο σκοπό. Όχι, επαναλαμβάνουμε, να κλείσουν σχολεία και να χάσουν την εργασία τους δεκάδες συνάδελφοί μας. Επιδιώκουμε απλώς το αυτονόητο, να τηρείται η νομοθεσία και τα ιδιωτικά σχολεία να λειτουργούν ως εκπαιδευτήρια. Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της ελπίδας των νέων μας για εργασία με την εξαγορά πτυχίων.

Η απραξία των κυβερνώντων και της απροθυμίας της διοίκησης να ελέγξει τα ιδιωτικά σχολεία υποχρεώνουν την Ομοσπονδία, παράλληλα με τις νομικές της ενέργειες, να δημοσιοποιεί στην τοπική κοινωνία τα σκάνδαλα των ιδιωτικών σχολείων της περιοχής. Διότι οι γονείς των μαθητών, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία της Ηπείρου έχουν κάθε δικαίωμα να πληροφορηθούν την πραγματικότητα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                                                            α.α.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                            Ο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                            

                                                                  ΑΛΕΚΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά