Thumbnail
Έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης, με το Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) κι όμως θα λάβουν μειωμένη σύνταξη. Για να λάβουν πλήρη σύνταξη θα πρέπει να δουλέψουν επιπλέον έως και 8 χρόνια προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 35/35 βάσει των οποίων υπολογίζεται ολόκληρη η σύνταξή τους.

Της Ρούλας Σαλούρου 

Έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης, με το Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) κι όμως θα λάβουν μειωμένη σύνταξη. Για να λάβουν πλήρη σύνταξη θα πρέπει να δουλέψουν επιπλέον έως και 8 χρόνια προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 35/35 βάσει των οποίων υπολογίζεται ολόκληρη η σύνταξή τους. 

Πρόκειται για ένα από τα… παράδοξα του ασφαλιστικού συστήματος. Στην ουσία, το πρόβλημα που αφορά μια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων, μετά το 1993 με ασφάλιση στα ΒΑΕ, καταδεικνύει πως όσες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει κατακερματισμένο, με εκατοντάδες ειδικές διατάξεις. Μάλιστα, οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων, πολλές φορές περισσότερο μπέρδεψαν, παρά βελτίωσαν την κατάσταση. 

Εκτός εάν το …μπέρδεμα γίνεται με στόχο τη μείωση των παροχών. Το θέμα έχει φθάσει στη διοίκηση του ΙΚΑ, καθώς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ασφαλισμένοι στον κλάδο του ΤΑΠ-ΔΕΗ, απέστειλαν επιστολή στον διοικητή Ροβέρτο Σπυρόπουλο επισημαίνοντας το παράδοξο, από 1η Ιανουαρίου 20132, να πληρούν τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης και να λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 4491 του 1966, ο υπολογισμός της σύνταξης για τους ασφαλισμένους του ΤΑΠ-ΔΕΗ καθορίζεται για κάθε έτος ασφάλισης στο 1/32 των συντάξιμων αποδοχών και στο 1/27 για όσους υπάγονται στον κανονισμό των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ-ΥΒΑΕ). 

Με το άρθρο 9 του Ν.1976 του 1991 επανακαθορίστηκαν τα όρια ηλικίας, καθώς και ο υπολογισμός της σύνταξης για τα ειδικά ταμεία (ήτοι και για το ΤΑΠ-ΔΕΗ), για όσους ασφαλισμένους έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 1983 και μετά. 

Ωστόσο στον ίδιο νόμο (παράγραφος 7 άρθρου 9) ορίζεται ξεκάθαρα ότι «για όλους τους ασφαλισμένους και για όσους θα ασφαλιστούν εφεξής στους ασφαλιστικούς φορείς των ειδικών ταμείων και υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, εξακολουθούν να ισχύουν οι αντίστοιχες διατάξεις του καταστατικού του κάθε φορέα, όπως αυτές εφαρμόζονταν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού». 

Στη συνέχεια, με το Ν.3029 του 2002, προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού του ποσού της σύνταξης σε 1/35 των συντάξιμων αποδοχών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1992 (για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων), ενώ διατηρείται το ευνοϊκότερο ανά έτος ποσοστό υπολογισμού σύνταξης μεγαλύτερο του 1/35 ανά έτος, δηλ. 1/32 ανά έτος για τους μέχρι 31/12/1982 ασφαλισμένους, το οποίο και καταργείται για όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3655 του 2008. 

Το σωματείο Σπάρτακος, στην επιστολή του προς το ΙΚΑ επισημαίνει ότι η κατάργηση του ευνοϊκότερου υπολογισμού σύνταξης, προφανώς αφορά μόνο στις περιπτώσεις των παλαιών ασφαλισμένων, δηλ. πριν την 31.12.1982 των ειδικών ταμείων, γιατί εάν ο νομοθέτης ήθελε να αναφερθεί σε τροποποιήσεις συνταξιοδοτικών διατάξεων -που θα αφορούσαν την ειδική κατηγορία των ασφαλισμένων που εργάζονται στους Σταθμούς Παραγωγής και στα Ορυχεία της ΔΕΗ- σαφώς και θα έκανε ρητή αναφορά. 

Επιπρόσθετα, αναφέρουν στην επιστολή, «δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί εάν γίνει ο υπολογισμός με 1/35 των συντάξιμων αποδοχών κατ’ έτος (για τους ασφαλισμένους που υπάγονται στον κανονισμό των ΒΑΕ-ΥΒΑΕ), τότε θα είχαμε το παράδοξο, ο εργαζόμενος να θεμελιώνει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα με όσα ορίζουν οι νόμοι:2084/92, 3029/02, 3655/08, 3863/10 και 4093/12, καθώς θα έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας που σε κάθε περίπτωση απαιτείται, με ανώτερο το 55ο έτος και τελικά θα του απονεμηθεί μειωμένη σύνταξη». 

Για παράδειγμα: μισθωτός που ασφαλίστηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1985 με ειδικότητα που υπάγεται στον κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων στα Ορυχεία της ΔΕΗ και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν.2084/92 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 54 ετών, θα του απονεμηθούν μόνο 28/35, δηλ. μειωμένη σύνταξη, ενώ για να πάρει πλήρη πρέπει να μείνει στην εργασία του για άλλα 7 χρόνια! Δηλαδή, να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 61 ετών!

 



Πηγή:capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα