Thumbnail
Το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ είναι πιθανόν να πληρώσουν και το 2013, περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά, καθώς η τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να μην ρισκάρει την είσπραξη εσόδων ύψους 3,2 δισ. ευρώ φέτος από τους φόρους στα ακίνητα.

 

Το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ είναι πιθανόν να πληρώσουν και το 2013, περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά, καθώς η τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να μην ρισκάρει την είσπραξη εσόδων ύψους 3,2 δισ. ευρώ φέτος από τους φόρους στα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν προβληματισμένοι σχετικά με την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 
 
Αυτό, την ίδια στιγμή που:
 
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το ρεύμα έχουν αυξηθεί κατά 75% μέσα σε ένα χρόνο και μισό εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν οδηγηθεί σε στάση πληρωμών προς την επιχείρηση. Τα χρέη πλέον προς την επιχείρηση ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ. Άνθρωποι ηλικίας 40 και 50 ετών κατάντησαν -όπως είπαν μιλώντας στον ALPHA- να ζητάνε χρήματα από τους υπερήλικες γονείς τους, για να πληρώσουν το ρεύμα.
 
Την ίδια ώρα, μόνο τον προηγούμενο χρόνο η ΔΕΗ προχώρησε σε 360.000 διακοπές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι νέες αυξήσεις που αναμένονται από το καλοκαίρι με την απελευθέρωση της ενέργειας, αλλά και τις υποχρεώσεις που επιβάλλει το μνημόνιο, προβλέπεται να προκαλέσουν νέο ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές. 
 
Απο το 2011 
 
Το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 για να ισχύσει δυο χρόνια (2011 - 2012).
Το «χαράτσι» που επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αποδείχθηκε για τον προυπολογισμό του 2012 οτι δεν απέφερε παρά έλάχιστα σε σχέση με τις εκτιμήσεις. 
 
Επίσης, για διατηρηθεί το ΕΕΤΗΔΕ έναν ακόμη χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ξεπεράσει το «σκόπελο» του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο σε απόφασή του έκρινε ότι το «χαράτσι» είναι συνταγματικό καθώς πρόκειται για έκτακτο και όχι μόνιμο μέτρο και η επιβολή του είναι για δύο χρόνια και όχι πάγια, ενώ σε «περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης για περαιτέρω ή μόνιμη επιβολή του η Ολομέλεια θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα».
 
Παραδείγματα φορολόγησης ακινήτων
 
1. Διαμέρισμα 80 τ.μ. πενταετίας αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ.
ΕΕΤΗΔΕ 2012: 480 ευρώ.
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: 90 ευρώ.
Μείωση φορολογικής επιβάρυνσης: 81,25% ή 390 ευρώ.
2. Διαμέρισμα 100 τ.μ. οκταετίας αντικειμενικής αξίας 140.000 ευρώ.
 
ΕΕΤΗΔΕ 2012: 720 ευρώ
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: 130 ευρώ.
Μείωση φορολογικής επιβάρυνσης: 81,9% ή 590 ευρώ.
 
Ο υπολογισμός του ενιαίου φόρου ακινήτων έχει γίνει με βάση ένα από τα σενάρια που προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και συντελεστή κλίμακας 0,1% για το τμήμα της περιουσίας από 50.000 - 100.000 ευρώ και 0,2% για το τμήμα της περιουσίας από 100.001 έως 200.000 ευρώ.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholiki_ekdromi.jpg
Οι σχολικές εκδρομές δεν είναι πάντοτε "εκδρομή" και πάντως όχι για όλους...
«Το υψηλό κόστος συμμετοχής είναι παράγοντας αποκλεισμού των πιο αδύναμων οικονομικά μαθητών οι οποίοι όμως έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη...
Οι σχολικές εκδρομές δεν είναι πάντοτε "εκδρομή" και πάντως όχι για όλους...