Thumbnail
Το «τι» και το πώς» της σωστής επιλογής στις Μεταπτυχιακές Σπουδές

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Το «τι» και το πώς» της σωστής επιλογής

Βήμα – βήμα τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι για να πετύχουν την επιλογή τους

Στο τέλος των προπτυχιακών σπουδών χιλιάδες φοιτητές και πτυχιούχοι βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα, εργασία ή μεταπτυχιακά; Παράλληλα δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι πτυχιούχοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν συνεχίζοντας τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η συνέχιση των σπουδών αποτελεί σημαντικό βήμα για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία, γι' αυτό πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή κατεύθυνσης που επιθυμείτε να ακολουθήσετε. 

Στις σελίδες του «ΟΔΗΓΟΥ» οι ενδιαφερόμενοι, φοιτητές, πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ – ΤΕΙ), δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν όλα όσα είναι απαραίτητο να γνωρίζουν για τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεταπτυχιακών σπουδών, τα κριτήρια εισαγωγής των υποψηφίων και τις διαδικασίες πρόκρισης και τελικής επιλογής καθώς και τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή.

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ

Από την αρχή ως το τέλος σε 6 βήματα

 

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: ΤΟ «ΓΙΑΤΙ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ

Είναι κατάλληλη η επιλογή μεταπτυχιακών σπουδών; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να αναζητηθεί στους επαγγελματικούς και προσωπικούς στόχους που ο καθένας έχει διαμορφώσει τελειώνοντας τις προπτυχιακές του σπουδές. Θα πρέπει λοιπόν, ο υποψήφιος, να αναρωτηθεί εάν η σταδιοδρομία που επιδιώκει συνδέεται με τις μεταπτυχιακές σπουδές ή εάν οι μεταπτυχιακές σπουδές αποτελούν καθυστέρηση της απόφασής του για μετάβαση στην αγορά εργασίας.

Άρα έχει σημασία να απαντηθούν από τον ενδιαφερόμενο οι παρακάτω ερωτήσεις

       Πώς συνδέεται το μεταπτυχιακό δίπλωμα που επιδιώκω με τους επαγγελματικούς μου στόχους;

        Είμαι διατεθειμένος/η να αφιερώσω το χρόνο και τον κόπο που απαιτείται για την περάτωση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος;

        Μήπως θα μπορούσα να αξιοποιήσω το διάστημα μέχρι να βρω δουλειά διαφορετικά (π.χ. να βελτιώσω τις γνώσεις μου στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να τελειώνω με τη στρατιωτική μου θητεία, να παρακολουθήσω ένα σύντομο πρόγραμμα κατάρτισης), ώστε να έχω πιο άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας;

        Μήπως η επαγγελματική εμπειρία που θα έχω την δυνατότητα να αποκτήσω εάν δεν κάνω μεταπτυχιακές σπουδές είναι πιο σημαντική για την εργασία που πραγματικά επιθυμώ;

        Τι πρέπει να σκεφτώ για να επιλέξω την καταλληλότερη για μένα κατεύθυνση μεταπτυχιακών σπουδών;

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΤΟ «ΤΙ», ΤΟ «ΠΟΥ» ΚΑΙ ΤΟ «ΠΩΣ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ

Θα πρέπει, κατ’ αρχήν ν’ αφιερώσετε πολύ χρόνο προκειμένου να προχωρήσετε στην κατάλληλη για σας επιλογή. Από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσετε την αναζήτηση μεταπτυχιακών θα διαπιστώσετε ότι είναι πάρα πολλά τα ιδρύματα που προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές και τεράστια η ποικιλία θεμάτων σ’ όλες τις επιστήμες. Με αποτέλεσμα η επιλογή να γίνεται μια δύσκολη υπόθεση. Ας δούμε σε ποια ερωτήματα πρέπει να απαντήσουμε:

Τύπος και τόπος των σπουδών: Μεταπτυχιακά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Με ποιό στόχο πτυχίου; (Master, PhD κλπ); Πλήρους ή μερικής παρακολούθησης; Με διδασκαλία ή με έρευνα;

Οικονομικά: Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα είναι το κόστος των σπουδών τόσο για δίδακτρα όσο και για διαβίωση. Το ίδρυμα παρέχει βοήθεια στο οικονομικό; υπάρχει δυνατότητα παραμονής σε φοιτητική εστία; υπάρχει δυνατότητα μερικής απασχόλησης μέσα στο Ίδρυμα (όπως διδασκαλία σε προπτυχιακούς φοιτητές) ή έξω από αυτό;

Επίβλεψη: Είναι πρωταρχικής σημασίας να υπάρξει καλή συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή. Θα πρέπει να υπάρχει συχνή επαφή αφού είναι δεδομένο ότι συχνά θα έχετε ανάγκη βοηθείας στα καινούρια πεδία γνώσης.

Διευκολύνσεις: Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζετε ποιές διευκολύνσεις, από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής, προσφέρει το Ίδρυμα (Εργαστηριακές εγκαταστάσεις, πρόσβαση σε Η/Υ, σύγχρονη και πλήρως ενημερωμένη τουλάχιστον στο αντικείμενό σας βιβλιοθήκη κλπ)

Γεωγραφική θέση: Πόσο μακριά από τον τόπο μονίμου κατοικίας σας βρίσκεται το ίδρυμα;

Γλώσσα: (προκειμένου για σπουδές στο εξωτερικό) Φυσικά ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα πρέπει να έχετε επιλύσει είναι αυτό που αφορά τη γλώσσα στην οποία γίνονται οι μεταπτυχιακές σπουδές. Όπως είναι προφανές, από τη φύση τους οι μεταπτυχιακές σπουδές απαιτούν πολύ καλή γνώση της γλώσσας στην οποία γίνονται. Όσο περισσότερο προετοιμασμένοι είσαστε στη συγκεκριμένη γλώσσα τόσο περισσότερο χρόνο, απογοητεύσεις, κόπο και χρήμα θα γλιτώσετε.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ

Ας δούμε όμως ακόμα πιο συγκεκριμένα τους παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταλληλότερη για τον κάθε υποψήφιο επιλογή. Αυτοί οι παράγοντες αφορούν τα εξής θέματα:

       Περιεχόμενο προγράμματος - Ερευνητικές κατευθύνσεις - Διδακτικό προσωπικό - Εξοπλισμός. Προκειμένου να κάνετε την καταλληλότερη για σας επιλογή, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τη δομή του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε, την ερευνητική εργασία, τους τομείς εξειδίκευσης των καθηγητών του τμήματος που σας ενδιαφέρει καθώς και την επάρκεια του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αξιολογήσετε το κατά πόσο υπάρχει συνάφεια μεταξύ των δικών σας ενδιαφερόντων και προσδοκιών και των δυνατοτήτων που προσφέρονται από το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει, ώστε να μπορέσετε να πετύχετε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χρόνου που θα διαθέσετε για μεταπτυχιακές σπουδές.

        Σύνδεση του προγράμματος με την αγορά εργασίας. Οι επιτυχημένες μεταπτυχιακές σπουδές αν και αποτελούν σημαντικό επαγγελματικό προσόν δεν συνεπάγονται απαραίτητα και την εργασιακή εξασφάλιση και ανέλιξη, ιδιαίτερα αν το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσετε δεν συμβαδίζει με τις τάσεις της αγοράς εργασίας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε επαρκή πληροφόρηση σχετικά με το πώς θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε τη μεταπτυχιακή σας ειδίκευση στον εργασιακό χώρο που σας ενδιαφέρει. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η δημιουργία μιας ρεαλιστικής εικόνας για την απασχόληση στον τομέα που σας ενδιαφέρει, βασισμένης σε πραγματικά στοιχεία, τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε από διάφορες πηγές (γραφεία διασύνδεσης, πανεπιστημιακά τμήματα, καθηγητές, έρευνες αγοράς εργασίας).

        Κόστος σπουδών και διαβίωσης. Το κόστος των διδάκτρων και τα έξοδα διαβίωσης διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, την τοποθεσία του πανεπιστημίου και την κατεύθυνση μεταπτυχιακών σπουδών που θέλετε να ακολουθήσετε. Γι’ αυτό το λόγο ενημερωθείτε έγκαιρα για τα ζητήματα αυτά καθώς και για τις υποτροφίες που χορηγούνται σε υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις δυνατότητες απασχόλησης εντός και εκτός του πανεπιστημίου της επιλογής σας και για άλλες διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης ώστε να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε οικονομικά στις απαιτήσεις του προγράμματος που σας ενδιαφέρει.

        Προϋποθέσεις - Κριτήρια εισαγωγής. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα αναφέρονται στο ακαδημαϊκό υπόβαθρο που θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος προκειμένου να γίνει δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές σε κάποιο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα (π.χ. χρόνος προπτυχιακής κατάρτισης, επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας που απαιτείται, βαθμολογία πτυχίου, ερευνητική δραστηριότητα). Εκτός από τις τυπικές προϋποθέσεις θα πρέπει να γνωρίζετε το βαθμό ζήτησης του προγράμματος που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε καθώς και ποια κριτήρια θεωρούνται σημαντικά για την επιλογή των υποψηφίων. Επειδή για κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στις υποψηφιότητες των εισακτέων, είναι καλό να έχετε πάντα υπόψη σας εναλλακτικές λύσεις.

        Τοποθεσία και υπηρεσίες πανεπιστημίου. Ξεκινώντας για μεταπτυχιακές σπουδές είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σχετικά με τη χώρα ή/και τη συγκεκριμένη πόλη στην οποία σκοπεύετε να εγκατασταθείτε για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκτήσετε το μεταπτυχιακό τίτλο που επιθυμείτε. Η ενημέρωση αυτή αφορά το φυσικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό κλίμα της χώρας όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρονται για τη διευκόλυνση των φοιτητών. Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο να πληροφορηθείτε για θέματα όπως στέγαση, ιατρική ασφάλιση, πολιτιστική ζωή μέσα και έξω από την πανεπιστημιούπολη, τοπικές συνήθειες, καιρικές συνθήκες, δυνατότητες αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου σας κλπ.

 

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

 Αφού σιγουρευτείτε πως έχετε κάνει την καταλληλότερη για σας επιλογή κατεύθυνσης μεταπτυχιακών σπουδών, θα πρέπει να αρχίσετε τις διαδικασίες αίτησης. Τα Γραφεία Διασύνδεσης όλων των πανεπιστημίων μπορούν να σας προσφέρουν ουσιαστική και άμεση βοήθεια στον τομέα αυτό.

Ας δούμε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται:

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαφοροποιούνται ανάλογα με τις προϋποθέσεις που θέτει το τμήμα διεξαγωγής του προγράμματος αλλά και ανάλογα με τον κλάδο σπουδών. Σε γενικές γραμμές, απαιτούνται συνήθως, τα παρακάτω δικαιολογητικά:

       Αίτηση στο τμήμα.

        Βιογραφικό σημείωμα (αυτοπεριγραφική έκθεση).

        Πτυχίο με αναλυτική βαθμολογία και ισοτιμία από το ΔΟΑΤΑΠ όταν αυτό έχει αποκτηθεί στο εξωτερικό.

        Συστατικές επιστολές.

        Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας.

        Τα τεστ TOEFL/GMAT/GRE, σε περιπτώσεις που στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται μαθήματα ή σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα.

 

ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η εισαγωγή σας για μεταπτυχιακές σπουδές αποτελεί μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία. Τα στοιχεία που περιλαμβάνετε στην αίτησή σας, ως υποψήφιοι φοιτητές, παρουσιάζουν στους ενδιαφερόμενους το σύνολο της προσωπικότητας και των ικανοτήτων σας. Εκτός από τα αντίγραφα των πτυχίων σας και τις βαθμολογίες σας σε ειδικές εξετάσεις, οι υπεύθυνοι των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σας ζητούν να καταθέσετε και μια γραπτή "έκθεση" (application essay), ή αλλιώς, μια "προσωπική δήλωση" (personal statement).

Η συγγραφή της έκθεσης αυτής επιτρέπει στους αρμόδιους να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα ενδιαφέροντά σας, τα σχέδια και το χαρακτήρα σας, πέρα από τις απρόσωπες στατιστικές της βαθμολογίας σας σε ειδικά τεστ ή σε μαθήματα.

Για τους περισσότερους φοιτητές η σύνταξη της "έκθεσης", αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας συμπλήρωσης της αίτησής τους.

Οι απαιτήσεις των εκθέσεων ποικίλλουν ανάλογα με το πανεπιστήμιο.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...