Thumbnail
Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο και ΤΕΙ αυτήν τη στιγμή, μεγάλο ή μικρό, κεντρικό ή περιφερειακό, που να μην έχει χτυπήσει όλα τα κουδούνια του συναγερμού για την επιβίωσή του.

Στεφανάκου Π.

 

Μεγάλη φασαρία και πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα προκάλεσε η δήλωση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στις εκλογές για την ανάδειξη συμβουλίων διοίκησης στα πανεπιστήμια. Ω, τι έγκλημα για ένα κόμμα που πλέον είναι η αξιωματική αντιπολίτευση (φτου, κακά στο στόμα τους, όταν θυμούνται να το πουν)! Με ένα δάσος χαρτί έχει εξηγήσει το πανεπιστημιακό κίνημα την αντίθεσή του στα συμβούλια διοίκησης, στον νόμο Διαμαντοπούλου και στη μεταμφιεσμένη εκδοχή του από τον Κ. Αρβανιτόπουλο. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Επισείουν τη νομιμότητα, αυτήν που καταπατά ο νόμος, και τώρα έχουν βαλθεί να επιβάλουν τα συμβούλια διοίκησης μέσα από την απολύτως διαβλητή διαδικασία της ηλεκτρονικής ή επιστολικής ψήφου.

Ας πούμε λοιπόν ότι τα καταφέρνουν και στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν εξ αποστάσεως, τα ιδρύματα της χώρας αποκτούν συμβούλια διοίκησης, όπως το θέλει η κυβέρνηση. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Πώς θα χειριστούν τα συμβούλια διοίκησης την κατάρρευση των ιδρυμάτων τα οποία θα κληθούν να διοικήσουν;

Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο και ΤΕΙ αυτήν τη στιγμή, μεγάλο ή μικρό, κεντρικό ή περιφερειακό, που να μην έχει χτυπήσει όλα τα κουδούνια του συναγερμού για την επιβίωσή του.
«Η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των δημοσίων πανεπιστημίων είναι οριακή για την κάλυψη των στοιχειωδών τους αναγκών, ενώ παράλληλα η μη διευθέτηση άλλων αναγκαίων ρυθμίσεων χρηματοδοτικών διαδικασιών και χρηματορροών οδηγεί σε αδιέξοδο κάθε διοίκηση», δηλώνει η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της συμβολικής αναστολής της λειτουργίας του ιδρύματος. Τη δήλωση αυτή προσυπογράφουν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ΤΕΙ της χώρας.

«Καταρρέουμε!» Το λένε και το αποδεικνύουν με όλους τους τρόπους τα πανεπιστήμια και το μεταφράζουν με στοιχεία επισημαίνοντας τις δραματικές επιπτώσεις που έχει για την κοινωνία και τους φοιτητές αυτή η κατάρρευση. Οι τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό οδηγούν σε αδυναμία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών! Οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλούν για σοβαρή αμέλεια έναντι των φοιτητών και των γονέων τους, διότι -όπως λένε- η μη φροντίδα για κάλυψη βασικών μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών θα μετακυλήσει τη δυσλειτουργία στα επόμενα έτη, προκαλώντας όχι μόνο σοβαρότατες ακαδημαϊκές επιπτώσεις στα τμήματα, αλλά και τεράστια οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες των φοιτητών/τριών».
Και μάλιστα φοιτητών που σε ποσοστό πάνω από 90% προέρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας και άρα οι οικογένειές τους, οι εξαντλημένες οικονομικά οικογένειές τους, θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα της επιμήκυνσης (!), όπως ακριβώς συνέβη με τα πανεπιστήμια τα οποία μετά το κούρεμα έμειναν με μηδενικούς λογαριασμούς στην τράπεζα.

Μα είπε ο Κ. Αρβανιτόπουλος ότι αυξάνει τα κονδύλια της φοιτητικής μέριμνας. Άλλο τι είπε, άλλο τι έκανε. Το ένα πανεπιστήμιο μετά το άλλο βγαίνει και δηλώνει αδυναμία να στηρίξει τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους φοιτητές, παρέχοντάς τους δωρεάν σίτιση. Παράδειγμα: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης για το υπόλοιπο του 2012 δεν μπορεί να στηρίξει τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους φοιτητές, παρέχοντάς τους δωρεάν σίτιση, καθώς η επιχορήγηση αρκεί μετά βίας για την κάλυψη του 29,5% των δικαιουμένων δωρεάν σίτισης φοιτητών σε σχέση με το μέγιστο αριθμό των 3.500 φοιτητών ο οποίος προβλέπεται στις συμβάσεις που έχει υπογράψει το ίδρυμα από το 2010. Και, όπως καλά ξέρετε, από το 2010, έχει γυρίσει ο κόσμος τούμπα! Λοιπόν, τι μας λέει το υπουργείο Παιδείας; Όσοι προλάβουν ένα πιάτο φαΐ, πρόλαβαν, οι υπόλοιποι σπίτια τους;

Οι δημοκρατικά εκλεγμένες πανεπιστημιακές αρχές αντιδρούν, διαμαρτύρονται, κινητοποιούνται, αναδεικνύουν τα προβλήματα, αγωνίζονται για να μην καταρρεύσουν τα πανεπιστήμια. Και τα συμβούλια διοίκησης, όπως τα ορίζει και τα θέλει ο νόμος, αυτό θα κάνουν, αν τελικώς καταφέρουν να τα εκλέξουν; Θα συνεχίσουν να αντιδρούν, να διαμαρτύρονται, να κινητοποιούνται, να διεκδικούν και να απαιτούν για τους φοιτητές και την κοινωνία; Σαφώς και είναι ρητορικά τα ερωτήματα. Όλοι ξέρουν την απάντηση και πολύ περισσότερο αυτοί που «πειράχτηκαν» με τη δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις»!

Η ΑΥΓΗ

άραγμα στην ενημέρωση (πατήστε εδώ)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholiki_ekdromi.jpg
Οι σχολικές εκδρομές δεν είναι πάντοτε "εκδρομή" και πάντως όχι για όλους...
«Το υψηλό κόστος συμμετοχής είναι παράγοντας αποκλεισμού των πιο αδύναμων οικονομικά μαθητών οι οποίοι όμως έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη...
Οι σχολικές εκδρομές δεν είναι πάντοτε "εκδρομή" και πάντως όχι για όλους...
Γυναίκα στη θάλασσα
Αναστάτωση στο λιμάνι του Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα όταν προσπάθησε να πιάσει τη βαλίτσα της (Video)
Η γυναίκα στην προσπάθειά της να συγκρατήσει τη βαλίτσα της κατέληξε στη θάλασσα
Αναστάτωση στο λιμάνι του Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα όταν προσπάθησε να πιάσει τη βαλίτσα της (Video)