Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Σύνταξη μειωμένη στα 50 με 5.500 ένσημα ΙΚΑ


Δημοσιεύτηκε στις: Πέμπτη, 21 Μάρτιος, 2013 - 17:59 | Στην Κατηγορία:
Κατηγορία: 

Δικαίωμα στην πρόωρη σύνταξη στα 50 έχουν οι μητέρες ανηλίκων που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις για τις μητέρες ανηλίκων όπως αυτές διαμορφώθηκαν με την ψήφιση του νόμου 3863/2010.

Ετσι, για να «κλειδώσουν» οι ασφαλισμένες το εν λόγω δικαίωμα θα πρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 να είχαν ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις: να συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης και να είχαν ανήλικο τέκνο (θεωρείται ανήλικο μέχρι την ημέρα των 18ων γενεθλίων του).

Οι ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι μέχρι 200 και το διάστημα της ανεργίας πρέπει να είναι εντός 10ετίας από την ενηλικίωση του τέκνου

Για τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών λαμβάνονται υπ' όψιν τόσο οι πραγματικές ημέρες εργασίας όσο και κάποιες επιδοτούμενες. Οι ημέρες πραγματικής ασφάλισης μπορούν να έχουν διανυθεί σε οποιονδήποτε φορέα, είναι όμως απαραίτητο κατά την υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης απονέμων και τελευταίος φορέας να είναι το ΙΚΑ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, εκτός από τον χρόνο πραγματικής ασφάλισης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών και χρόνος επιδοτούμενος. Για παράδειγμα, μπορούν να αξιοποιηθούν ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας, επιδοτούμενης ασθένειας και κύησης και λοχείας.

Οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ πρέπει να γνωρίζουν πως:

 
  • Οι ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι μέχρι 200 και το διάστημα της ανεργίας πρέπει να είναι εντός 10ετίας από την ενηλικίωση του τέκνου.
  • Αντίστοιχα, εντός δεκαετίας από την ενηλικίωση μπορεί να είναι και η επιδότηση λόγω ασθενείας από την οποία μπορούν και εδώ να ληφθούν υπ' όψιν 200 ημέρες.
  • Τέλος, από τις ημέρες κύησης και λοχείας λαμβάνονται υπ' όψιν συνολικά 120 ημέρες.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς για τη θεμελίωση δικαιώματος δεν μπορούν να εξαγοραστούν και να προσμετρηθούν αναδρομικά οι πλασματικοί χρόνοι που προβλέπουν οι νόμοι 3865/2010 και 3996/2011.

Οπως ήδη σημειώθηκε, η σύνταξη που μπορεί να λάβει στα 50 η μητέρα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ -που πληροί τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις- είναι μειωμένη.

Η μείωση υπολογίζεται σε 0,5% για κάθε μήνα πριν από το 55ο έτος της ηλικίας της και φτάνει συνολικά το 30%.

Ετσι, επί του ονομαστικού πλήρους ποσού που θα ελάμβανε κανονικά η υποψήφια συνταξιούχος θα λάβει ένα ποσό μειωμένο κατά 30% αν αποχωρήσει σε ηλικία 50 ετών.

Συμφέρουσα είναι η συνταξιοδότηση σε αυτήν την ηλικία των 50 ετών για όσες ασφαλισμένες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με τις ως άνω ρυθμίσεις και έχουν χαμηλές αποδοχές κατά την περίοδο εργασίας τους.

Αυτό διότι η σύνταξή τους με τη μείωση θα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, πλην όμως σε αυτές τις περιπτώσεις των μητέρων ανηλίκων και εφόσον η σύνταξη υπολογιστεί με τον θεσμό των κατωτέρων ορίων του ΙΚΑ η μείωση δεν εφαρμόζεται.

Ετσι, για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου με αποδοχές 700 ευρώ τον μήνα, 6.000 ένσημα και θεμελιωμένο δικαίωμα θα ελάμβανε εάν υπέβαλλε αίτημα σε ηλικία 50 ετών 357 ευρώ κύρια σύνταξη αν εφαρμοζόταν η μείωση.

Ομως, με βάση τα κατώτατα όρια η σύνταξή της θα ανέλθει στα 483 ευρώ και με την προσαύξηση των ενσήμων θα φτάσει περίπου τα 497 μεικτά (καθώς, όπως αναφέρθηκε, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εφαρμόζεται η μείωση του 30%).

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως με το ίδιο καθεστώς συνταξιοδοτούνται στα 50 και οι χήροι πατέρες ανηλίκων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΞΟΔΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ

Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τη συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικα παιδιά από το ΙΚΑ δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος-Συντάξεις».

Ερώτηση: Aσφαλισμένη σήμερα στο ΙΚΑ με 6.100 ημέρες ασφάλισης είναι 48 ετών και επιθυμεί να μάθει εάν έχει θεμελιώσει δικαίωμα. Εχει επιδοτηθεί 24 μήνες από τον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας το 2002 και το 2009. Εχει 2 τέκνα που ενηλικιώθηκαν το 2010. Πώς μπορεί να θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα και πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Απάντηση: H ασφαλισμένη του παραδείγματος, εφόσον το 2010 έχει συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και με τον χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας και παράλληλα είχε τότε ανήλικο τέκνο έχει θεμελιώσει δικαίωμα για το 50ό έτος με μειωμένη σύνταξη. Μπορεί να υποβάλει το αίτημά της με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας.

Ερώτηση: Μητέρα ενός παιδιού που ενηλικιώθηκε το 2007, σήμερα είναι 47 ετών και είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. Είχε συμπληρώσει 5.000 ημέρες ασφάλισης την ημερομηνία ενηλικίωσης του παιδιού. Μπορεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη από κενά που είχε για να θεμελιώσει δικαίωμα για τα 50; Δεν έχει επιδοτούμενους χρόνους.

Απάντηση: Η ασφαλισμένη του ως άνω παραδείγματος δεν μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθώς τα έτη που επιθυμεί να εξαγοράσει δεν μπορούν να προσμετρηθούν αναδρομικά και να συμπληρώσουν τον χρόνο που της λείπει για τις 5.500 ημέρες.

Ερώτηση: Υπάλληλος σε ιδιωτική επιχείρηση, εργάζεται από το 1987 συνεχόμενα μέχρι και σήμερα. Είναι 50 ετών και έχει τρία ενήλικα παιδιά από τα οποία ένα ανήλικο τη στιγμή που συμπλήρωσε 18,5 έτη ασφάλισης. Οι αποδοχές της είναι 600 ευρώ τον μήνα. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Απάντηση: Η εργαζόμενη του παραδείγματος, εφόσον έχει συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2010 τις απαραίτητες 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,5 έτη) μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα. Το δικαίωμα είναι θεμελιωμένο και μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε εφεξής. Συμφέρει να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, καθώς η σύνταξή της θα υπολογιστεί με τα κατώτατα όρια.

ΕΘΝΟΣ

loading...

Σχετικά Άρθρα

Πετρόπουλος: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις - Από Δεκέμβριο θα γνωρίζουν τα ποσά οι συνταξιούχοι

Δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, στο ραδιόφωνο 27/7

Σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις - Τα ποσά που διαμορφώνονται

Συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζικού τομέα

Απώλειες στις συντάξεις - Έως και 2.000 ευρώ σε ένα χρόνο

Οι περικοπές μπορεί να “βαφτίζονται” μνημονιακές όμως αυτός που την πληρώνει είναι πάντα ο συνταξιούχος