Thumbnail
Απολύσεις - περικοπές στην υγεία - χαράτσι - κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας στην ατσζεντα

Προς νέες μνημονιακές δεσμεύσεις οι οποίες θα επικυρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, οδεύει η Κυβέρνηση, με τις συζητήσεις για τα βασικά ζητήματα να ξεκινούν από σήμερα. Το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ είναι η βασική "τρύπα", την οποία καλείτε και να κλείσει η κυβέρνηση, επιβάλλοντας νέα και επώδυνα μέτρα. 

Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ

Πρώτη στην ατζέντα θα είναι η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, η οποία φτάνει το 1 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και τα 2,5 δισ. ευρώ σωρευτικά από το 2011. Δεύτερο θέμα θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αναμένεται να έχουν και για φέτος -μετά τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις του 2012- έλλειμμα από 550 έως και 600 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν στην αρχή του χρόνου.

Από τις προηγούμενες συναντήσεις τους με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας οι εκπρόσωποι από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ζητώντας λύση, είχαν θυμίσει μέτρα του μνημονίου που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Σε πρώτη φάση ζητούν να επιβληθεί τώρα η εισφορά του 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες των Ταμείων (κυρίως του ΟΑΕΕ) και να αποπληρωθούν υποχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, ζήτησαν και νέες περικοπές στις παροχές του ενιαίου φορέα παροχής πρωτοβάθμιας υγείας. Με το θέμα αυτό συνδέεται και η υποχρέωση του υπουργείου Υγείας για νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και την αύξηση της χρήσης των γενόσημων.

Περικοπές σε επικουρικές

Ζήτησαν ακόμη την ολοκλήρωση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, η οποία έχει προχωρήσει μόνο ως ένα σημείο. Ως εναλλακτική, αν η τρύπα δεν μπορεί να κλείσει, πρότειναν να εφαρμοστεί νωρίτερα από το 2015 και το μέτρο της αυτόματης διόρθωσης του ύψους των επικουρικών συντάξεων ανάλογα με τα εκάστοτε δημοσιονομικά δεδομένα.

Στο θέμα των εσόδων -τουλάχιστον για το 2013- το θέμα είναι πιο εύκολο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Η τρόικα αποδέχεται ότι η τρύπα των 500 εκατ. ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα στο τέλος Μαΐου θα καλυφθεί απολύτως από την είσπραξη του φόρου εισοδήματος αλλά και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εφαρμογής της.

Υψηλές απαιτήσεις

Σε διαρθρωτικό επίπεδο και εν όψει του τελικού κειμένου του μνημονίου 4 που θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο, οι απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας είναι μεγάλες. Η τρόικα, βλέποντας την ένδεια για ένα αξιόπιστο τελικό σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων, πιέζει για την παράταση του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ  και για το 2014.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν αρνητικοί στο επίμονο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, δεδομένου ότι δεν έχουν πειστεί για την αναπλήρωση των εσόδων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν στο μνημόνιο, από άλλα μέτρα. Στο δεύτερο κύμα μέτρων περιλαμβάνεται και η οριστική «μονιμοποίηση» της έκτασης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Ομαλές» αποχωρήσεις

Στο πακέτο του φθινοπώρου θα ενταχθούν και οι αλλαγές στο Δημόσιο. Αυτές θα συζητηθούν αυτές τις μέρες, αλλά θα οριστικοποιηθούν το Σεπτέμβριο. Προτεραιότητα θα αποτελέσουν οι «ομαλές» αποχωρήσεις από το Δημόσιο μετά την κακή αρχή με το θέμα της ΕΡΤ, στο οποίο πήραν αποστάσεις και η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διαπραγματευτεί μια νέα παράταση για το σχέδιο των 4.000 αποχωρήσεων, αλλά και για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων μέχρι και το Σεπτέμβριο. Σε αντάλλαγμα θα προσφέρει «σχεδόν έτοιμες» αποχωρήσεις σε εκπαιδευτικούς, συμβασιούχους των ΟΤΑ και εργαζόμενους σε αμυντικές βιομηχανίες.

Το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο είναι από τα πιο «εύφλεκτα» στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης του μνημονίου. Αυτό είναι γνωστό και στην τρόικα, η οποία, αν και πιέζει για την επίλυσή του, δεν έχει απειλήσει με διακοπή χρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι αποτελεί εκκρεμότητα από την αρχή της θητείας τής μέχρι πρότινος τρικομματικής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι υπάρχει πλέον στην κυβέρνηση βούληση να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του Δημοσίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες για τους περίπου 2.800 εργαζόμενους στις τρεις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ), στις οποίες το προσωπικό θα μειωθεί με τις επιχειρήσεις εν λειτουργία. Αλλη μια δεξαμενή αποχωρήσεων θα είναι οι περίπου 3.500 «μόνιμοι» συμβασιούχοι των ΟΤΑ, οι οποίοι όμως είναι τοποθετημένοι κυρίως στον κλάδο καθαριότητας των δήμων.

Μια ακόμη μεγάλη δεξαμενή ώστε να εξασφαλιστούν οι 4.000 αποχωρήσεις που προβλέπει το μνημόνιο (15.000 μέχρι και το τέλος του 2014) είναι και το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο, λόγω του προσωπικού των εκπαιδευτικών, εμφανίζονται να υπηρετούν πάνω από 100.000 υπάλληλοι. Εκεί οι λύσεις θα αναζητηθούν σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν διδάσκουν αλλά υπηρετούν ως διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου.

Φλέγον ζήτημα η υστέρηση σε ιδιωτικοποιήσεις

Ενα ακόμη μεγάλο θέμα στις συζητήσεις με την τρόικα θα είναι και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Η αποτυχία της ΔΕΠΑ μπορεί να καλυφθεί ως ένα μέρος από την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται ακόμη σε δυσκολία στο να πείσει την τρόικα για ένα εναλλακτικό σχέδιο από το οποίο θα εξασφαλίζονται έστω και τα μισά από τα 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπονταν ως έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το 2013.

Το θέμα της επιτάχυνσης της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ φαίνεται να συναντά εμπόδια από το ξεκίνημά του. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος είναι τοποθετημένος από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απειλεί να παραιτηθεί, αν η μέθοδος που θα ακολουθήσει το Ταμείο είναι η πώληση πακέτου μετοχών. Επιμένει στη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης η οποία είναι περισσότερο χρονοβόρα και απαιτεί διαπραγματεύσεις.

Κατάσχεση ακίνητης περιουσίας

Εκκρεμότητα υπάρχει ακόμη σε απτές αποδείξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στην κατεύθυνση της εξασφάλισης κάποιας «γρήγορης νίκης», ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασιών κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας για 4.000 μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου.

«Χαράτσι» και το 2014

Η τρόικα, βλέποντας την ένδεια για ένα αξιόπιστο τελικό σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων, πιέζει για την παράταση του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ και για το 2014.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα