Thumbnail
Αλλάζει ο τρόπος εποπτείας και διοίκησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Ρι­ζι­κές αλ­λα­γές στις τρά­πε­ζες


* Θα αλ­λά­ξουν τα μι­σά μέ­λη των διοι­κη­τι­κών συμ­βου­λίων των τρα­πε­ζών. Τέρ­μα στον «συγ­γε­νι­κό δα­νει­σμό».
Η ε­πο­πτεία των συ­νερ­γα­τι­κών κά­τω α­πό την Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα Κύ­πρου. Μέ­νουν οι ζη­μιές για κα­τό­χους α­ξιό­γρα­φων.



Με δε­δο­μέ­νο ό­τι τα λά­θη του χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού το­μέα ή­ταν έ­νας α­πό τους κύ­ριους πα­ρά­γο­ντες που έ­φε­ραν την κυ­πρια­κή οι­κο­νο­μία στην ση­με­ρι­νή δει­νή θέ­ση, ή­ταν α­να­με­νό­με­νο έ­να με­γά­λο μέ­ρος του μνη­μο­νίου να α­φο­ρά την α­να­διάρ­θρω­ση του.
Το τε­λι­κό κεί­με­νο του μνη­μο­νίου δεν έ­χει δια­φο­ρο­ποιη­θεί ση­μα­ντι­κά α­πό το αρ­χι­κό και αυ­τό α­να­μέ­νε­ται να προ­κα­λέ­σει αρ­κε­τές α­ντι­δρά­σεις α­νά­με­σα στους κα­τό­χους Με­τα­τρέ­ψι­μων Αξιό­γρα­φων Ενι­σχυ­μέ­νου Κε­φα­λαίου (ΜΑ­ΕΚ). Η α­να­φο­ρά που γί­νε­ται στο τε­λι­κό μνη­μό­νιο ε­ξη­γεί πως οι μέ­το­χοι και οι κά­το­χοι χρε­ο­γρά­φων μειω­μέ­νης ε­ξα­σφά­λι­σης (bank shareholders and junior debt holders) θα πρέ­πει να υ­πο­στούν α­πώ­λειες πριν την πα­ρέμ­βα­ση του κρά­τους, προ­κει­μέ­νου να πε­ριο­ρι­στεί το κό­στος για τους φο­ρο­λο­γού­με­νους. Η τρόι­κα, προ­φα­νώς λό­γω των α­ντι­δρά­σεων αλ­λά και της ε­πι­μο­νής κά­ποιων στε­λε­χών τρα­πε­ζών, έ­δει­ξε κά­ποια ε­λα­στι­κό­τη­τα. Στο κεί­με­νο προ­στέ­θη­κε ό­τι «Για διευ­κό­λυν­ση της ε­θε­λο­ντι­κές με­τα­τρο­πής χρε­ο­γρά­φων σε με­το­χές η τρόι­κα ε­πι­τρέ­πει να πα­ρα­χω­ρη­θεί έ­να μι­κρό premium (με έ­να μι­κρό πριμ)». Με δε­δο­μέ­νο ό­τι σε κά­ποιες πε­ρι­πτώ­σεις η ζη­μιά για συ­γκε­κρι­μέ­να α­ξιό­γρα­φα ξε­περ­νά το 80%, το μι­κρό πριμ σί­γου­ρα δεν θα δια­φο­ρο­ποίη­ση ου­σια­στι­κά την τε­λι­κή ζη­μιά.

Δύο χρό­νια για πρώ­τη κα­τοι­κία

Στο μνη­μό­νιο ση­μειώ­νε­ται ε­πί­σης ό­τι τα Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κά Ιδρύ­μα­τα (ΧΙ), που δεν θα τα κα­τα­φέ­ρουν να πε­τύ­χουν α­να­κε­φα­λαιο­ποίη­ση α­πό μό­να τους, εί­τε θα α­πο­τε­θούν στην κυ­βέρ­νη­ση εί­τε θα με­τα­φέ­ρουν τα πε­ριου­σια­κά τους στην ε­ται­ρεία δια­χεί­ρι­σης πε­ριου­σια­κών στοι­χείων που θα συ­στα­θεί.
Για τις εκ­ποιή­σεις α­κι­νή­των το μνη­μό­νιο δεν άλ­λα­ξε α­φού ζη­τά να υ­πάρ­ξουν αλ­λα­γές, ώ­στε η εκ­ποίη­ση α­κι­νή­των που έ­χουν δο­θεί ως εγ­γύη­ση σε δά­νεια που δεν ε­ξυ­πη­ρε­τού­νται να γί­νε­ται, ε­φό­σον ξε­κι­νή­σουν οι δια­δι­κα­σίες α­πό τις τρά­πε­ζες, σε διά­στη­μα 18 μη­νών. Η μό­νη χα­λά­ρω­ση, με­τά α­πό τις α­ντι­δρά­σεις των κομ­μά­των α­φο­ρά την κύ­ρια κα­τοι­κία «ε­κτός κι εάν τα α­κί­νη­τα α­φο­ρούν ι­διο­κα­τοί­κη­ση (πρώ­τη κα­τοι­κία), τό­τε, η δια­δι­κα­σία αυ­ξά­νε­ται στους 24 μή­νες», ό­πως α­να­φέ­ρε­ται.

Και ε­πό­πτες

Βά­σει του μνη­μο­νίου α­να­μέ­νε­ται ε­ξάλ­λου να αλ­λά­ξουν κά­ποιες δια­δι­κα­σίες στην ε­πο­πτεία που α­σκεί η Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα της Κύ­πρου (ΚΤΚ) με στό­χο να α­πο­φευχ­θεί στο μέλ­λον υ­περ­βο­λι­κή έκ­θε­ση κιν­δύ­νου σε έ­να ε­πεν­δυ­τι­κό προϊόν (ώ­στε να μην ε­πα­να­λη­φθεί αυ­τό που έ­γι­νε με τα ελ­λη­νι­κά ο­μό­λο­γα)
Η τρόι­κα ζη­τά να κλεί­σουν τα πα­ρα­θυ­ρά­κια που ε­πέ­τρε­πε στις τρά­πε­ζες να μην α­να­γνω­ρί­ζουν τις πραγ­μα­τι­κές ε­πι­σφά­λειες. Ζη­τά α­κό­μη την α­να­διάρ­θρω­ση των τμη­μά­των α­ξιο­λό­γη­σης κιν­δύ­νων των ΧΙ, τα ο­ποία λί­γο-πο­λύ τα θεω­ρεί ε­ντε­λώς α­νε­παρ­κή. Επι­πρό­σθε­τα, με­τά την ε­γκλη­μα­τι­κή γκά­φα της ε­πέν­δυ­σης του 120% των κε­φα­λαίων των τρα­πε­ζών σε ελ­λη­νι­κά ο­μό­λο­γα, ζη­τά να ε­πι­βλη­θούν ό­ρια (ε­πί τοις ε­κα­τό ως προς τα κε­φά­λαια και το χαρ­το­φυ­λά­κιο) α­πό την Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα στο πό­σο που μπο­ρεί να ε­πεν­δύει έ­να ΧΙ σε έ­να συ­γκε­κρι­μέ­νο ε­πεν­δυ­τι­κό προϊόν.

Φεύ­γουν οι διοι­κή­σεις

Σε σχέ­ση με τα Συ­νερ­γα­τι­κά Πι­στω­τι­κά Ιδρύ­μα­τα (ΣΠΙ) με το μνη­μό­νιο κλει­δώ­νει η με­τα­φο­ρά της ε­πο­πτείας του συ­νερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος α­πό το υ­πουρ­γείο Εμπο­ρίου στην ΚΤΚ. Η αλ­λα­γή αυ­τή πρέ­πει να γί­νει μέ­χρι τον Ιού­νιο του 2013, αλ­λά α­πό το Φε­βρουά­ριο η ΚΤΚ θα ε­πι­τρέ­πε­ται να πα­ρεμ­βαί­νει στην ε­πο­πτεία των ΣΠΙ. Επί­σης με το μνη­μό­νιο ξε­κα­θα­ρί­ζει πως οι λο­γα­ρια­σμοί των με­γά­λων ΣΠΙ θα πρέ­πει να ε­λέγ­χο­νται α­πό α­νε­ξάρ­τη­τους ε­λε­γκτές – ό­πως και των τρα­πε­ζών.


Με το μνη­μό­νιο τί­θε­νται ε­πί­σης πε­ριο­ρι­σμοί στη δα­νειο­δό­τη­ση των συμ­βού­λων τό­σο των τρα­πε­ζών ό­σο και των ΣΠΙ. Για τα ΣΠΙ α­πό τον Ιού­νιο του ε­πό­με­νου χρό­νου α­πα­γο­ρεύε­ται η δα­νειο­δό­τη­ση φυ­σι­κών προ­σώ­πων που δεν εί­ναι μέ­λη, ε­νώ α­πα­γο­ρεύε­ται ο δα­νει­σμός α­νε­ξάρ­τη­των με­λών των ΔΣ τους και συν­δε­δε­μέ­νων προ­σώ­πων τους. Επι­πρό­σθε­τα με νο­μο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις θα πρέ­πει να α­πο­μα­κρυν­θούν μέ­λη των ΔΣ των ΣΠΙ που έ­χουν κα­θυ­στε­ρη­μέ­να δά­νεια ε­νώ θα τε­θούν και α­νώ­τα­τα ό­ρια που θα μπο­ρούν να δα­νεί­ζο­νται τα μέ­λη του ΔΣ (των ε­πι­τρο­πών). Το ό­ριο δα­νει­σμού θα τί­θε­ται α­πό την ΚΤΚ. Οι ί­διες ρυθ­μί­σεις, βά­σει του μνη­μο­νίου, θα ι­σχύ­σουν και στις τρά­πε­ζες.
Δη­μή­τρης Γεωρ­γιά­δης - H ΕΠΟΧΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekklisia_thessaloniki.jpg
Απίστευτο βίντεο: Ιερέας δάγκωσε γυναίκα κατά τη Θεία Μετάληψη
«Ο ιερέας προσπάθησε να της βάλει με το ζόρι την όστια στο στόμα, εκείνη έκανε πίσω λέγοντας "όχι, μην το κάνετε αυτό" και προσπάθησε να το πάρει με...
Απίστευτο βίντεο: Ιερέας δάγκωσε γυναίκα κατά τη Θεία Μετάληψη
μαθήτρια Κρήτη
Θρίλερ με τη νεκρή 17χρονη μαθήτρια: Γιατί οι γονείς αποκλείουν αυτοκτονία! Τι αποκαλύπτει η αδελφή της!
Αγανάκτηση στο χωριό της 17χρονης Νικολέτας και με αφορμή την κηδεία της
Θρίλερ με τη νεκρή 17χρονη μαθήτρια: Γιατί οι γονείς αποκλείουν αυτοκτονία! Τι αποκαλύπτει η αδελφή της!
videogames.jpg
Κέρκυρα: Αγωνία για 9χρονο που έπαθε ηλεκτροπληξία από ηλεκτρονικό παιχνίδι
Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ζευγάρι Γερμανών, ο εγγονός τους έπαθε ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο...
Κέρκυρα: Αγωνία για 9χρονο που έπαθε ηλεκτροπληξία από ηλεκτρονικό παιχνίδι