Thumbnail
Πώς σώθηκε το ΤΕΙ Παραδοσιακής Μουσικής και Λαϊκής Τέχνης Άρτας

 

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
 
Από τον κυκεώνα των μεταρρυθμίσεων παρασύρεται και η παιδεία με το διαβόητο σχέδιο «Αθηνά», ωστόσο εκείνοι που πιστεύουν στη σημασία της παράδοσής μας και του πολιτισμικού μας υπόβαθρου αντιστάθηκαν και κατάφεραν να σώσουν το μοναδικό ΤΕΙ στο είδος του σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το ΤΕΙ Παραδοσιακής Μουσικής και Λαϊκής Τέχνης, οι σπουδαστές και καθηγητές του οποίου ορθώνοντας το ανάστημά τους στις επιταγές της τρόικας και της εντολοδόχου τρικομματικής κυβέρνησης κατόρθωσαν τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής, παρ' ότι στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου προβλεπόταν η κατάργησή του.
 
 
 
Δανείζουν τη Βρετανική Βιβλιοθήκη
 
Θα πει βέβαια κάποιος... «Φοιτητές που επειδή δεν μπορούσαν να περάσουν πουθενά αλλού, πήγαν εκεί και διαμαρτύρονται». «Όμως όλοι οι εισακτέοι στη Σχολή είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι ως προς την επιλογή τους», απαντούν φοιτητές, που σπουδάζουν εκεί, και συνεχίζουν: «...έπειτα, μια σχολή που κατέχει πάνω από 6000 τόμους βιβλίων, τα οποία ζητεί προς δανεισμό και η περίφημη British Library, μια σχολή με μουσικολογικές σπουδές που επικεντρώνονται στην ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, αλλά και στις παραδόσεις του ελλαδικού χώρου, με παρουσιάσεις στο διεθνές στερέωμα και θετική ανταπόκριση, δεν θα την χαρακτήριζε κάποιος τυχαία!».
 
Η χρησιμότητα του συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, ενώ προβληματικός είναι και ο τρόπος λήψης της απόφασης για το κλείσιμο της σχολής. «Δεν πρόκειται απλώς για μουσική. Πέραν του ότι το Τμήμα έχει διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών ως πρότυπο, συμβάλλει στην εκμάθηση και διάδοση της παράδοσης, στην καλλιέργεια της ιστορίας του λαϊκού μας πολιτισμού, της ταυτότητάς μας, ενισχύοντας έτσι την ενεργητική συμμετοχή των μελλοντικών γενεών στην ύπαρξη της ελλαδικής συλλογικότητας, εντός της οποίας διατηρούνται ζωντανοί οι θησαυροί του παρελθόντος», εξηγούν διδάσκοντες της Σχολής.
 
 
 
Απορροφάται το 70%!
 
«Η κατάργηση του μόνου Τμήματος με το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν θα σήμαινε μόνο, ότι θα απαξιωνόταν το πτυχίο όσων πήραμε το δίπλωμά μας ή ότι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχαναν τη δουλειά τους», υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Σολάκογλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των φοιτητών, και συνεχίζει: «Η σχολή μας βγάζει ανθρωπολόγους, μουσικολόγους, μουσικούς παιδαγωγούς. Σημειωτέον, ότι το 70% των αποφοίτων απορροφάται στον κλάδο του. Σε όλα τα μουσικά σχολεία της Ελλάδας διδάσκουν πτυχιούχοι του ΤΕΙ. Αν έκλεινε ποιος θα δίδασκε την παράδοσή μας; Όλα θα τερματίζονταν εκεί;» διερωτάται ο Αλέξανδρος. "Η παράδοση είναι η ταυτότητα ενός λαού. Και από αυτήν κρίνεται αν ως μάζα θα μπει στα καλούπια που του βάζουν ή, ανένταχτος ων, ο ίδιος θα καθορίσει την πορεία του κράτους του κατά το συμφέρον του ιδίου και όχι των ισχυρών".
 
 
 
Άμεση κινητοποίηση
 
Προαναφέρθηκε ότι ένα δεύτερο ζήτημα, που γεννάται, είναι το πώς ελήφθη η αρχική απόφαση για κατάργηση του ΤΕΙ. «Κινεί τις υποψίες, ότι, ενώ οι καθηγητές έπαιρναν διαβεβαιώσεις από κάθε 'ιθύνοντα', πως δε θα κλείσει η Σχολή, παρέλαβαν στις 5 Μαρτίου ένα έγγραφο που έλεγε ότι στις 6 Μαρτίου θα τεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θέμα μεταφοράς του εκπαιδευτικού προσωπικού στη Σχολή Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι. Από εκεί βγαίνουν κυρίως τεχνικοί, ηχολήπτες, ουδεμία σχέση με τις δικές μας σπουδές!», ενημερώνει ο Αλέξανδρος «...και για όλα αυτά μας ενημέρωσαν μία μέρα πριν. Πώς να αντιδράσουμε σε μια μέρα μόλις;».
 
Η αντίδραση όλων αυτών των ανθρώπων, που αγαπούν το αντικείμενό τους, ήταν άμεση. Ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιούργησαν ένα Σύλλογο, που δεν πρόσκειται σε κόμματα ή πολιτικούς φορείς, και πρόβαλαν αντίσταση στο σχέδιο κατάργησης της ταυτότητας και των δυνατοτήτων της χώρας. Με συμβολικούς αποκλεισμούς της γέφυρας της Άρτας, κλείσιμο της Σχολής, παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, από όπου έλαβαν την ομόφωνη συμπαράσταση όλων των συνέδρων, αλλά και του περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη, που παρενέβη στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα.
 
 
 
Η τέχνη παίρνει θέση
 
Πάντα στην Ελλάδα ο κόσμος του πνεύματος και των τεχνών έδινε δυναμικό παρών. Καλλιτέχνες με αξιόλογη παρουσία στο μουσικό στερέωμα δίνουν το δυναμικό παρών αντιμαχόμενοι τα κακώς κείμενα στη χώρα.
 
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το θέμα της παιδείας έχει τόσες τραγικές ελλείψεις... έρχονται να θεωρήσουν πολυτέλεια το να κάνεις μουσική και γνώση ιστορική της πορείας του πολιτισμού και τραγουδιού», είπε ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας, σε συνέντευξή του στο «Αχελώος TV», και λάβρος ων συνέχισε: «Στην Άρτα έχει μουσικό ΤΕΙ. Είδατε... ρεπορτάζ γι' αυτά τα παιδιά. Ό,τι σαχλαμάρα, διαγωνιστικό και διαφημιστικό reality show, γίνεται στα κανάλια πάνε και το προτείνουν ως πρόταση τέχνης. Στα ΤΕΙ παίζονται παραδοσιακά όργανα, τραγουδιστές, νέα παιδιά, που προσπαθούν να μάθουν όργανα, να παίξουν ελληνική μουσική… δεν πήγαν τα κανάλια να τους κάνουν ένα αφιέρωμα».
 
Tη συμπαράστασή του στους ανθρώπους που φοιτούν, αλλά και στους καθηγητές, που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταλαμπαδεύσουν στα νέα μυαλά την πολιτισμική μας παράδοση, εκδήλωσε και ο Στάθης Αρτινός, μουσικός και συνθέτης με καταγωγή από την πόλη της Άρτας: «Αυτοί που κάποτε ευαγγελίζονταν την πολιτική άνοιξη, μαζί με εκείνους που σώζουν διαρκώς τη χώρα και τον πολύπαθο λαό της στο όνομα του σοσιαλισμού με το έργο Carmina Burana στη διαπασών, τώρα προχωράνε σε ένα ακόμη σχέδιο σημαντικό... Αλλάζουν τον χάρτη της παιδείας με 'αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια'... Σε αυτές τις αλλαγές δε θα μπορούσε να λείπει το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής που βρίσκεται στην Άρτα... Το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα με αυτό το αντικείμενο».
 
Με επιστολή του στο πλευρό των φοιτητών στάθηκε και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
 
«...Αγαπητοί καθηγητές και σπουδαστές, ακόμα κι αν κάνουν το ατόπημα και κλείσουν το Τμήμα, οδηγώντας κάποιους από σας ως και στην απόγνωση, χρησιμοποιήστε την αρχέγονη φλόγα της μουσικής κι ανάψτε μια φωτιά στη μέση, να 'ρθουν να ζεστάνουν τα χέρια τους οι παγωμένοι. Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μεταξοχώρι, 7-3-2013».
 
Οι αντιδράσεις για το σχέδιο "Αθηνά" συνεχίζονται στην Πάτρα, την Κρήτη, την Καβάλα, τη Λιβαδειά και σε όλη την Ελλάδα η νεολαία ξεσηκώνεται και διεκδικεί. Τελικά μάλλον ως λαός δεν είμαστε όσο αδύναμοι μερικοί θα ήθελαν να νομίζουν. Αυτό αντιλαμβάνεται κανείς κρίνοντας τουλάχιστον από το ότι το Σχέδιο όχι απλώς δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, αλλά για μία ακόμη φορά ετοιμάζεται από την τρόικα εσωτερικού Προεδρικό Διάταγμα, όπως και με τόσες άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες, παρακάμπτοντας τη Βουλή και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
 
Συμπέρασμα; Όταν δεν στεκόμαστε απλοί, αποχαυνωμένοι θεατές όσων μας επιβάλλουν, ο ανασταλτικός φόβος του επερχόμενου κακού νικιέται και τότε κάτι μπορεί να αλλάξει!
 
 
Η ΑΥΓΗ, 7/4/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathitis-sxoleio.jpg
Λαμία: Ανήλικος επιτέθηκε σε μαθητή δημοτικού σε σχολική εκδρομή και του έσπασε το δόντι
Τα παιδιά πιάστηκαν στα χέρια με αποτέλεσμα ο ένας μαθητής να καταλήξει στο Νοσοκομείο Λαμίας, έχοντας σπασμένο δόντι
Λαμία: Ανήλικος επιτέθηκε σε μαθητή δημοτικού σε σχολική εκδρομή και του έσπασε το δόντι
ΕΚΠΑ
Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ
Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Yπέρ της δημιουργίας παραρτήματος του ΕΚΠΑ η κοινωνία
Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ
dimarxeio-trikalon.jpg
Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο- Νοσηλεύεται στο Τζάνειο το θύμα
Το χτύπημα προκάλεσε αιμορραγία και ο αντιδήμαρχος μετάφερθηκε στο Τζάνειο για τις πρώτες βοήθειες
Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο- Νοσηλεύεται στο Τζάνειο το θύμα