Thumbnail
Έξι χρόνια μετά απ' όλα αυτά, και σήμερα αυτό.   Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω: Ντροπή. 

Πώς θα κοιμηθούν απόψε οι δικαστές του ''φοιτητή με τη ζαρντινιέρα'';

Καθώς η εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη μόλις τσαλακώθηκε, αυτή είναι η ιστορία της ξεδιάντροπης αδικίας

του Αρη Δημοκίδη

Ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω ότι για αυτό:    

  τελικά, έξι χρόνια αργότερα, η δικαιοσύνη αποφάσισε αυτό:      

 

Aθωώθηκαν έξι αστυνομικοί που ήταν κατηγορούμενοι για την υπόθεση της ζαρντινιέρας, τον ξυλοδαρμό δηλαδή του 29χρονου, σήμερα, Κύπριου Αυγουστίνου Δημητρίου. Δύο κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 2,5 ετών, ο καθένας, με 3ετή αναστολή, για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Οι δύο καταδικασθέντες, στους οποίους το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά, απολογούμενοι ομολόγησαν ότι χτύπησαν τον νεαρό Κύπριο, αλλά δικαιολόγησαν τη βία λέγοντας ότι προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, επειδή αυτός αντιδρούσε. Την πικρία του για την απόφαση εξέφρασε ο Αυγουστίνος Δημητρίου. "Έξι χρόνια τώρα έχω διαλυθεί, έχω χάσει τη ζωή μου, δε θα ξαναέρθω ποτέ στην Ελλάδα", δήλωσε.        

Μπορεί να ήταν μπροστά στο επεισόδιο ο διοικητής της ασφάλειας, μπορεί στο βίντεο να είδαμε όλοι ότι, όχι, ΔΕΝ έφταιγαν μόνο δύο άτομα, κι όμως, μετά από άπειρες δικαστικές περιπέτειες, ο Δημητρίου σήμερα αδειάστηκε απ' την ελληνική δικαιοσύνη, μεγαλοπρεπώς. (Νωρίτερα σερνόταν για χρόνια σε δίκες ως κατηγορούμενος απ' τους αστυνομικούς, αυτός, που εξαιτίας τους έπαιρνε ψυχοφάρμακα και δεν έβγαινε από το σπίτι. Το θράσος τους δεν είχε όρια.)   Μου έγραψε ο Σ.Δ. μάλιστα πριν λίγο: "Νομίζω ότι αξίζει η επισήμανση ότι ο Εισαγγελέας που παρέπεμψε οκτώ αστυνομικούς το 2006 είναι ο ίδιος που ζήτησε την αθώωση τους σήμερα."  

 

15/12/2006 Ποινικές ευθύνες σε οκτώ αστυνομικούς για τον ξυλοδαρμό του κύπριου φοιτητή Ποινικές ευθύνες σε οκτώ αστυνομικούς καταλογίζει ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Ζαχαρίας Μουράτης, στο πόρισμά του μετά την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε για τον ξυλοδαρμό του 24χρονου κύπριου σπουδαστή Αυγουστίνου Δημητρίου, από αστυνομικούς με πολιτικά, το βράδυ των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Υ.Γ σύμφωνα με σχόλιο στο TVXS, η παραπομπή έγινε με το ΕΠ 86/14-12-2006 έγγραφό του στο Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης       

Ξαναψάχνοντας την υπόθεση διάβασα ενδιαφέροντα πράγματα στη Βικιπαίδεια, πολλά απ' τα οποία δεν γνώριζα:      

Ο ξυλοδαρμός 

Ο Αυγουστίνος Δημητρίου φοιτούσε σε ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη ο 24χρονος φοιτητής έκανε βόλτα στην περιοχή της πλατείας Συντριβανίου κοντά στο ξενοδοχείο ABC, μαζί με έναν φίλο. Η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε λήξει ώρες πριν, όπως και οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και μερικών διαδηλωτών. Μερικοί αστυνομικοί έκαναν σωματικό έλεγχο των περαστικών στην πλατεία αν ταίριαζαν με ένα προφίλ (νεαρή/νεαρό με σακίδιο, μακριά μαλλιά, κλπ.).  Με ησυχία να επικρατεί στους δρόμους, ένας άνθρωπος που φορούσε πολιτικά ρούχα πλησίασε τον φοιτητή, και άρχισε να τον χτυπάει. Έκανε νόημα σε άλλους δύο, οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν επίσης στον ξυλοδαρμό. Φορούσαν μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο. Ο Δημητρίου σε συνέντευξη στην τηλεόραση είπε ότι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για αστυνομικούς. Για αυτό το λόγο, όταν είδε ένστολους αστυνομικούς κοντά, τους φώναζε να τον βοηθήσουν. Εκείνοι όμως δεν επενέβησαν.      

Του έβαλαν χειροπέδες και συνέχισαν να τον χτυπάνε. Ο Νίκος Παππάς, διευθυντής Κρατικής Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης, ήταν παρών στο περιστατικό και έδωσε προφορική εντολή στους αστυνομικούς να σταματήσουν. Δεν παρενέβη με άλλον τρόπο.

Οκτώ καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πέρασαν από το σημείο μετά από περίπου είκοσι λεπτά και είδαν τα άτομα με τα πολιτικά να χτυπάνε το φοιτητή. Ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο για το αιμόφυρτο παιδί και να μάθουν τα ονόματα και των ένστολων αστυνομικών και αυτών που φορούσαν πολιτικά και σκουφιά, αλλά απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους. Οι αστυνομικοί έβαλαν τον φοιτητή σε αυτοκίνητο της ασφάλειας και έφυγαν. Έπειτα, οι καθηγητές ζήτησαν από ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας να ενημερωθεί ο εισαγγελέας για το συμβάν, πράξη που ο αξιωματικός αρνήθηκε να κάνει. Τον Δημητρίου τον πήραν οι αστυνομικοί στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Εκεί τον κράτησαν μέχρι τις 5 το πρωί, όταν τελικά τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.    

Επίσημη αντίδραση 

Το ίδιο βράδυ, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Βύρων Πολύδωρας, δήλωσε "Είδα επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του, ψυχραιμία και αυτοματισμό στη δράση που είχαν ως επακόλουθο την επιτυχία".  

Την ημέρα μετά την πορεία, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, χαρακτήρισε τα επεισόδια της προηγούμενης μέρας ως "περιορισμένης έκτασης τοπικού ενδιαφέροντος" και δήλωσε ότι "Η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης".  

Δύο μέρες μετά από την σύλληψη του Δημητρίου, βγήκε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που υποστήριζε ότι ο φοιτητής τραυματίστηκε γιατί "έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί".      

Bίντεο-έκπληξη 

Ένας εικονολήπτης κατέγραψε λίγα δευτερόλεπτα από το περιστατικό και το βίντεο έδειξε ότι, όπως είπαν οι καθηγητές, μερικά άτομα φορώντας πολιτικά έδερναν τον φοιτητή ενώ ένστολοι αστυνομικοί παρακολουθούσαν, και ότι όλα όσα έλεγε το δελτίο τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης για πτώση σε ζαρντινιέρα δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.  

Στις 19 Νοεμβρίου, το βίντεο μεταδόθηκε στις βραδινές ειδήσεις του Mega, και κλήθηκε στο πρόγραμμα ο Αστυνομικός Διευθυντής της Θεσσαλονίκης, ο Στέργιος Αποστολίδης, για να το σχολιάσει. Παρακολουθώντας το βίντεο με τους άλλους καλεσμένους στο πρόγραμμα, επέμενε ότι "έγιναν τα πράγματα όπως σας είπα, έπεσε σε ζαρντινιέρα". Επιπλέον είπε ότι "δεν δέχομαι ότι δεμένο με χειροπέδες εδάρη το παιδί".   

Το βίντεο έπαιξε σε όλα τα κανάλια εκείνη την ημέρα, και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διατάχτηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας. Μήνυμα πήρε ο Πολύδωρας τηλεφωνικά από το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του οποίου εκφράστηκε δυσαρέσκεια με τα γεγονότα στο βίντεο και το δελτίο τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης περί ζαρντινιέρας.   

 

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε δελτίο τύπου καταδικάζοντας τον ξυλοδαρμό και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή άλλων παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.     

Η νοσηλεία του φοιτητή. (Από τις πιο εξοργιστικές πτυχές του μετέπειτα.)  

Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε ο Δημητρίου αργότερα σε τηλεοπτική συνέντευξη, ζήτησε να μάθει που βρίσκονταν. Ένας αστυνομικός του είπε ότι τον κράτησαν στο Παπανικολάου και άλλος στο Παπαγεωργίου.   Χωρίς να βλέπει, κατάφερε να στείλει μήνυμα στους συγγενείς του με κινητό που είχε κρυμμένο στα εσώρουχα, λέγοντας ότι βρίσκεται σε ένα από αυτά τα δύο νοσοκομεία.  

Ο πατέρας και οι αδελφές του ήρθαν από την Κύπρο στις 18 Νοεμβρίου, μετά από επανειλημμένα τηλεφωνήματα στα δύο αναφερόμενα νοσοκομεία.  

Έκαναν έρευνα και βρήκαν τον Δημητρίου στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματά!    

   

πολύ ενδιαφέρον, απ' τους Φακέλους     

Και τώρα, έξι χρόνια αργότερα, η δικαιοσύνη είδε κάποιες ευθύνες (με ελαφρυντικά) σε δύο μόνο άτομα, που πήγαν ξανά σπίτι τους, ελεύθερα - και αναρωτιέμαι μάλιστα αν ακόμα εργάζονται στην αστυνομία, στο Δημόσιο δηλαδή, και τους πληρώνουμε κάθε μήνα εμείς και τους μισθούς τους.   

Κι οι δικαστές; Δεν είδαν το βίντεο; Θα το καταλάβαινα να μην μπορούσαν να το λάβουν υπόψη τους αν ήταν προϊόν υποκλοπής ή κρυφής κάμερας, όμως δεν ήταν! Έκαναν ότι δεν το είδαν; Οι όλοι εμείς που το έχουμε δει είμαστε τυφλοί - και ηλίθιοι;  

Έξι χρόνια μετά απ' όλα αυτά, και σήμερα αυτό.   Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω: Ντροπή. 

Πηγή: www.lifo.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκδ
Νέα Εκπαιδευτικά βιβλία για το Λύκειο και το Γυμνάσιο από τις «Εκδόσεις Καλαϊτζίδης» στα Φροντιστήρια ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Οι ‘’Εκδόσεις Καλαϊτζίδης’’ ιδρύθηκαν από τον μαθηματικό κ. Θοδωρή Καλαϊτζίδη, ιδρυτή και πρόεδρο του Ομίλου Φροντιστηρίων ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ.
Νέα Εκπαιδευτικά βιβλία για το Λύκειο και το Γυμνάσιο από τις «Εκδόσεις Καλαϊτζίδης» στα Φροντιστήρια ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
texniti noimosini
Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς: Το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό στην Ελλάδα
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει την εκπαίδευση, το σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ανακοινώθηκε το 1ο Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό...
Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς: Το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό στην Ελλάδα
iran-helicopter
Απόλυτο θρίλερ στο Ιράν: «Ουδεμία ένδειξη» πως υπάρχουν επιζώντες στον τόπο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο με τον πρόεδρο Ραϊσί
Σε εξέλιξη ένα γαϊτανάκι παραπληροφόρησης και διαψεύσεων μεταξύ δυτικών και ιρανικών ΜΜΕ, ενώ ασαφές παραμένει ακόμα αν έχει εντοπιστεί το ελικόπτερο...
Απόλυτο θρίλερ στο Ιράν: «Ουδεμία ένδειξη» πως υπάρχουν επιζώντες στον τόπο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο με τον πρόεδρο Ραϊσί