Thumbnail
Φθηνότερες αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, κατώτατους μισθούς χωρίς επίδομα γάμου (αν δεν το συμφωνήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ) και ελαστικά ωράρια εργασίας που θα εξαφανίσουν τις έξτρα αμοιβές, φέρνει το νέο Μνημόνιο.

Ακόμη και κατά 60% εκτιμάται ότι θα κοπεί η αποζημίωση στους εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία και υψηλό μισθό, ενώ στο μισό, σε 12 από 24, περιορίζονται αυτόματα, από την ψήφιση του νόμου και μετά, οι αποζημιώσεις για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Παράπλευρη απώλεια θεωρείται και η περικοπή στις αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης που δίνουν σε πολλές περιπτώσεις κάποιες επιχειρήσεις, όπως ΔΕΚΟ, Τράπεζες και επιχειρήσεις Τύπου. Στην πολύ πιθανή δε, περίπτωση προειδοποίησης πριν από την απόλυση, η αποζημίωση μειώνεται κατά επιπλέον 50%. Ο χρόνος αποζημίωσης, 1 έως 6 που ισχύει σήμερα, μειώνεται σε μάξιμουμ 4. 

 
Μια από τις δομικές και σημαντικότατες αλλαγές που επέρχονται από την τελική συμφωνία μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με την Τρόικα, είναι η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που αναμένεται να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που είτε βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας και δεν καλύπτονται από κάποια άλλη, κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση, είτε θα μπουν στο μέλλον, ως ανειδίκευτοι εργάτες. 
 
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η ΕΓΣΣΕ καταργείται, όπως καταργούνται και τα επιδόματα που αυτή προβλέπει. Εξαίρεση αποτελούν τα επιδόματα πλην γάμου, που θα συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Αλλά και αυτή η συμφωνία δεν θα καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων που σήμερα καλύπτονται από την ομπρέλα της ΕΓΣΣΕ. Η όποια συμφωνία θα είναι δεσμευτική μόνο για όσες εργοδοτικές οργανώσεις εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση. 
 
Αλλά και οι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία πάνω από 16 χρόνια, που συνήθως είναι υψηλόβαθμα στελέχη, αφού σύμφωνα με την πάγια πρακτική οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι δεν μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ίδιο εργοδότη, χάνουν από το πλαφόν των 2.000 ευρώ, για τους μισθούς άνω των 12. 
 
Οι εργατοτεχνίτες παραμένουν και με το παλαιό και με το νέο σύστημα οι πλέον αδικημένοι αφού, το μάξιμουμ της αποζημίωσης τους παραμένει 7 μισθοί ακόμη και για 30 χρόνια εργασίας.
 
Για περίπου το 20% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, ο μισθός μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 30%, εφόσον υποχρεωθούν να εργαστούν Σάββατο. Σήμερα, δεν ισχύει για το 20% των μισθωτών η υποχρέωση 6ημερης απασχόλησης.
 
Δείτε αναλυτικά τον παρακάτω πίνακα για τις αποζημιώσεις:
 
  • Εργαζόμενος με μισθό 2.800 ευρώ και προϋπηρεσία 20 ετών
  • Με το σημερινό καθεστώς σε απροειδοποίητη απόλυση δικαιούται αποζημίωση16 μισθών + 1/6 έναντι των δώρων δηλ. 44.800 ευρώ + 7.466 ευρώ= 52.266 ευρώ.
  • Με το νέο καθεστώς θα λάβει 12 μισθούς + 1/6, δηλ 33.600 ευρώ και έξτρα ποσό 8.000ευρώ (για τους υπόλοιπους 4 Χ 2.000 ευρώ) συνολικά 41.600 ευρώ (-10.666 ευρώ ή -20,4%).
  • Σε περίπτωση προειδοποιημένης απόλυσης, ο εργοδότης θα έπρεπε να τον ενημερώσει 6 μήνες νωρίτερα για να του καταβάλει τη μειωμένη κατά 50% αποζημίωση(8 μηνιάτικα + 1/6= 26.133 ευρώ). Τώρα θα μπορεί να τον προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα.
  • (8 μηνιάτικα + 1/6= 26.133 ευρώ). Τώρα θα μπορεί να τον προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα.
 
 
Πηγή: capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypourgeiopaideiasexo1460370520_0.jpg
Ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2024
Πανελλήνιες 2024 - Ο αριθμός εισακτέων σπουδαστών για το 2024 στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας...
Πανελλήνιες 2024: Ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση