Thumbnail
Μεγαλύτερα μερίδια από τα φιλέτα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στα μεγάλα έργα διεκδικούν τα γαλλικά μονοπώλια, που επιχείρησαν να ενισχύσουν τη θέση τους με την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου. Ενδεικτικά:

Μεγαλύτερα μερίδια από τα φιλέτα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στα μεγάλα έργα διεκδικούν τα γαλλικά μονοπώλια, που επιχείρησαν να ενισχύσουν τη θέση τους με την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου. Ενδεικτικά:

 
Ενέργεια: Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός της «Total» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο), που αναμένεται να προκηρυχθούν για τη Νότια Κρήτη. Παράλληλα, γαλλικοί όμιλοι εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στην εκποίηση του 17% της ΔΕΗ, με την εταιρεία EDF να θεωρείται πιο πιθανό να διεκδικήσει ρόλο «στρατηγικού επενδυτή» στην επιχείρηση και τη γερμανική εταιρεία RWE να κινείται μελλοντικά προς την απόκτηση της «μικρής ΔΕΗ». Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο για συμμετοχή της ιταλικής «Edison», που ελέγχεται από τη γαλλική EDF, στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.
 
Υδάτινοι πόροι: Για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ενδιαφέρονται οι γαλλικοί όμιλοι «Veolia» και «Suez», που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης υδάτων, με τη δεύτερη να έχει ήδη «βάλει πόδι» στην ΕΥΑΘ, στην οποία κατέχει περί το 5%.
 
Οδικοί άξονες: Ο γαλλικός όμιλος «Vinci», επικεφαλής της κοινοπραξίας «Γέφυρα» που διαχειρίζεται τη ζεύξη Ρίου - Αντίρριου, είναι επικεφαλής και του ομίλου «Ολύμπια Οδός», που έχει αναλάβει το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπραξία κατασκευής και διαχείρισης του τμήματος Μαλιακός - Κλειδί.
 
Σιδηρόδρομοι: Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων (SNCF) ενδιαφέρεται κυρίως για το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών, ενώ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος φαίνεται επίσης να είναι υπό εξέταση. Ιδιαίτερα εποφθαλμιούν την ακίνητη περιουσία του σιδηρόδρομου, καθώς και τα εμπορευματικά κέντρα σε Θριάσιο και Θεσσαλονίκη. Οι εταιρείες «Alstom» και «Bombardier» φέρεται να είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για την επικείμενη αποκρατικοποίηση της «Rosco», της εταιρείας που αναλαμβάνει τις συντηρήσεις του τροχαίου υλικού.
 
Αεροδρόμια: Ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος «Vinci» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων όσο και για το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», από το οποίο είχε εκφράσει στο παρελθόν την πρόθεσή της να αποχωρήσει η εταιρεία «Χόχτιφ». Η γαλλική εταιρεία έχει ενδιαφερθεί και αναμένεται η συμμετοχή της στον επικείμενο διαγωνισμό για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, στην ομιλία που έκανε ενώπιον των Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, αναφέρθηκε ονομαστικά (!) στις παραπάνω επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι ήδη 120 γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν δημιουργήσει 33.000 θέσεις απασχόλησης.
 
ριζοσπάστης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 31/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zaxaraki
Σοφία Ζαχαράκη: Αυτές τις αλλαγές θα κάνουμε στην αξιολόγηση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στο ΙΕΠ
Ζαχαράκη για αξιολόγηση: «στόχος μου είναι τα δύο πρώτα στάδια της αξιολόγησης, το Α1 και το Α2 (γενική και ειδική διδακτική του γνωστικού...
Σοφία Ζαχαράκη: Αυτές τις αλλαγές θα κάνουμε στην αξιολόγηση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στο ΙΕΠ
ντουντούκα διαμαρτυρία
Διώξεις εκπαιδευτικών: «Ασπίδα» οι γονείς για τους δασκάλους – Κινητοποίηση στις 12 Ιουνίου στα Χανιά
Πέντε εκπαιδευτικοί από Ηράκλειο και Χανιά διώκονται πειθαρχικά - Η κινητοποίηση των γονέων την Πέμπτη 12 Ιουνίου
Διώξεις εκπαιδευτικών: «Ασπίδα» οι γονείς για τους δασκάλους – Κινητοποίηση στις 12 Ιουνίου στα Χανιά