Thumbnail
Παιχνίδια εντυπώσεων με τους υδρογονάνθρακες

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Παιχνίδια εντυπώσεων με τους υδρογονάνθρακες

Καλλιεργεί την εντύπωση ότι από την αναβάθμιση της χώρας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς, κερδισμένος θα βγει ο λαός
Ενεργειακή φρενίτιδα προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, για να αποπροσανατολίσει το λαό και να δελεάσει τα μονοπώλια
 
Συνεχίζεται ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός από την κυβέρνηση για την «αναβάθμιση» της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθούν προσδοκίες ότι από τους αγωγούς και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από τα μονοπώλια θα βγει κερδισμένος ο λαός. Αυτό ήταν το πνεύμα και της ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τις εταιρείες που θα αναλάβουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Πατραϊκό Κόλπο και στα Γιάννενα.
Σύμφωνα με εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής προς το ΥΠΕΚΑ, οι κοινοπραξίες που προτείνονται είναι η Energean Oil And Gas / Petra για τα Γιάννενα και η ΕΛΠΕ / Edison / Petroceltic για τον Πατραϊκό Κόλπο. Για τα κοιτάσματα στην περιοχή του Κατάκολου, ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι κοινοπραξίες Energean Oil and Gas / Trajan Oil and Gas Limited / Schlumberger και η Grekoil Energy Ventures LTD.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ο υπουργός Γ. Μανιάτης ενημέρωσε για τις εξελίξεις τους Αντ. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο. Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο ενημερώνει ότι τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τις δύο περιοχές, σε βάθος 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ, ενώ με αοριστίες αφήνει να αιωρείται ότι από την επένδυση θα προκύψουν θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ κάνουν λόγο για 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο, 50 έως 80 εκατ. βαρέλια στα Γιάννενα και 3 εκατ. βαρέλια στο Κατάκολο.
Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η ανακοίνωση του ίδιου υπουργείου ότι είναι πλέον στη διάθεση των πολυεθνικών τα αποτελέσματα των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας επίτροπος της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ, έγραψε χτες σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Wirtschafts Blattότι» η διαδρομή του σχεδιαζόμενου αγωγού Nabucco West δεν έχει εγκαταλειφθεί, παρά την απόρριψή του από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Είναι μόνο η αρχή. Η απόφαση για κατασκευή του TAP και την παροχή περισσότερου αερίου στη συνέχεια σημαίνει επίσης ότι το κανάλι διανομής στην Αυστρία, ο Nabucco West επί του παρόντος, συνεχίζει να είναι στη συζήτηση», έγραψε ο Γερμανός επίτροπος, σύμφωνα με το «Ρόιτερς».
Η διαδρομή του Nabucco West ξεκινούσε από την Τουρκία και κατέληγε στην Αυστρία μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Ο αγωγός TAP, που επιλέχθηκε τελικά, επίσης ξεκινά από την Τουρκία, αλλά διασχίζει την Ελλάδα και την Αλβανία, καταλήγοντας στην Ιταλία. Και οι δύο διαδρομές θα χρειαστούν μεσοπρόθεσμα προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής παροχή αερίου στην Ευρώπη, ανέφερε ο επίτροπος της ΕΕ.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας
Οι μαθητές του Γυμνασίου - Λ.Τ. Γενναδίου, δίδαξαν στους Ιταλούς συμμαθητές τους, Ελληνική μαγειρική, Ελληνική γλώσσα καθώς και Ελληνικούς...
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας