Thumbnail

του Μάκη Γεωργιάδη

Από τον Βίτσελμπαχ στον Ρεχάγκελ και παρά τα 183 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, φοβού τους …Γερμανούς και δώρα φέροντες! Διότι κάτι σαν κομιστής του «δώρου» της φιλίας της φράου Μέρκελ προς τον ελληνικό λαό εμφανίστηκε ο τέως ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Ο αρχιτέκτονας του μεγαλύτερου στην ιστορία ποδοσφαιρικού θαύματος –αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική …ανορθογραφία– έφτασε στην Αθήνα ως «πρέσβης καλής θέλησης», προκειμένου να βελτιώσει το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Αν και αυτές σε υψηλό επίπεδο είναι άριστες, με τον «αναμάρτητο» Α. Σαμαρά να αποδεικνύεται ο πιο καλός ο μαθητής.
 
Η γερμανίδα καγκελάριος αποσκοπούσε στον εξευμενισμό του κόσμου κι έτσι εκτός από τα μνημόνια, είχε την ακόμη πιο φαεινή ιδέα να αποστείλει τον Ότο με τη λογική «χάντρες και καθρεφτάκια» για τους ιθαγενείς! Τι να έκανε ο πολιτικά φιλόδοξος γεροντάκος, ο κατά την πλειονότητα των μίντια «συμπαθέστερος Γερμανός» στην Ελλάδα, είπε να έρθει μια βόλτα. Αυτή η ιδιότυπη «σύσφιξη σχέσεων» πέρασε μέσα από συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών, Τουρισμού, Αθλητισμού, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Περιφερειάρχη Αττικής, αλλά και από επισκέψεις σε ακαδημίες ποδοσφαίρου και την ελληνογερμανική σχολή.
 
Η σημειολογία και η επιλογή των συγκεκριμένων συναντήσεων συνοδεία πάντοτε του «τοποτηρητή» της Α. Μέρκελ, του υφυπουργού Χάνς Γιόακιμ Φούχτελ, δείχνει ότι η επίσκεψη συνδύαζε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Είναι δεδηλωμένο το γερμανικό ενδιαφέρον τόσο για τη διαχείριση των απορριμμάτων όσο και τις επενδύσεις σε τουρισμό και ενέργεια και ο …συμπαθής Ότο συνόδευε τον πατριώτη του υφυπουργό σαν διακοσμητικό στοιχείο σε μέρη άλλωστε που ο Φούχτελ γνωρίζει πια πολύ καλά. Μετά τις επισκέψεις δεν παρέλειπε να μας υπενθυμίζει πως «τα αγαθά κόποις κτώνται» και πως «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» –ωπ όχι, αυτό είναι ατάκα του Αρτέμη Μάτσα!– και ο ίδιος με το κύρος του θα τους πείσει να επενδύσουν και να επισκεφτούν την Ελλάδα.
 
Το γεγονός ότι ο Ρεχάγκελ με «προίκα» την κατάκτηση του Euro 2004, επέλεξε να μετάσχει σε ένα παιχνίδι φτηνής και χυδαίας προπαγάνδας των χριστιανοδημοκρατών, προκειμένου να προωθήσει και τις δικές του φιλοδοξίες, όχι απλώς δεν τον τιμά ιδιαίτερα, αλλά αντιθέτως γκρεμίζει στα μάτια πολλών που όντως τον συμπαθούσαν το είδωλό του.
 
Βεβαίως οι πρωταγωνιστές του 2004 στην Πορτογαλία και αυτοί που είχαν τον πρώτο ρόλο  ήταν οι διεθνείς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί ότι αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Ότο με την ιδιότητα του απεσταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης .   Oυσιαστικά οι διεθνείς γύρισαν την πλάτη άνθρωπο της Μέρκελ, γεγονός που  δείχνει ότι τουλάχιστον η αξιοπρέπεια  δεν έχει χαθεί από αυτόν τον τόπο. Σούπα το έργο αναβίωσης που ήθελαν να σερβίρουν κυβέρνηση και Γερμανοί και παραλίγο να επιστρατεύσουν και την… Παπαρίζου για να ανακαλέσουν λίγη από την «αίγλη» του 2004….
 
Άλλωστε, η Ελλάδα πια καμία σχέση δεν έχει με την ευδαιμονία του 2004 και η αίγλη εκείνων των ημερών είναι οριστικά και αμετάκλητα παρελθόν και όπως καλά γνωρίζει και ο ίδιος, οι πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης ήταν άλλοι.
 
Την ίδια ώρα που η φράου Μέρκελ έστελνε τον γηραιό προπονητή ως «πρέσβη καλής θέλησης», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας φαίνεται πως έχει βάλει στο στόχαστρο ελληνικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού για την ενσωμάτωση και τις γυναίκες, αποφάσισε να κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στο πολιτιστικό κέντρο Στέγκλιτζ, η οποία ανέρχεται στα 40.000 ευρώ ετησίως. Επιπλέον, απειλούνται με κλείσιμο δεκάδες ακόμα ελληνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι με σπουδαία δραστηριότητα, τόσο στο Βερολίνο όσο και αλλού. Αν λοιπόν έχεις τέτοιους φίλους…
 
ΠΡΙΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα