Thumbnail

                                                                       Αθήνα 15-9-2012

 

[email protected]

http://www.mpratis.gr

τηλ. 6974750402 –   2103312790

2103442884

fax: 2103246893

 

 

Διαδικασία εκλογής ,

των τακτικών και αναπληρωματικών αιρετών μας, στα  Υπηρεσιακά

 Συμβούλια ( ΚΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΠΕ) , στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη 2012.

Χρήσιμος οδηγός

 

 

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

            Ενόψει των επερχόμενων εκλογών, της 7ης Νοέμβρη,   για την εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών  αιρετών μελών των Υπηρεσιακών  Συμβουλίων  (ΚΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΠΕ ) σας υπενθυμίζω τη διαδικασία εκλογής όπως αυτή ορίζεται από το Π.Δ.  1/2003-ΦΕΚ1 /3-1-03 και τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (Φ.350/ 27/ 102826 /Δ1/7-9-2012).

        Η καθολική συμμετοχή μας σ΄ αυτές τις εκλογές , για τις οποίες χορηγείται μία μέρα άδεια σε όσους ψηφίσουν,  θα ενδυναμώσει το θεσμό των αιρετών και θα τους δώσει την απαραίτητη δύναμη  έτσι ώστε να αντιστέκονται με αποφασιστικότητα στις αυθαιρεσίες της διοίκησης και να υπερασπίζονται με σθένος τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων.

Αναλυτικά :

1.Τρόπος εκλογής

Οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, που μετέχουν στα

α) περιφερειακά υπηρεσιακά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ),

β) ανώτερα περιφερειακά συμβούλια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ),

γ) κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ)

θα  εκλεγούν  με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012.  Η εκλογή διεξάγεται στην έδρα κάθε διεύθυνσης.

  • Για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους, χορηγείται άδεια μιας (1) ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

 

2.Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν: 

Οι τακτικοί εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας που υπηρετούν σε σχολεία ή υπηρεσίες της διεύθυνσης εκπαίδευσης, καθώς και οι προσωρινοί αναπληρωτές. Οι υπηρετούντες με απόσπαση εκτός των σχολικών μονάδων και οι διατελούντες σε άδεια κάθε μορφής ψηφίζουν στην οργανική τους θέση.

Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν:

α) για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα περιφερειακά και στα ανώτερα περιφερειακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ - ΑΠΥΣΠΕ) οι τακτικοί εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, που ανήκουν οργανικά στην περιοχή του αντίστοιχου συμβουλίου, πλην αυτών που τελούν σε αυτοδίκαιη κατάσταση αργίας,

β) Για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων στο κεντρικό συμβούλιο (ΚΥΣΠΕ) όλοι οι τακτικοί εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας,  πλην αυτών που τελούν σε αυτοδίκαιη κατάσταση αργίας.

Οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν το δικαίωμα μόνο του εκλέγειν.

 

  • Οι υποψήφιοι αιρετοί εκπρόσωποι για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, προκειμένου να διευκολυνθούν, μπορούν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους ως εξής:
  1. Οι υποψήφιοι για τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια πέντε (5) ημέρες.
  2. Οι υποψήφιοι για τα Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια τρεις (3) ημέρες.
  3. Οι υποψήφιοι για τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια δύο (2) ημέρες.

 

3.Ανακήρυξη υποψηφίων

Οι υποψήφιοι αιρετοί εκπρόσωποι στα υπηρεσιακά συμβούλια ανακηρύσσονται, ύστερα από έλεγχο των προϋποθέσεων για την εκλογή τους, με απόφαση:

α) Του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, όταν πρόκειται για υποψήφιους των περιφερειακών συμβουλίων.

β) Του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, όταν πρόκειται για υποψήφιους των ανωτέρων περιφερειακών συμβουλίων.

γ) Του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όταν πρόκειται για υποψήφιους των κεντρικών συμβουλίων.

Οι αποφάσεις αυτές εκδίδονται το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Οκτωβρίου του έτους που θα γίνει η εκλογή και ανακοινώνονται στα σχολεία κάθε περιοχής.

Για την ανακήρυξη των υποψηφίων πρέπει να έχουν υποβληθεί από τους εκπροσώπους των συνδυασμών ή τους μεμονωμένους υποψήφιους μέχρι 20 Σεπτεμβρίου του έτους που θα γίνει η εκλογή, στον αρμόδιο διευθυντή ή περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ή στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά περίπτωση, οι πίνακες των υποψηφίων που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εκλογή. Η υποβολή των πινάκων αυτών γίνεται με τη φροντίδα και την ευθύνη των οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών.

 

4.Εφορευτικές Επιτροπές

Στην έδρα κάθε διεύθυνσης συγκροτείται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, που εκδίδεται δέκα (10) ημέρες πριν από την εκλογή, τριμελής εφορευτική επιτροπή.

Οι  εφορευτικές επιτροπές αποτελούνται από: 

α) δύο εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας, που υπηρετούν σε σχολεία της έδρας της διεύθυνσης με ισάριθμους αναπληρωτές.

β) έναν εκπρόσωπο της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που ορίζεται με τον αναπληρωτή του. Σε περίπτωση που οι εκλογείς μιας περιοχής ανήκουν σε διαφορετικές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις τον εκπρόσωπο ορίζει η οργάνωση που έχει τα περισσότερα συνολικά μέλη.

Σε διευθύνσεις  όπου υπηρετούν περισσότεροι από τετρακόσιοι (400) εκπαιδευτικοί μπορεί να συγκροτούνται περισσότερες από μια εφορευτικές επιτροπές.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των εκπαιδευτικών είναι δύσκολη από την έλλειψη καθημερινής συγκοινωνίας μπορεί ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης να συγκροτεί εφορευτικές επιτροπές, για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο κέντρο της περιοχής που είναι απομονωμένη από τη συγκοινωνία.

Με τις αποφάσεις συγκρότησης ορίζεται η περιοχή και τα σχολεία, όπου θα έχουν αρμοδιότητα οι εφορευτικές επιτροπές.

Ο Πρόεδρος κάθε εφορευτικής επιτροπής ορίζει με απόφασή του το γραμματέα  και τον αναπληρωτή του από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην έδρα της εφορευτικής επιτροπής.

 

5.Πίνακες εκλογέων

Οι διευθυντές εκπαίδευσης συντάσσουν πίνακες εκλογέων στους οποίους περιλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν (οργανικά, με απόσπαση ή ως προσωρινοί αναπληρωτές) σε σχολικές μονάδες που υπάγονται στην οικεία διεύθυνση, τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, καθώς και τους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν με απόσπαση εκτός των σχολικών μονάδων ή διατελούν σε άδεια κάθε μορφής και ανήκουν οργανικά σε σχολικές μονάδες της διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Επίσης συντάσσουν πίνακες εκλογέων στους οποίους περιλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν (οργανικά, με απόσπαση ή ως προσωρινοί αναπληρωτές) σε σχολικές μονάδες της περιοχής τους, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση, εκτός των σχολικών μονάδων ή διατελούν σε άδεια κάθε μορφής και ανήκουν οργανικά σε σχολικές μονάδες της Δ/νσης.

Οι πίνακες εκλογέων, οι οποίοι συντάσσονται κατά σχολείο ή υπηρεσία και υπογράφονται και από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της οικείας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εκπαιδευτικών, περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο και τον κλάδο ή την ειδικότητα των εκλογέων, στέλνονται σε τρία αντίγραφα στον πρόεδρο της οικείας εφορευτικής επιτροπής.

 

6.Ψηφοδέλτια

Τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα ή πολυγραφημένα και έχουν χρώμα λευκό, πράσινο και γαλάζιο.

Τα λευκά περιλαμβάνουν τους υποψήφιους κάθε συνδυασμού για τα περιφερειακά,

τα γαλάζια τους υποψήφιους για τα ανώτερα περιφερειακά και

τα πράσινα τους υποψηφίους για τα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια.

Καθένα από τα ψηφοδέλτια περιλαμβάνει αλφαβητικά το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο των υποψήφιων αιρετών μελών.

Κάθε μεμονωμένος υποψήφιος αποτελεί συνδυασμό και γράφεται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι αυτών εκτυπώνονται και προωθούνται στις εφορευτικές επιτροπές με τη φροντίδα των αρμοδίων για την ανακήρυξη των υποψηφίων.

 

Χρονοδιάγραμμα

 

  • Υποβολή των υποψηφιοτήτων, με τη φροντίδα και την ευθύνη των οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων μέχρι 20-9-2012 και ανακήρυξη των υποψηφίων μέχρι 10-10-2012 (άρθρο 21 ).
  • Συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών και των νομαρχιακών επιτροπών μέχρι 26-10-2012 (άρθρα 22 και 28 ).
  • Σύνταξη των πινάκων εκλογέων και αποστολή αυτών στις οικείες εφορευτικές επιτροπές (άρθρο 23) μέχρι 29/10/2012.
  •  Εκτύπωση των ψηφοδελτίων και των σχετικών φακέλων σε επαρκή αριθμό και αποστολή αυτών στις εφορευτικές επιτροπές μέχρι 31/10/2012 (άρθρο 24 ). Σημειώνουμε ότι από την κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπονται λευκά ψηφοδέλτια.

 

7. Πού ψηφίζουν οι εκπαιδευτικοί-  Ψηφοφορία

  • Στην εφορευτική επιτροπή κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ψηφίζουν οι εκπαιδευτικοί (τακτικοί ή αναπληρωτές) που υπηρετούν είτε οργανικά είτε με απόσπαση σε σχολεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
  •  Οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι εκτός σχολικών μονάδων (Κ.Υ., Πανεπιστήμια, ΙΕΠ, κλπ.) καθώς και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό ( Αριθμ. 3389/4-11-2008 άποψη του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας ), εγγράφονται στους καταλόγους εκλογέων της οργανικής τους θέσης και ψηφίζουν ενώπιον της οικείας εφορευτικής επιτροπής. Οι απουσιάζοντες με άδεια κάθε μορφής ψηφίζουν στην περιοχή της οργανικής τους θέσης.
  • Εκπαιδευτικοί που κατέχουν θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης καθώς και εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με απόσπαση σε υπηρεσίες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ψηφίζουν - όπως και στις αντίστοιχες αρχαιρεσίες του 2010 - στις Εφορευτικές Επιτροπές των περιοχών όπου υπηρετούν.
  • Εκπαιδευτικοί με οργανική θέση σε σχολείο ή υπηρεσία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν διατεθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (σχολείο ή υπηρεσία της Π.Ε.) ή και αντίστροφα, περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους της Διεύθυνσης που ανήκουν οργανικά ή υπηρετούν με απόσπαση.(Διευκρίνηση : Εγγράφονται , σε κάθε περίπτωση, στους εκλογικούς καταλόγους της βαθμίδας που ανήκουν οργανικά).

Η εκλογή γίνεται ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής από την 9η πρωινή μέχρι την 5η μεσημβρινή ώρα. Η εκλογή μπορεί να παραταθεί μέχρι της 8ης μεταμεσημβρινής ώρας το αργότερο, εφόσον υπάρχουν εκλογείς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Κάθε ψηφοφόρος παίρνει από την εφορευτική επιτροπή τρεις δέσμες ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και, αφού σημειώσει τους σταυρούς προτίμησης, τοποθετεί:

α) ένα από τα λευκά ψηφοδέλτια εντός λευκού φακέλου,

β) ένα από τα γαλάζια ψηφοδέλτια εντός γαλάζιου φακέλου,

γ) ένα από τα πράσινα ψηφοδέλτια εντός πράσινου φακέλου.

Στη συνέχεια σφραγίζει τους φακέλους και τους ρίπτει στην ψηφοδόχο.

Κάθε ψηφοφόρος σημειώνει στο οικείο ψηφοδέλτιο μέχρι δύο σταυρούς για τους υποψήφιους του ίδιου συνδυασμού. Η λαθεμένη σημείωση σταυρού δεν ακυρώνει το ψηφοδέλτιο, το οποίο στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται στη δύναμη του συνδυασμού.

Η εφορευτική επιτροπή ελέγχει την αστυνομική ταυτότητα αυτών που ψηφίζουν, σημειώνει τα ονόματά τους στον πίνακα των εκλογέων και τους καταγράφει σε ξεχωριστό πίνακα με τη σειρά που ψηφίζουν, σημειώνοντας το ονοματεπώνυμό τους και το σχολείο ή την υπηρεσία όπου υπηρετούν.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, της διαλογής των ψηφοδελτίων και της έκδοσης των αποτελεσμάτων μπορούν να είναι παρόντες στην εφορευτική επιτροπή αντιπρόσωποι των συνδυασμών των υποψήφιων.

 

8.Διαλογή

Η εφορευτική επιτροπή, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, συνεδριάζει και κάνει τη διαλογή των ψήφων ως εξής:

Αντιπαραβάλλει τους πίνακες των εκλογέων με τους πίνακες των ψηφισάντων για να διαπιστώσει τον αριθμό αυτών που ψήφισαν και τον αριθμό αυτών που δεν ψήφισαν.

Αποσφραγίζει την ψηφοδόχο, βγάζει τους φακέλους των ψηφοδελτίων, τους αριθμεί με χωριστή αρίθμηση για κάθε ένα από τα τρία χρώματα και τους μονογράφει.

Ανοίγει τους φακέλους με τα ψηφοδέλτια και μονογράφει δίπλα από το όνομα του υποψηφίου ή των υποψηφίων που έχουν σταυρούς προτίμησης.

Κρίνει, αμέσως μετά το άνοιγμα κάθε φακέλου, το κύρος των ψηφοδελτίων που περιέχονται σ' αυτόν και αποφασίζει την ακύρωση ψηφοδελτίου, αν συντρέχει νόμιμος λόγος. Τα ψηφοδέλτια είναι άκυρα αν έχουν σημεία, τα οποία παραβιάζουν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας ή αν βρεθούν στο φάκελο περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια.

Κάνει τη διαλογή των ψηφοδελτίων και καταγράφει, στο πρακτικό που συντάσσει για τη διενέργεια της εκλογής, το αποτέλεσμα αυτής κατά συνδυασμούς και μεμονωμένους υποψηφίους.

Προβαίνει στην καταμέτρηση των ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος και καταγράφει το αποτέλεσμά της στο πρακτικό που συντάσσει για τη διενέργεια της εκλογής.

 

9.Πρακτικά εκλογής

Η εφορευτική επιτροπή τηρεί, με λεπτομέρεια, πρακτικά για την εκλογή, στα οποία αναφέρονται: ολόκληρη η πορεία της εκλογής, κάθε θέμα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια αυτής, καθώς και οι αποφάσεις που αυτή έλαβε, οι οποίες πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες.

Με τη φροντίδα και την ευθύνη του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής συντάσσονται δύο αντίγραφα των πρακτικών, τα οποία υπογράφονται από αυτόν και το γραμματέα της επιτροπής και υποβάλλονται το ένα στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης και το άλλο στις αντίστοιχες διευθύνσεις προσωπικού πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα πρωτότυπα των πρακτικών, οι φάκελοι και τα ψηφοδέλτια υποβάλλονται με απόδειξη στο διευθυντή της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης, από τον οποίο φυλάσσονται για ένα έτος από το διορισμό των αιρετών μελών στα συμβούλια και ύστερα καταστρέφονται από το περιφερειακό συμβούλιο, αφού συνταχθεί σχετικό πρακτικό. 

 

10. Επιτροπές εκλογών

Με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης συγκροτούνται σε κάθε διεύθυνση εκπαίδευσης, τριμελείς νομαρχιακές επιτροπές, μια για την πρωτοβάθμια και μια για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες αποτελούνται:

α) από το διευθυντή της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης,

β) και δυο εκπαιδευτικούς με βαθμό Α΄ ( αυτό αναμένεται να διευκρινιστεί από το Υπουργείο επειδή κανείς εκπαιδευτικός, πλην των σχολικών συμβούλων και δ/ντών εκπαίδευσης,  δεν έχει το βαθμό Α΄) , από τους υπηρετούντες σε σχολεία ή υπηρεσίες της διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Οι επιτροπές αυτές έχουν ως αποστολή:

α) την εποπτεία της οργάνωσης και της διεξαγωγής των εκλογών,

β) τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών από τις εφορευτικές επιτροπές της διεύθυνσης εκπαίδευσης.

γ) τη μεταβίβαση των αποτελεσμάτων, την ίδια ημέρα ηλεκτρονικά και την επόμενη ταχυδρομικά, στην οικεία περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και στις αντίστοιχες διευθύνσεις προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

11.Ενστάσεις

  1. Συγκέντρωση των ενστάσεων κατά του κύρους της εκλογής, οι οποίες υποβάλλονται από υποψηφίους μέσα σε πέντε (5) ημέρες από τη διεξαγωγή της εκλογής, εξέταση αυτών και σύνταξη σχετικής πράξης για την αποδοχή ή απόρριψή τους μέσα σε τρεις ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής τους

 

 

Οι υποψήφιοι μπορούν, μέσα σε πέντε ημέρες από την ημέρα της εκλογής, να ασκήσουν ένσταση κατά του κύρους της εκλογής σε ορισμένη περιοχή.

Η ένσταση ασκείται:

α) Προκειμένου για την εκλογή αιρετών μελών των περιφερειακών και των ανώτερων περιφερειακών συμβουλίων ενώπιον του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης.

β) Προκειμένου για την εκλογή αιρετών μελών των κεντρικών συμβουλίων ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι ανωτέρω αρμόδιοι για την εκδίκαση των ενστάσεων, μέσα σε τρεις ημέρες από την ημερομηνία που λήγει η προθεσμία υποβολής τους, ελέγχουν τα πρακτικά και αποφασίζουν για τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν, συντάσσοντας σχετική πράξη την οποία υποβάλλουν στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

12.Κύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών

 

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που στηρίζεται στις πράξεις των εφορευτικών επιτροπών και στις αποφάσεις με τις οποίες εκδικάστηκαν οι ενστάσεις, κυρώνονται τα αποτελέσματα των εκλογών.

 

Δημήτρης Μπράτης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_molivia.jpg
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ
Το παρακάτω είναι εισήγηση στην εκδήλωση της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου με θέμα «Η διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων στο Λύκειο»
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ
nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα