Thumbnail

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Ομήρου 34, Νέα Σμύρνη, 17121
Πληροφορίες : Σωκράτης Καραγεώργης
Τηλέφωνα : 2109310593 – 2109322310 [ εσ.20 ]
Τηλεομοιοτυπία : 2109353223
Ιστοσελίδα : http://dide-d-ath.att.sch.gr
Ηλεκτρ. Διεύθ.: [email protected]
Νέα Σμύρνη,
Αριθ. Πρωτ.:

προς Διευθυντές Σχολικών Μονάδων

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες και έντυπα αιτήσεων εκδρομών»

 

Σας αποστέλλουμε τα εννέα (9) έντυπα αιτήσεων για κάθε είδος εκδρομής, καθώς και τις αποφάσεις και εγκυκλίους που διέπουν τη διαδικασία πραγματοποίησης εκδρομών. Παρακαλείσθε από σήμερα να μας διαβιβάζετε τις εκδρομές σας χρησιμοποιώντας τα νέα αυτά έντυπα. Η διαβίβαση θα γίνεται πλέον κατευθείαν στη Διεύθυνση (Ομήρου 34, Νέα Σμύρνη), χωρίς τη μεσολάβηση των πρώην γραφείων.

Οι υπεύθυνοι υπάλληλοι για τις εκδρομές είναι οι:

Λασκαράτου Μαντώ

Κυριαζή Κατερίνα

Σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να μας αποστέλλετε τα αιτήματα έγκρισης εκδρομών εγκαίρως, όπως προβλέπεται από την υπ’ αρ.129287/Γ2/2011 (ΦΕΚ 2769/Β/2-12-2011) Υπουργική Απόφαση και του υπ’ αρ. Φ.12/ 21791/29-12-2012 έγγραφο του Δ/ντή Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Αττικής, ήτοι: 20 ημέρες για τις πολυήμερες, 13 ημέρες για τις ημερήσιες (διδακτικές, σχολικοί περίπατοι) και 50 ημέρες για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και δραστηριοτήτων (άρθρο 6).

Κανένα αίτημα για έγκριση εκδρομής δεν θα διεκπεραιώνεται αν έχει υποβληθεί εκπρόθεσμα.

Επισημαίνεται ότι για μετακινήσεις στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικά, Πολιτιστικά, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας), ειδικά όταν πρόκειται για εξωτερικό, θα πρέπει να υπάρχει συνάφεια και επαρκής αιτιολόγηση της επιλογής του τόπου και του προγράμματος καθώς επίσης κι ότι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές θα πρέπει να είναι μέλη της ομάδας που υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε μετακινήσεις που γίνονται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πρέπει απαραίτητα οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν να ανήκουν στη σχολική μονάδα και την παιδαγωγική ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμα.

Στις εκπαιδευτικές επισκέψεις της εγκυκλίου 5181/Γ7/17-01-2012 συμμετέχουν κατά προτεραιότητα οι διδάσκοντες που συντάσσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η αναλογία συνοδών –μαθητών είναι 1 ανά 30 προκειμένου για  μετακίνηση στο εσωτερικό (διδακτικές επισκέψεις, ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές όλων των τάξεων) και 1 ανά 20 για μετακίνηση στο εξωτερικό. Στους σχολικούς περιπάτους μετέχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, εκτός αν κατά την κρίση του Συλλόγου η συμμετοχή κάποιου καθηγητή κρίνεται αδύνατη.

Σε καμία περίπτωση δε μετέχουν οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί. Κατ’ εξαίρεση και εφόσον το επιθυμούν μπορούν να μετέχουν ως υπεράριθμοι στους σχολικούς περιπάτους.

Τα απαραίτητα για την έγκριση δικαιολογητικά είναι τα εξής:

  1. Ακριβές αντίγραφο του πρακτικού του συλλόγου διδασκόντων στο οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 8 της υπ’ αρ.129287/Γ2/2011 (ΦΕΚ 2769/Β/2-12-2011) Υπουργικής Απόφασης, θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά:
  1. Το όνομα του αρχηγού της μετακίνησης και του αναπληρωτή του
  2. Τα ονόματα των συνοδών καθηγητών και των αναπληρωτών τους
  3. Η ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής και ο τόπος της επίσκεψης
  4. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής (ώρες αναχώρησης και επιστροφής, μεταφορικά μέσα, αριθμοί πτήσεων, ακτοπλοϊκά δρομολόγια κ.ο.κ., όπως επίσης και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μετακινήσεων ξεχωριστά για κάθε μέρα)
  5. Εφόσον πρόκειται για μετακίνηση στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων,  α) η απόφαση έγκρισης του προγράμματος ή ο κωδικός και ο τίτλος του σχεδίου σε περίπτωση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  και β) ονομαστική κατάσταση των συμμετεχόντων μαθητών.
  1. Βεβαίωση του Διευθυντή ότι καλύπτεται ο προβλεπόμενος αριθμός συμμετοχής των μαθητών.
  2. Για τις μετακινήσεις στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος, αντίγραφο της απόφασης έγκρισης.
  3. Για τις μετακινήσεις στο πλαίσιο μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος, οι διδάσκοντες θα συντάσσουν μια ξεχωριστή έκθεση στην οποία θα περιγράφονται οι εκπαιδευτικοί και διδακτικοί στόχοι που εξυπηρετεί η εκδρομή καθώς και οι σχετικές δράσεις και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
  4. Ειδικά για τις επισκέψεις στη Βουλή των Ελλήνων, απαιτούνται: α) ηλεκτρονική αίτηση του σχολείου, β) πρόσκληση του προέδρου του Ιδρύματος και γ) ετήσια έγκριση του προγράμματος επισκέψεων.

 

Στο πρακτικό να γίνεται αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία (δηλαδή Υπουργική Απόφαση 129287/Γ2/2011 (ΦΕΚ 2769/Β/2-12-2011) και 5181/Γ7/17-01-2012 Διευκρινιστική Εγκύκλιος του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.). Θεωρούμε δεδομένο ότι τα αναγραφόμενα στο πρακτικό συμφωνούν με τα αναγραφόμενα στην αντίστοιχη αίτηση έγκρισης της εν λόγω εκδρομής.

Άλλες επισημάνσεις:

  • Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται αυστηρά σε οποιαδήποτε άλλο άτομο, πλην των ρητά αναφερόμενων στην Πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων Καθηγητών, με ή χωρίς οικονομική επιβάρυνση, να συμμετέχει σε σχολική εκδρομή – μετακίνηση (άρθρο 8 παρ. 5 και 6), με μοναδική εξαίρεση τις περιπτώσεις μαθητών με ειδικές ανάγκες, όπου ο συνοδός του μετακινείται με δική του δαπάνη.
  • Για τις διδακτικές επισκέψεις απαιτείται η συναίνεση του σχολικού συμβούλου ειδικότητας ή του συμβούλου γενικής παιδαγωγικής ευθύνης.
  • Για συμμετοχή εκπαιδευτικού σε Ευρωπαϊκές δράσεις ατομικής κινητικότητας ακολουθούνται τα οριζόμενα στο άρθρο 6, παρ. ii. Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός διδάσκει σε περισσότερα σχολεία, η αίτηση του για τη συμμετοχή στη μετακίνηση συνυπογράφεται από τους Διευθυντές όλων των σχολείων.
  • Οι εκδρομές – μετακινήσεις που πραγματοποιούν τάξεις ή ομάδες σε μία σχολική μονάδα ενδείκνυται να προγραμματίζονται, κατά το δυνατόν, κατά τις ίδιες ημερομηνίες ώστε να μη διαταράσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα η ομαλή διδακτική διαδικασία (άρθρο 12).
  • Οι υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 8, παρ.4.
  • Για ημερήσιες και απλές μετακινήσεις απαιτούνται τρεις προσφορές που ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του σχολείου (άρθρο 13).
  • Για τις πολυήμερες εκδρομές – μετακινήσεις απαιτείται προκήρυξη στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14, παρ. 1, 2, 3. Το σχολείο στη συνέχεια αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων και την ιστοσελίδα του τις προσφορές των τουριστικών γραφείων, τη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού που υπογράφτηκε και τον αριθμό ασφαλιστηρίου συμβολαίου επαγγελματικής ευθύνης (άρθρο 14, παρ. 4).
  • Οι εκδρομές-μετακινήσεις καταχωρούνται με ευθύνη του διευθυντή του σχολείου στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
  • Τα προβλεπόμενα χρονικά όρια μετακινήσεων (αναχώρηση μετά τις 6.00π.μ. και επιστροφή έως τις 10.00 μ.μ.) ορίζονται στο άρθρο 14, παρ.8.
  • Επιμέρους επισημάνσεις αναφέρονται στις υπόλοιπες παραγράφους του άρθρου 14.

Παρακαλείσθε να εφαρμόζετε την υπ' αρ. 19261/14-11-2011 απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Αττικής, σχετικά με την αναπλήρωση των απολεσθεισών ωρών λόγω καταλήψεων και να υποβάλετε σχετική βεβαίωση μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά της εκδρομής.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι Δ/ντές των σχολείων θα πρέπει μετά την πραγματοποίηση των εκδρομών να αποστέλλουν στη Δ/νση αντίγραφα των συμβάσεων με τα τουριστικά γραφεία, έκθεση και φύλλο αξιολόγησης του τουριστικού γραφείου (άρθρο 14, παρ. 17).

Σας εφιστούμε την προσοχή στην πιστή εφαρμογή όσων ορίζονται στην 129287/Γ2/2011 (ΦΕΚ 2769/Β/2-12-2011) Υπουργική Απόφαση, την 5181/Γ7/17-01-2012 Διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., το Φ.12/21791/29-12-2011 έγγραφο και την 19261/14-11-2011 απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Αττικής.

 

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

 

 

ΜΑΡΙΑ ΙΑΤΡΙΔΟΥ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκαβ
Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μηχανής
Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Μεγάλης Αμμου όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ο 17χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και...
Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μηχανής