Thumbnail

 

ΝΕΟΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4093/2012

Κατά παράβαση του Ελληνικού Συντάγματος, αλλά και αδιαφορώντας για την  Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η κυβέρνηση μας ψήφισε και εφαρμόζει τον μνημονιακό πειθαρχικό νόμο 4093/2012. Με την εφαρμογή του νόμου είμαστε όλοι εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι υπό διωγμό.  

Ο απαράδεκτος και άδικος αυτός νόμος αξιοποιείται ευρέως για να κτυπηθεί η μονιμότητα, χρησιμοποιείται ως εργαλείο για κατασκευή «επίορκων» μέσω της άμεσης εφαρμογής του επιβάλλει την αυτοδίκαιη αργία για οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο. από τη στιγμή που παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο και μόνο. Είναι ο νόμος που καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας, στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια. 

Σκοπός του νόμου αυτού είναι να καλλιεργήσει κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, γι’ αυτό και κατηγορίες όπως αυτή της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» είναι σκοπίμως εντελώς ασαφείς και αυθαίρετες, ώστε να εμπεριέχουν από συνδικαλιστικές και πολιτικές διώξεις, μέχρι υπηρεσιακές ή προσωπικές αντιδικίες. Επιβεβαιώνεται ότι  κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις, ο νόμος αυτός μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για μαζικές συνδικαλιστικές - πολιτικές εκκαθαρίσεις στο δημόσιο και την εκπαίδευση.

Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας, που στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια. Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα φόβου, που δεσμεύει τον καθένα μας, καθώς αφορά στην καθημερινότητά μας και σε ζητήματα στα οποία θα μπορούσαμε ανθρωπίνως να εμπλακούμε όλοι. Επιπλέον η κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας» είναι εντελώς ασαφής καθώς μπορεί ερμηνεύεται αυθαίρετα κατά το δοκούν.

Ο νέος πειθαρχικός κώδικας με τον τρόπο αυτό στην ουσία ακυρώνει τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του δημοσίου υπαλλήλου μιας και με την αόριστη αυτή κατηγορία δίνει τη δυνατότητα να διωχθεί το φρόνημα και η πολιτική συμπεριφορά, ενώ τον υπάλληλο τον κατατάσσει στους επίορκους!!!  Ταυτόχρονα ο Ν. 4093/2012, οδηγεί σε αργία τον υπάλληλο που έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό ακόμα κι αν η υπόθεσή του δεν έχει τελεσιδικήσει.

Δε χωράει καμία αμφιβολία ότι ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας επιδιώκει την επιβολή κλίματος πειθάρχησης και φόβου προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο δημόσιο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας. Είναι ολοφάνερο ότι το καθεστώς επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχτούν σιωπηλά και υποταγμένα τις κυβερνητικές αποφάσεις. Θέλει να σπείρει το φόβο, να κρατήσει όμηρους τους αγωνιστές του κινήματος και να ποινικοποιήσει κάθε κίνημα ανατροπής αυτής της πολιτικής. Το καθεστώς, με την πιο βάρβαρη πολιτική που έχει γνωρίσει ο τόπος και ο λαός μας από τη μεταπολίτευση και μετά, έχει απόλυτη ανάγκη το ολοκληρωτικό κράτος για να καθυποτάξει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια και την εξαθλίωση.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά από τα πιο πρόσφατα περιστατικά που αφορούν εκπαιδευτικούς :

O εκπαιδευτικός Γκουλιώνης Στέφανος, δάσκαλος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία «της ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» και κινδυνεύει με την ποινή της απόλυσης. Το «έγκλημα» του είναι ότι συμμετείχε μαζί με χιλιάδες λαού σε ολόκληρη τη χώρα, στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 2012 στη Λάρισα που είχαν εξαγγείλει και πραγματοποίησαν σωματεία της πόλης. Εκεί συνελήφθη εντελώς αναίτια και άδικα, παραπέμφθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε πρωτόδικα με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί να κριθεί πάλι στο Εφετείο Λάρισας.

Σε αργία τέθηκε η νηπιαγωγός Δέσποινα Κομνηνού σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους. Σε συνέχεια της διαμάχης που είχε με πρώην και τέως εργολάβους δημοσίων έργων σε υπόθεση αστικής διαφοράς, οι τελευταίοι σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η κ. Κομνηνού «εκμεταλλευόμενοι τη γενικότητα και την κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας του νέου νόμου περί επίορκων υπαλλήλων με καταγγελίες και απειλές σε δημόσιες υπηρεσίες πέτυχαν την αυτοδίκαιη αργία μου».

Σε αργία τέθηκε ο καθηγητής του Γενικού Λυκείου Πελοπίου Δημήτρης Αχείμαστος, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας», για υπόθεσή του αφορά οικονομική αντιδικία του με ιδιώτη, πλημμεληματικού χαρακτήρα, η οποία δεν έχει εκδικαστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό, από αναβολή λόγω αποχής των δικηγόρων κι όχι από δική του υπαιτιότητα.

Στο χώρο της εκπαίδευσης έχουμε βιομηχανία ανάλογων διώξεων τους τελευταίους μήνες και επιπλέον έχουν διαρρεύσει εντολές να επανεξεταστούν οι φάκελοι όλων των ΕΔΕ και ποινικών διώξεων της τελευταίας πενταετίας ακόμα και αυτές που έχουν κλείσει.

Δηλώνουμε ότι δε θα γίνουμε σύγχρονοι δούλοι που θα φοβούνται να μιλήσουν, αλλά συλλογικά θα παλέψουμε ενάντια στη νέα τυραννία και στην αντεργατική πολιτική της.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τους συναγωνιστές μας και όχι μόνο δε θα υποστείλουμε τις σημαίες της ανατροπής αλλά αντίθετα θα τις ανεμίσουμε ακόμα πιο μαχητικά. Είναι ευθύνη κα του συνδικαλιστικού κινήματος να απαντήσει με ενότητα, συγκροτημένα και οργανωμένα.

Αξιολόγηση, νέο πειθαρχικό δίκαιο και Π.Δ για τη διαθεσιμότητα είναι το μαστίγιο για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Θωρακίζουν το σαθρό πολιτικό σύστημα για να εξασφαλίσουν άλλοθι για τα επόμενα πιο σκληρά, πιο αντιλαϊκά, αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ετοιμάζουν.

Με το κεφάλι ψηλά. Αγωνιζόμαστε να μην περάσει ποινικοποίηση των αγώνων μας.

Εκφράζουμε την αμέριστη κι ανεπιφύλακτη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους που άδικα διώκονται και ζητούμε την άμεση ανάκληση της αργίας που τους επέβαλλαν.

Ζητούμε την κατάργηση του μνημονιακού νόμου 4093/ 2012.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει

                                                                                            Πολυχρονιάδης Νικόλαος

Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΜΕ Εορδαίας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)
Προαναγγελία δημοσίευσης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερομένους (φυσικά πρόσωπα) για την ένταξη σε «Μητρώο...
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)