Thumbnail
Με τα ΜΑΤ να παίζουν τη γάτα με το ποντίκι με τους Θεσσαλούς αγρότες, με τα τρακτέρ να έχουν βγει σε δρόμους, πλατείες και κεντρικά σημεία και με την αντιπροσωπεία των αγροτοσυνδικαλιστών της Πρωτοβουλίας να συναντάται με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, κύλησε η χθεσινή μέρα.

 

Με τα ΜΑΤ να παίζουν τη γάτα με το ποντίκι με τους Θεσσαλούς αγρότες, με τα τρακτέρ να έχουν βγει σε δρόμους, πλατείες και κεντρικά σημεία και με την αντιπροσωπεία των αγροτοσυνδικαλιστών της Πρωτοβουλίας να συναντάται με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, κύλησε η χθεσινή μέρα.
 
Την ίδια στιγμή, κάτω από το τραπέζι, πάντως, εξελίσσεται υπόγειος ανταγωνισμός ποιο κόμμα της συγκυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης θα κερδίσει την πρωτοκαθεδρία στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα, μετά τη διάλυση των αγροτικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Το ΚΚΕ, που είναι πιο συμπαγές, επιδιώκει να κρατήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κάμπο, στη Θράκη και στην Αργολίδα και να δημιουργήσει έναν αντιμνημονιακό πόλο που θα συσπειρώσει όχι μόνο τους αγρότες, αλλά και όσους θίγονται από τα μέτρα των Μνημονίων.
 
Πάνω από 1.000 τρακτέρ από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας θέλησαν να παραταχθούν στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ, στον κόμβο της Νίκαιας, αλλά έμειναν στη θέση τους λόγω των ΜΑΤ, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους.
 
Στη Θεσσαλία
 
Εμπλοκή στο θέμα του πανθεσσαλικού μπλόκου των αγροτών προέκυψε αργά το μεσημέρι, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα, εμπόδισαν το κομβόι των τρακτέρ στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Αθηνών να μεταβεί στον κόμβο της Νίκαιας. Διακόσια μέτρα προτού φτάσουν στο σημείο όπου επρόκειτο να συγκεντρωθούν, τους σταμάτησαν.
 
Κρυφτούλι με τα ΜΑΤ έπαιζαν όλη την ημέρα χθες οι αγρότες, που προσπαθούσαν να φτάσουν στην εθνική οδό αλλά εμποδίζονταν από δυνάμεις της Αστυνομίας
«Εχουμε κατεβάσει 1.200 τρακτέρ και μας έχουν απαγορεύσει να πάμε στην ΠΑΘΕ που είναι συνταγματικό μας δικαίωμα» μας ανέφερε από την Ενωτική Ομοσπονδία Λάρισας ο Ρίζος Μαρούδας.
 
«Η κυβέρνηση έβαλε για μια φορά ακόμη τον αυταρχισμό προσπαθώντας να ανακόψει τους αγώνες των αγροτών» ανέφερε ο επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας.
 
Σε συνάντηση που είχαν χθες αγροτοσυνδικαλιστές από την «Πρωτοβουλία» με τον Φώτη Κουβέλη, φάνηκαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ενημέρωσαν για τα ζητήματα που τους κατέβασαν στους δρόμους: υψηλό κόστος παραγωγής, μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αυξήσεις στο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος, αγροτική σύνταξη στα 67 και κόψιμο των δώρων, παλινωδίες στα αγροτικά φωτοβολταϊκά συστήματα, καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των παραγωγών από επιχειρήσεις.
 
Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτο Καραμίχα, ο οποίος του παρουσίασε τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στους αγρότες. «Μέτρα που ελήφθησαν, κοστολογούνται στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ όσα έχουν εξαγγελθεί είναι άλλα 800 εκατ. ευρώ» ανέφερε.
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε τα προβλήματα των αγροτών «αναμφισβήτητα και υπαρκτά», σημειώνοντας ότι χρειάζεται στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το κόστος του αγροτικού προϊόντος, τα καύσιμα, τη φορολογία και το Ασφαλιστικό. «Ολα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι «θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις».
 
Συναντήσεις
 
Σήμερα λίγο μετά τις 10 το πρωί αντιπροσωπεία από την Πρωτοβουλία συναντάται με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη 1 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Την ίδια στιγμή αγρότες από την Πρωτοβουλία κρατούν ζεστά τα μπλόκα στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, στη Μαυρολεύκη, στο Σκαρί και στη διασταύρωση Οχυρού στη Δράμα, στον κόμβο Μαυροθάλασσας - Νιγρίτας και στο Δραβίσκο στη Λαμία και στη Βοιωτία, ενώ «ζεσταίνονται» και οι αγρότες των Φερών και εξελίξεις αναμένονται και στην Κρήτη.
 
Σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ στο Μάνεσι Αργολίδας, αποφάσίστηκε αύριο Τετάρτη να συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στην πλατεία Αγίας Τριάδας στη Μιδέα Αργολίδας.
 
** Στο πλευρό των αγροτών τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι ο πανελλαδικός αγροτικός ξεσηκωμός θα δώσει τώρα την απάντηση στον πρωθυπουργό και στην τρικομματική μνημονιακή του κυβέρνηση, που πανικόβλητοι καταφεύγουν ακόμα μια φορά στη γνωστή τακτική τους απέναντι σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, στη συκοφάντηση, στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην καταστολή.
 
* Το ΚΚΕ χαιρέτισε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς, σε όλη τη χώρα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των Μνημονίων, των φόρων και χαρατσιών και κάλεσε τον ελληνικό λαό να εκφράσει πολύμορφα τη συμπαράστασή του στην αγωνιζόμενη αγροτιά.
 
**Υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών τάχθηκε χθες με δηλώσεις του και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Γιοβανόπουλος, βουλευτής Ημαθίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
 
enet.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κνητοπ
Σοκ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: Βίαιη σύλληψη καθηγήτριας επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές φοιτητών (Vid)
Σοκαριστικό βίντεο με επίθεση της αστυνομίας σε καθηγήτρια πανεπιστημίου
Σοκ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: Βίαιη σύλληψη καθηγήτριας επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές φοιτητών (Vid)