Thumbnail

 

 

Με τους νηπιαγωγούς!- Όχι με τους γραφειοκράτες της ΔΟΕ και των παραταξιακών μηχανισμών.

Όλοι στην πανελλαδική συνάντηση νηπιαγωγών,

Κυριακή 7 Απρίλη

Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία θεωρεί το ζήτημα της υπεράσπισης του δημόσιου νηπιαγωγείου και των νηπιαγωγών, που βάλλονται σφοδρά στα πλαίσια της συνολικής επίθεσης απέναντι στο δημόσιο σχολείο και την κοινωνία, ως σημαντική αναγκαιότητα για το εκπαιδευτικό κίνημα.

Από την, προ δεκαπεντετίας, απόπειρα παράδοσης των νηπιαγωγείων στους Δήμους και τους ιδιώτες που συνάντησε σθεναρή αντίδραση και έφερε τη νίκη του κινήματος και της αυτοοργάνωσης των νηπιαγωγών- έχοντας απέναντι μια εχθρική συνδικαλιστική γραφειοκρατία, αλλά και από όλες τις επιθέσεις που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, έγινε φανερό πως το νηπιαγωγείο επιχειρήθηκε να γίνει ο αδύναμος κρίκος για την άλωση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων των νηπιαγωγών και κατ’ επέκταση όλων των εκπαιδευτικών.

Στη μάχη αυτή που συνεχίζεται, την οποία η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και ο κυβερνητικός και κομματικός συνδικαλισμός όχι μόνο δε στήριξαν, αλλά στάθηκαν απέναντί της εχθρικά και υπονομευτικά- όπως εχθρικά στάθηκαν απέναντι σε  όλες τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εκπαιδευτικών, αναδείχτηκαν όμως ελπιδοφόρες κινήσεις αυτοοργάνωσης της βάσης, όπως το συντονιστικό των νηπιαγωγών, το συντονιστικό των ωρομισθίων, επιτροπές αγώνα, δυναμικοί πρωτοβάθμιοι σύλλογοι, που ξεπέρασαν τη δυσκίνητη και υποταγμένη γραφειοκρατία.

Απέναντι στην επίθεση που δέχτηκαν τέτοιες κινήσεις από τον κατεστημένο συνδικαλισμό, το  ανεξάρτητο ριζοσπαστικό ρεύμα  δεν κρύφτηκε. Θυμίζουμε μόνο πως το 2009  με τη συμμετοχή στο προεδρείο του συλλόγου «Αθηνά» των μελών που σήμερα βρίσκονται στην Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία, άνοιξε ο δρόμος για τη συγκρότηση του συντονιστικού των ωρομισθίων και την δράση του ΜΕΣΑ από τους πρωτοβάθμιους εκπαιδευτικούς συλλόγους. Και, βέβαια, την ίδια χρονιά το συντονιστικό των νηπιαγωγών και η πρώτη μαζική και επιτυχημένη πανελλαδική συνάντηση βρήκε γενναίες αποφάσεις πολιτικοσυνδικαλιστικής στήριξης και οικονομικής συνδρομής από τους πρωτοβάθμιους εκπαιδευτικούς συλλόγους, με το σύλλογο «Αθηνά» να κάνει την αρχή (σχετική απόφαση 23-2-2009).  

Η προσπάθεια περιθωριοποίησης των κινήσεων αυτών από τη γραφειοκρατία της ΔΟΕ δεν πέρασε. Ούτε η λάσπη και η ρετσινιά των τάχα «διασπαστικών κινήσεων». Η συσπείρωση όλων και περισσότερων εκπαιδευτικών γύρω από τα συντονιστικά και τη δράση τους, η στήριξη των εκπαιδευτικών συλλόγων επέβαλαν την παρουσία τους στη συλλογική ζωή και δράση, ενώ σε πλείστες περιπτώσεις ανάγκασε τη γραφειοκρατία  στη συνεργασία μαζί τους, στην κάλυψη και στην παραχώρηση βήματος, λόγου και χώρου για την προβολή των θέσεων και των αιτημάτων τους.

Δεν υποτιμάμε βέβαια, ούτε κλείνουμε τα μάτια στις απόπειρες που συχνά κάνει ο κομματικός συνδικαλισμός για να κηδεμονεύσει, να κατευθύνει ή να εκμεταλλευτεί τη δράση τέτοιων κινήσεων προσπορίζοντας παραταξιακά ή εκλογικά οφέλη. Όλες οι διεργασίες στο κίνημα της ζωντανής εκπαίδευσης είναι ανοιχτές σε τέτοιους κινδύνους. Η μαζική συμμετοχή όλων και περισσότερων συναδέλφων σε ανοιχτές  συνελευσιακές διαδικασίες, η ανοιχτή καταγγελία και η απομόνωση κάθε τέτοιου φαινομένου καμαρίλας και παραταξιακού παρασκηνίου, από όπου κι αν προέρχεται, αποτελούν τη μόνη εγγύηση για την ενωτική και ακηδεμόνευτη δράση του συντονιστικών.

Σήμερα, γύρω από την επικείμενη δεύτερη πανελλαδική συνάντηση των νηπιαγωγών, Κυριακή 7 Απρίλη, παίζεται ένα σκληρό πόκερ του κατεστημένου συνδικαλισμού και διεξάγονται μικροπαραταξιακά παιχνίδια των δυνάμεων όλου του συνδικαλιστικού φάσματος, που έχουν ως διακύβευμα τις εκλογές των αντιπροσώπων του Ιούνη.

Με μια κατάπτυστη απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ- με τη συνεπικουρία του ΠΑΜΕ) αποκηρύσσεται με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς η δεύτερη πανελλαδική συνάντηση και το συντονιστικό των νηπιαγωγών. Ο λόγος προφανής: Το κυβερνητικό δίδυμο παίζει τα ρέστα του, για να γαντζωθεί ξανά από τις καρέκλες της συνδικαλιστικής εξουσίας - παρά την εξωνημένη στάση του που μας οδήγησε στην ήττα,  συκοφαντώντας ό,τι–μα ό,τι κινείται από τη ζωντανή εκπαίδευση, τις ανάγκες που προβάλλει και τους αγώνες της, ενώ το ΠΑΜΕ «πυροβολεί» τη δράση των «από κάτω» και ό,τι  αγωνιστικό δεν εμπίμπτει στον γραφειοκρατικό του έλεγχο.

Στο θέμα που έχει ανακύψει η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία δεν έχει ούτε τώρα διλήμματα! Είμαστε με τους νηπιαγωγούς! Όχι με τους γραφειοκράτες της ΔΟΕ και των παραταξιακών μηχανισμών. Τα συνδικάτο, οι σύλλογοι είναι το κοινό σπίτι όλων των εκπαιδευτικών και όχι τσιφλίκι μιας ανυπόληπτης δράκας συνδικαλιστών, που βγάζει φιρμάνια αποκήρυξης κάθε ανυπότακτης δράσης και επιχειρεί να στραγγαλίσει κάθε μορφή αυτοργάνωσης, των νηπιαγωγών σήμερα και του εκπαιδευτικού κινήματος  ευρύτερα.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ συλλόγου «Αθηνά», της Τρίτης 19 Μάρτη 2013, πήραμε με τις προτάσεις μας, την ευθύνη  για να επανατοποθετηθεί θετικά ο Σύλλογος ως προς την πολιτικοσυνδικαλιστική στήριξη του συντονιστικού των νηπιαγωγών και της δεύτερης πανελλαδικής συνάντησης που θα γίνει στις 7 Απρίλη-9.30πμ στο Μαράσλειο, για την απεύθυνση σε όλους τους συλλόγους Π.Ε. καλώντας σε ανάλογες αποφάσεις, για το κάλεσμα σε όλους τους νηπιαγωγούς και τους εκπαιδευτικούς σε μαζική  παρουσία  στη συνάντηση και για τη στήριξη μιας ακηδεμόνευτης και αγωνιστικής δράσης των νηπιαγωγών στα πλαίσια του ευρύτερου εκπαιδευτικού κινήματος.

Συναδέλφοι-ισσες νηπιαγωγοί,

 

Μπροστά στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, με όλα τα κεκτημένα να γκρεμίζονται για τη δουλειά και τη ζωή μας, το νηπιαγωγείο βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα: νέα αμφισβήτηση του ωραρίου, 60.000 παιδιά εκτός νηπιαγωγείου, υποχρηματοδότηση-εγκατάλειψη των νηπιαγωγείων, συμπτύξεις-συγχωνεύσεις, κενά–τεράστιες ελλείψεις, νέες πιέσεις για πρωινή ζώνη, νηπιαγωγεία εαεπ-δουλειά μέχρι τις 2μμ, σχολειοποίηση-εντατικοποίηση, έλεγχος-αξιολόγηση, εργασιακή τρομοκρατία-ομηρία-απολύσεις. Σας καλούμε να ανιχνεύσουμε συλλογικά το δρόμο του δίκιου και των αναγκών μας, να δυναμώσουμε την μαχητική δράση του συλλόγου και του κινήματος- ενάντα στην πολιτική της βαρβαρότητας και των μνημονίων, αλλά και να απομονώσουμε τον υποταγμένο κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικη εφημεριδα
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής εφημερίδα σας προσκαλούν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και στις άσβηστες μνήμες της Ανατολής
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
foto_education.jpg
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων
Α ́ Κύκλος Κινητικότητας: Οδηγίες προς τους φορείς προέλευσης και υποδοχής - Τι αναφέρει η εγκύκλιος για τους εκπαιδευτικούς
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων