Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: Η ΑΥΓΗ

Το 1/3 της ανώτατης εκπαίδευσης πρόκειται να «κόψει» η κυβέρνηση με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», όπως αποκαλείται το κύμα συγχωνεύσεων που θα σαρώσει τους επόμενους μήνες τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, με κύριο στόχο την ελαχιστοποίηση της δημόσιας χρηματοδότησης. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει και την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις προκειμένου να τους παραδώσει το φιρμάνι των συγχωνεύσεων - καταργήσεων που θα ανατρέπουν τη σημερινή εικόνα, εξαφανίζοντας από τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης περίπου 150 τμήματα. Η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου και του διαλόγου που υπόσχεται ο υπουργός, θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο αρχές Μαρτίου, ώστε οι συγχωνεύσεις να αποτυπωθούν στα μηχανογραφικά δελτία υποψηφίων για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

 
Διαφωνούν με τις fast track συγχωνεύσεις οι πρυτάνεις και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε βεβιασμένη αλλαγή των μηχανογραφικών δελτίων
Οι πρυτάνεις διαφωνούν με αυτή τη διαδικασία fast track και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να μην κάνει κατάχρηση εξουσιών. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί εδώ και τώρα να προχωρήσει σε βεβιασμένη αλλαγή των μηχανογραφικών δελτίων. Η σύνοδος των πρυτάνεων ζητά να τηρηθούν οι θεσμικές διαδικασίες ώστε τα ακαδημαϊκά κριτήρια των συγχωνεύσεων να προσδιοριστούν από τα ίδια τα ΑΕΙ και την ΑΔΙΠ, τα αναπτυξιακά να προσδιοριστούν στο επίπεδο του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ, σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς εταίρους, και τα εθνικά κριτήρια στο επίπεδο του ΕΣΥΠ.
 
Ωστόσο, οι βουλές του υπουργείου Παιδείας είναι εντελώς διαφορετικές. Φαίνεται ότι ακόμα και οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων είναι απολύτως εξαρτώμενοι από τη διαδικασία των συγχωνεύσεων. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν το τέλος του 2012, τα Πανεπιστήμια δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο σε ό,τι αφορά το ύψος των προϋπολογισμών τους για το 2013 (λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες σίτισης). Δεδομένου ότι ο Κ.Αρβανιτόπουλος έχει μιλήσει για νέα μείωση των προϋπολογισμών κατά 20% σε σχέση με τους (ήδη σημαντικά μειωμένους) προϋπολογισμούς του 2012, οι πρυτάνεις κάνουν λόγο για σημαντικότατο πλήγμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα ιδρύματα θα καταστούν αντικειμενικά ανίκανα να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις πλέον ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας τους.
 
Μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα, οι πρυτάνεις ζητούν από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας να δεσμευτούν ότι η συμμετοχή των πανεπιστημίων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα είναι προαιρετική (σε αντίθεση με το PSI) και ότι τα Πανεπιστήμια δεν θα βρεθούν δέσμια τυχόν μονομερούς απόφασης της ΤτΕ. Επίσης, οι πρυτάνεις ζητούν να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα ρευστοποίησης των ομολόγων που αυτά διακρατούν στην ΤτΕ για κάλυψη τρεχουσών αναγκών τους που προκύπτουν από τη μειωμένη χρηματοδότησή τους.
 
Σε ό,τι αφορά τον «μηχανισμό» της διαθεσιμότητας, οι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσύρει άμεσα και δίχως χρονοτριβή την αυθαίρετη ψευδο-ερμηνευτική εγκύκλιο, με την οποία παράνομα και αντισυνταγματικά συναιρεί δημοσίους υπαλλήλους και δημοσίους λειτουργούς. Κανένα Πανεπιστήμιο, τονίζουν, δεν εμπίπτει στην περίπτωση του μηχανισμού της διαθεσιμότητας και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα λειτουργεί στα όρια των αντοχών της, με έλλειψη προσωπικού.
 
Τέλος, οι πρυτάνεις ζητούν μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές αρρυθμίες λειτουργίας των ιδρυμάτων που προκύπτουν από την κατάργηση συλλογικών και μονομελών οργάνων διοίκησης.
 
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

agelada.jpg
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
Ο ΠΟΥ ζητά εγρήγορση μετά τον εντοπισμό του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
patra_ksilodarmos
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
«Άλλος επεξεργάστηκε το βίντεο και έγραψε υπότιτλους», λέει ο πατέρας του 7χρονου που ξυλοκόπησε 9χρονο
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο