Thumbnail
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα εμμένει στη θέση της να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο
Αναδημοσίευση από το ethnos.gr

 

Μόλις μία ώρα περίπου κράτησε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη με τους ελεγκτές της τρόικας το βράδυ της Δευτέρας. Κατά την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι η συζήτηση με την τρόικα προχωρά καθώς και ότι ελπίζει να ολοκληρωθεί θετικά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης, τις επόμενες ημέρες.

Λίστες με ονόματα όσων αποχωρούν από το Δημόσιο ζητά η τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν τα επιχειρήματα του υπουργού ότι ο στόχος για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απολύσεις.

Ωστόσο, ζήτησαν από τον κ.Μανιτάκη έμπρακτες αποδείξεις για του λόγου το αληθές, δηλαδή την κατάθεση αναλυτικών καταλόγων με τα ονόματα όσων πρόκειται να αποχωρήσουν από δημόσιες υπηρεσίες, με όποιον τρόπο κι αν γίνει αυτό.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα εμμένει στη θέση της να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

Λίστες με ονόματα όσων αποχωρούν από το Δημόσιο ζητά η τρόικα

Δίνουν, εξάλλου, μεγάλη σημασία στον συμβολισμό της συγκεκριμένης παρέμβασης και επιμένουν στο «γενικό ξεκαθάρισμα» του πληθυσμού στο Δημόσιο, ζητώντας την επέκτασή του στις «δεξαμενές» των επίορκων υπαλλήλων, των «κοπανατζήδων», κυρίως από τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και των αποδεδειγμένα ανίκανων.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκφράζεται πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία. Συνεργάτες του κ.Μανιτάκη επισημαίνουν ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα σημειώνει πρόοδο και μπορεί να κλείσει θετικά, καθώς μπορεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιμένουν στον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν εντός του τρέχοντος έτους, ταυτόχρονα όμως δείχνουν να έχουν πειστεί ότι οι αποχωρήσεις θα πρέπει να προέλθουν από τις δεξαμενές που έχει προαναγγείλει και ο υπουργός. Δηλαδή τους επίορκους, τους «κοπανατζήδες» και τους αποδεδειγμένα ακατάλληλους υπαλλήλους.

Επίσης, πηγές του υπουργείου, ανέφεραν ότι πιθανότατα οι επόμενες συναντήσεις θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή και νέες απαιτήσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας.

Η συνάντηση του κ. Μανιτάκη με την τρόικα, που διήρκεσε λιγότερο της ώρας, ξεκίνησε με καθυστέρηση δύο ωρών, λόγω της μεγάλης διάρκειας που είχε προηγουμένως η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Δεν μπορεί να είναι φόβητρο οι απολύσεις

Το ολοκληρωμένο εγχείρημα ριζικής μεταρρύθμισης της διοίκησης δεν μπορεί να προχωρήσει, εάν επισείεται συνεχώς στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το φόβητρο των απολύσεων, επισημαίνει σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 12 Οκτωβρίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου, σχετικά με πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο, ο κ. Μανιτάκης επιμένει ότι με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1 προς 5 και με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο (που το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα φθάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος, έναντι των αρχικά πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 150.000), διασφαλίζεται ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, προσεγγίζοντας μάλιστα τον αριθμό των 200.000».

Όπως επισημαίνει ο υπουργός, έως τα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας θα είναι μικρότερος περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009, πριν δηλαδή από την κρίση, ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, υπαλλήλους.

Ο κ. Μανιτάκης αναφέρει ακόμη ότι η αξιολόγηση των δομών της διοίκησης προχωρά και με την περάτωσή της θα έχουμε μείωση διοικητικών μονάδων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 50%.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση του προσωπικού, σημειώνει ότι αυτή βρίσκεται σε φάση προεργασίας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η διαδικασία «δεν συνδέεται με απολύσεις και δεν οδηγεί σε απολύσεις».

Ο υπουργός τονίζει ότι η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει σε «κλίμα ηρεμίας», αυτό όμως όπως εξηγεί, δεν σημαίνει ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν θα κάνουμε ό,τι μπορει για να απομονωθούν από την τεράστια πλειονότητα των άξιων και ικανών υπαλλήλων, όσοι είναι διαπιστωμένα ακατάλληλοι. Το ίδιο ισχύει, διευκρινίζει επίσης στο έγγραφό του ο κ. Μανιτάκης και για τους πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους, θυμίζοντας ότι «σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όπως προβλέπει ο κώδικας, όσοι οδηγηθούν στα πειθαρχικά συμβούλια με το ερώτημα της οριστικής παύσης και καταδικαστούν, θα οδηγηθούν στην έξοδο».

Ανάλογα, όπως τονίζει τέλος, θα κριθούν και οι υπάλληλοι εκείνοι που απουσιάζουν αδικαιολόγητα και μακροχρόνια από την υπηρεσία τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κνητοπ
Σοκ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: Βίαιη σύλληψη καθηγήτριας επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές φοιτητών (Vid)
Σοκαριστικό βίντεο με επίθεση της αστυνομίας σε καθηγήτρια πανεπιστημίου
Σοκ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: Βίαιη σύλληψη καθηγήτριας επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές φοιτητών (Vid)