Thumbnail
Οι συντάκτες του Μεσοπρόθεσμου παραδέχθηκαν ωμά ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις του προγράμματος επειδή οι υφεσιακές επιπτώσεις των νέων μέτρων θα έχουν υποεκτιμηθεί!

Κρυφή ατζέντα οικονομικής εξόντωσης


Παναγόπουλος Θάνος


Με οικονομική εξόντωση εκατομμυρίων Ελλήνων ισοδυναμεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 που επανακατατίθεται αύριο στη Βουλή μαζί με εργασιακά, τροπολογία για τα ταμεία και δημοσιονομικά μέτρα. Κάθε του πρόβλεψη προϊδεάζει για μια εφιαλτική τετραετία, στην διάρκεια της οποίας θα εφαρμοστούν για μεν την κυβέρνηση μέτρα 18.886 εκατ. ευρώ για δε την ψυχρή γλώσσα των αριθμών, μέτρα διπλάσιου ή και υπερδιπλάσιου ποσού!

Τα μέτρα, με βάση την πρακτική αριθμητική (η οποία πάντως δεν είναι και το “φόρτε” της κυβέρνησης, όπως έδειξε και η καταμέτρηση των ψήφων την Τετάρτη στη Βουλή), θα είναι πολύ περισσότερα, για λόγους όπως η πάγια τακτική κυβερνήσεων και τροϊκανών αυτά τα τρία χρόνια για προβλέψεις που υπερβάλλουν σε αισιοδοξία. Είτε πρόκειται για την επιστροφή στις αγορές (αν πιστέψει κανείς τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει ήδη συμβεί εδώ και 12 μήνες) είτε για την ανάπτυξη (στην τροχιά της οποίας έχουμε ήδη εισέλθει, με βάση το πρώτο Μνημόνιο, με μεγέθυνση οικονομίας 1,1%). Αυτή τη φορά, το “τέχνασμα” της κυβέρνησης ακούει στο όνομα “δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής”.

Οι συντάκτες του Μεσοπρόθεσμου παραδέχθηκαν ωμά ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις του προγράμματος επειδή οι υφεσιακές επιπτώσεις των νέων μέτρων θα έχουν υποεκτιμηθεί! Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, έχει αναφέρει ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιούσε το Ταμείο στους υπολογισμούς του για την Ελλάδα είχε εκτιμηθεί στο 0,5, αλλά η πραγματική τιμή είναι 1,7-1,8. Δηλαδή, για κάθε ένα ευρώ περικοπών που επέβαλλε η τρόικα, το ΑΕΠ δεν μειωνόταν κατά 0,50 ευρώ, αλλά κατά 1,80 ευρώ!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο, «νεότερες μελέτες δείχνουν μια σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στη μετά την κρίση περίοδο, σε ένα επίπεδο από 0,9 μέχρι και 1,7. Αν όντως αυτό αληθεύει, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει απόκλιση της πραγματικής μακροοικονομικής επίδοσης της οικονομίας για την περίοδο 2013-2016 σε σχέση με το μακροοικονομικό σενάριο». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα μέτρα θα είναι πολύ περισσότερα των 18,9 δισ. ευρώ, ίσως και διπλάσια. Στο όποιο ποσό δε προκύψει, θα πρέπει να προστεθεί και μέρος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα προκύψει από την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της προσαρμογής του ελλείμματος, αν όχι και για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το Μεσοπρόθεσμο δείχνουν καθαρά πως υποχώρηση του χρέους στο 120% το 2020 ισοδυναμεί με κακόγουστο χιούμορ. Ακόμη όμως και χωρίς την απάτη του “δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή” και χωρίς να παρουσιαστούν αποκλίσεις στους επόμενους 4 προϋπολογισμούς υπό μορφή είτε υστέρησης εσόδων είτε υπέρβασης δαπανών, τα ελληνικά νοικοκυριά απειλούνται από κρυφή ατζέντα.

Με το Μεσοπρόθεσμο -και προς πανηγυρική διάψευση των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων ότι “αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία”- προαναγγέλλονται και άλλα -άγνωστα ώς τώρα- μέτρα ύψους 4,6 δισ. ευρώ και για τη διετία 2015-2016 (ποσό που προφανώς θα αυξηθεί λόγω των υπεραισιόδοξων στόχων σε ύφεση, άρα και εσόδων κ.λπ., καθώς από το παγκόσμιο ρεκόρ ύφεσης η Ελλάδα θα πρέπει να ανατρέψει όλες τις οικονομετρικές γνωματεύσεις και εμπειρίες για να εμφανίσει -έτσι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο- ανάπτυξη... 3,5%!).

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη όταν πρόκειται για μια κυβέρνηση που μιλούσε για μέτρα 9 με 9,5 δισ. ευρώ το 2013 και αυτά είναι τελικά 10,98 δισ. ευρώ ή για πακέτο διετίας 11,5 δισ. ευρώ, στη συνέχεια 13,5 δισ. ευρώ και τελικά τα μέτρα του 2013 και 2014 αυξάνονται σε 14,2 δισ. ευρώ. Και ουδείς από τους μαθητευόμενους μάγους των δανειστών σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη ή και στην Αθήνα μπορεί να απαντήσει πού θα βρεθούν αυτά τα επιπλέον χρήματα είτε υπό μορφή φόρων είτε υπό μορφή περικοπής και άλλων κονδυλίων δαπανών που θα καταργούν την έννοια ”σύγχρονο κράτος”, όταν η αγορά έχει ξεμείνει από ρευστότητα. Το τελευταίο, αποτελεί ήδη βρόχο στην οικονομία, καθώς, συν τοις άλλοις, αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και τα "φέσια" του Δημοσίου προς τους ιδιώτες: ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί τον Σεπτέμβριο στα 8,3 δισ. ευρώ, ποσό που είναι επίφοβο να εκτιναχθεί σε επίπεδα μεγαλύτερα των 9 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι εκκρεμεί ποσό 738 εκατ. ευρώ ως επιστροφή φόρων. Αλλά ούτε βέβαια οι τραπεζίτες θα ρίξουν από την είσπραξη των 25 δισ. ευρώ της αναμενόμενης δόσης έστω και ένα ευρώ στην αγορά.

Με τον νέο προϋπολογισμό, επιβάλλεται βάναυσα για το 2013 (6η συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, που σωρευτικά θα ξεπερνά το 25%) ένα νέο σοκ, με μέτρα 10.983 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8.993 εκατ. ευρώ αφορούν τις δαπάνες και τα 1,99 εκατ. ευρώ τα έσοδα, με 1,7 δισ. ευρώ περικοπές μισθών και 5,5 δισ. ευρώ μειώσεις συντάξεων!

Παράλληλα, συνεχίζεται το «μαχαίρι» σε κοινωνικές παροχές, δημόσιες επενδύσεις, υγεία και εκπαίδευση, ενώ η εκποίηση κρατικού πλούτου θα λάβει μορφή χιονοστιβάδας, με 46 (!) πακέτα ιδιωτικοποιήσεων ώς το 2016 για έσοδα 9,51 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα συμπιεσθεί το 2013 σε 6,85 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή θα διαμορφωθεί και εφέτος μετά τον δραματικό ακρωτηριασμό του σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των 7,3 δισ. ευρώ, ως θυσία στον Μολώχ του Μνημονίου παρά την υφεσιακή επίπτωση της περικοπής αυτής.

Ο φαύλος κύκλος «δημοσιονομική προσαρμογή -ύφεση- μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» κατοπτρίζεται και στην απασχόληση, αφού η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας ακριβώς αυτής της επιβαλλόμενης λιτότητας, ανεβάζει το ποσοστό ανεργίας για το 2012 στο 22,4%, ενώ η τάση του σχετικού δείκτη, που κατέχει και τυπικώς από τον Ιούλιο τα θλιβερά «πρωτεία» στην Ευρώπη, αναμένεται να είναι αυξητική στα υπόλοιπα χρόνια και να διαμορφωθεί στο 22,4% στο 2013, στο 22,5% στο 2014, στο 23,0% στο 2015 και στο 23,5% το 2016.

 "Δόγμα σοκ" 11 δισ. ευρώ το 2011

Ειδικά για τη χρονιά που έρχεται, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει νέα μέτρα ύψους 10,98 δισ. ευρώ, τα οποία (λόγω ύφεσης) υπολογίζεται πως θα αποδώσουν στην πράξη 9,4 δισ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα το έλλειμμα. Με αυτά επιδιώκεται οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 748 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ το 2013) -πρόβλεψη που, σύμφωνα με πληροφορίες- δεν βρήκε σύμφωνη την τρόικα, καθώς το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να εγγράψει θετικό αντί για μηδενικό αποτέλεσμα- και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης (δηλαδή μαζί με τους τόκους) 9,4 δισ. ευρώ.

Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να μειωθούν -λόγω ύφεσης- κατά 5,6% και οι πρωτογενείς δαπάνες να περισταλούν κατά 6,2%. Το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, πλην χρεωλυσίων, αναμένεται να μειωθεί κατά 9,8%. Η ύφεση το 2012 εκτιμάται πλέον στο 6,5% του ΑΕΠ. Η πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση είναι πολύ μεγαλύτερη (7,7% εφέτος και 7% το 2013). Οι επενδύσεις αναμένεται και αυτές να συρρικνωθούν, το 2013 κατά 3,7%, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί και πάλι στο 22,8% από 22,4% εφέτος.

"Φούσκα" το PSI

Εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους, το οποίο αποδεικνύεται μη βιώσιμο, παταγώδη αποτυχία του πολυδιαφημισμένου «κουρέματος» (PSI) του Μαρτίου καταδεικνύουν οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου: ακόμα και μετά τη λήψη του νέου επώδυνου πακέτου μέτρων, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να εκτιναχθεί το 2016 στα "αστρονομικά" επίπεδα του 184,9%, ενώ χωρίς τα μέτρα θα εκτινασσόταν στο 220,4%! Τόσο το 2013 όσο και το 2014 η ανοδική πορεία του χρέους θα συνεχιστεί (το 2013 θα φθάσει μετά τη λήψη των νέων μέτρων στο 189,1% του ΑΕΠ, από 175,6% φέτος, και το 2014 στο 191,6%) και τα πρώτα ίχνη αποκλιμάκωσης αναμένονται το 2015 (190,5%), πλην όμως με πολλούς «αστερίσκους», όπως οι κίνδυνοι περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη ή αποκλίσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
avgi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δηλητηριαση
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»
Τι υποστηρίζουν οι γονείς μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»