Thumbnail
Θεολόγοι στα σχολεία με τη βούλα της Εκκλησίας 

 

Ρόλο στις προσλήψεις των καθηγητών που διδάσκουν Θρησκευτικά στα σχολεία ζητεί η Εκκλησία, προτείνοντας στο υπουργείο Παιδείας το συγκεκριμένο μάθημα να ενταχθεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους αντιλήψεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, το ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών τέθηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την περασμένη Δευτέρα και ψηφίστηκε ομόφωνα ακόμα και από μητροπολίτες που εκφράζουν πιο φιλελεύθερες απόψεις. Οι ιεράρχες με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο μάθημα πρέπει να το διδάσκουν καθηγητές που δεν είναι άθεοι και εκφράζουν το θρησκευτικό πνεύμα ζητούν οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών να εγκρίνονται από τους μητροπολίτες της κάθε ενορίας.

Επίσης διατυπώνουν την άποψη ότι τα Θρησκευτικά πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικά και καλούν το υπουργείο Παιδείας να αποστείλει στη ΔΙΣ το υπό διαμόρφωση νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Σημειώνεται ότι αρκετοί ιεράρχες εκφράζουν την ανησυχία ότι το νέο πρόγραμμα προβλέπει η διδασκαλία του μαθήματος να γίνεται και από άλλους καθηγητές και όχι απαραίτητα από θεολόγους.

Προτείνουν ακόμα το μάθημα να μην αλλάξει ονομασία και να εξακολουθεί να ονομάζεται «μάθημα Θρησκευτικών». Ειδικά για τις τάξεις της Β' και Γ' Λυκείου ζητούν τη δίωρη διδασκαλία του.

Στη συνεδρίαση της ΔΙΣ τοποθετήθηκε κι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κάθε μαθητής ή μαθήτρια, «ανεξαρτήτως της θρησκευτικής του ιδιοπροσωπείας», είναι απαραίτητο να γνωρίζει τη θρησκευτική παράδοση της χώρας «ως πίστιν, λατρείαν, ζωήν, τέχνην και πολιτισμόν». Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, αυτός θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικός κύκλος του μαθήματος. Ο δεύτερος κύκλος θα αφορά τις μεγάλες χριστιανικές παραδόσεις, εκτός της Ορθοδοξίας, όπως στοιχεία του Ρωμαιοκαθολικισμού και του Προτεσταντισμού. Ο τρίτος κύκλος, κατά την εισήγηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας, θα πρέπει να περιλαμβάνει «ορισμένα στοιχεία από τα μεγάλα θρησκεύματα και ιδίως όσα ενδιαφέρουν την ελληνικήν κοινωνίαν περισσότερον, δηλαδή τας μονοθεϊστικάς παραδόσεις του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, τον Ινδουϊσμόν και τον Βουδισμόν, προκειμένου εις επίπεδον γνωσιακόν οι διδασκόμενοι να αποκτήσουν ''πείραν''».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα