Thumbnail

 

ΠΩΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΑ 67
Κέρδος έως και 17 χρόνια για ΔΕΚΟ - τράπεζες
Την πόρτα εξόδου από δώδεκα έως και δεκαεφτά χρόνια νωρίτερα μπορούν να ανοίξουν οι μητέρες ανήλικων τέκνων στα λεγόμενα «ειδικά» Ταμεία.
Οσες μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα στους ασφαλιστικούς φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 μπορούν να αποφύγουν την... έξοδο στα 67 (που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά).
 
Εδώ χρειάζεται προσοχή καθώς στα λεγόμενα «ειδικά» Ταμεία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το ευνοϊκό καθεστώς των γονέων οι γυναίκες (σε αντίθεση με το Δημόσιο που υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους άνδρες). Για τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος απαιτείται μόνο η συμπλήρωση του αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης (25ετία) και η ταυτόχρονη ύπαρξη ανηλικότητας τέκνου και όχι και του σχετικού ορίου ηλικίας.
Με βάση τη νομοθεσία μπορούμε να ανατρέξουμε στη στιγμή ενηλικίωσης του τέκνου και εάν τότε η ασφαλισμένη είχε ήδη συμπληρώσει την απαιτούμενη 25ετία έχει θεμελιώσει δικαίωμα.
Ετσι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του έτους της ηλικίας της που ίσχυε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ως ημερομηνία ενηλικίωσης λαμβάνεται υπ' όψιν η ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας από το τέκνο (γενέθλια).
Κέρδος έως και 17 χρόνια για ΔΕΚΟ - τράπεζες
Ειδικότερα, όσες ασφαλισμένες μπόρεσαν να θεμελιώσουν σχετικό δικαίωμα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010 με 25ετία και ταυτόχρονη ανηλικότητα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας τους.
Αντίστοιχα, όσες συμπλήρωσαν τις εν λόγω προϋποθέσεις το 2011 θεμελιώνουν δικαίωμα για τα 52, ενώ όσες συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης το 2012 μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη στα 55.
Για τις γυναίκες που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012 δίνεται και η δυνατότητα αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη στα 50 και τα 53 αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από το έτος χορήγησης της πλήρους σύνταξης.
Την εν λόγω ρύθμιση μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες ασφαλισμένες. Ανδρες πατέρες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με αυτό το καθεστώς μόνο εάν είναι χήροι.
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι πως στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών οι γυναίκες ασφαλισμένες μπορούν να κάνουν χρήση των γενικών προϋποθέσεων που ισχύουν στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά. Ετσι, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον κατά το παρελθόν συμπληρώνουν 18,5 έτη (5.500 ημέρες) και την ίδια στιγμή συνέτρεχε η ανηλικότητα του τέκνου.
Τρίτεκνες
Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν και για τις μητέρες με τρία τέκνα που καλύπτονται από τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Στα θετικά είναι πως το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με μόνη τη συνδρομή του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης και την ύπαρξη τριών και άνω τέκνων.
Ετσι, όσες μητέρες έχουν συμπληρώσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 τα απαιτούμενα 20 έτη ασφάλισης και έχουν τρία παιδιά μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας. Τη διετία 2011-2012 ισχύουν μεταβατικές διατάξεις, με το δικαίωμα να «κλειδώνει» πάντως και σε αυτήν την περίπτωση με 20ετία. Ειδικότερα, το 2011 η έξοδος γίνεται στα 52 και το 2012 στα 55.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις δεν έχουν επεκταθεί και στους άνδρες με τρία παιδιά. Ετσι τρίτεκνος πατέρας δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί παρά μόνο στην περίπτωση που είναι ο ίδιος χήρος ή διαζευγμένος και έχει την επιμέλεια των τέκνων με ειδικότερη σχετική δικαστική απόφαση.
 
 
Δύο «κλειδιά» για μητέρες στο ΙΚΑ
Με δύο προϋποθέσεις -τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου- κλειδώνει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο ΙΚΑ για τις μητέρες. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από φέτος μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων.
Μεγάλες τυχερές είναι όσες πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, που μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 55 και μειωμένη στα 50.
Για όσες μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 το έτος λήψης μειωμένη σύνταξης μεταβάλλεται φτάνοντας το 52ο έτος, ενώ της πλήρους στο 57ο έτος.
Αντίστοιχα οι μητέρες ανηλίκων που θα θεμελιώσουν το 2012 θα μπορούν να βγουν με μειωμένη στα 55, ενώ με πλήρη στα 60.
Η μείωση ξεκινά από 0,5% για κάθε μήνα πριν από τη συμπλήρωση του ορίου για την πλήρη σύνταξη και μπορεί να φτάσει το 30%. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στις περιπτώσεις λήψης σύνταξης με τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ δεν μειώνεται το ποσό της σύνταξης όπως στις υπόλοιπες κατηγορίες.
Να σημειώσουμε εδώ πως για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης με το καθεστώς των μητέρων ανηλίκων δεν απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα