Thumbnail

 

Αιτία αύξησης των κρουσμάτων ο δυτικός τρόπος ζωής μας
 
Της Πεννυς Μπουλουτζα
 
Η γύρις έφθασε,τα συμπτώματα εκδηλώνονται και η εαρινή ταλαιπωρία εκατομμυρίων αλλεργικών μόλις ξεκίνησε, ενώ η κρίση αφήνει ακόμα και εδώ το αποτύπωμά της καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, υπάρχουν αλλεργικοί «πολλαπλών ταχυτήτων» όσον αφορά τη θεραπεία με δεδομένο το... οικονομικό προαπαιτούμενο.
 
Η έκταση του προβλήματος σύμφωνα με τους γιατρούς συνοψίζεται στο ότι ένα στα τρία παιδιά και ένας στους τέσσερις νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι όμως σε μεγάλο ποσοστό δεν αναγνωρίζουν την ευαισθησία τους, αφού αυτή δεν έχει διαγνωσθεί, χαρακτηρίζονται θύματα αλλεργιών. Η «επιδημία», ειδικά των αναπνευστικών αλλεργιών που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο δεκαετίες καλά κρατεί αλλά αύξηση καταγράφεται πλέον και στις τροφικές αλλεργίες.
 
Οπως τόνισε στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής αλλεργιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γενικός γραμματέας και εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, κ. Νίκος Παπαδόπουλος, «οι αλλεργίες συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις δυτικές χώρες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας, σε περίπου μία δεκαετία συμπτώματα από κάποια αλλεργία θα εμφανίζει περίπου ο μισός πληθυσμός. Σήμερα, ένα στα τρία παιδιά στον δυτικό κόσμο εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας, όταν πριν από περίπου 20 χρόνια η αντίστοιχη αναλογία δεν ξεπερνούσε το ένα στα δέκα παιδιά». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αύξηση αφορούσε έως πρόσφατα κυρίως τις αναπνευστικές αλλεργίες, ωστόσο καταγράφεται πλέον με ραγδαίους ρυθμούς και η συχνότητα των τροφικών αλλεργιών που προς το παρόν στην Ελλάδα παραμένει σε σχετικά χαμηλά ποσοστά. Στην Ελλάδα τροφική αλλεργία εμφανίζει λιγότερο από το 1% των παιδιών όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης το σχετικό ποσοστό φτάνει και το 8%. Αν και ακόμα στην Ελλάδα η συχνότητα των τροφικών αλλεργιών είναι μικρή, οι ειδικοί γιατροί προβλέπουν ότι θα «φτάσει» σύντομα στα επίπεδα των άλλων χωρών.
 
Οπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, η συνεχής αύξηση των αλλεργιών σχετίζεται με τον δυτικό τρόπο ζωής -βελτίωση συνθηκών υγιεινής, «ασφυκτική αστική διαβίωση» λιγότερη έκθεση σε μικροβιακούς παράγοντες- χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμα επιστημονικά ποιος παράγοντας είναι αυτός που «ευαισθητοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα στον βαθμό να αντιδρά υπερβολικά σε ουσίες που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν αποτελούν κίνδυνο για τον οργανισμό.
 
Πάντως, ειδικά στην Ελλάδα «αλλεργία» έχουν αναπτύξει οι πάσχοντες και στην...κρίση. «Υπάρχει συνολική δυσκολία στην πρόσβαση ασθενών σε ειδικές ανοσοθεραπείες για την αντιμετώπιση των αλλεργιών, αφού το κόστος των θεραπειών αυτών είναι υψηλό και καλύπτεται εν μέρει από τα ταμεία. Μπορεί ένας ασθενής να χρειαστεί να δώσει εκατοντάδες ευρώ ως συμμετοχή για τη θεραπεία». Η εμφάνιση δε της αιθαλομίχλης έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των αλλεργικών. «Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, είναι σίγουρο ότι οι νέες περιβαλλοντικές συνθήκες επιδείνωσαν τα προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικές αλλεργίες», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Και τι κάνουμε... εμείς οι αλλεργικοί; Φτερνίσματα, μπούκωμα, φαγούρα στη μύτη, κόκκινα μάτια, μάτια που δακρύζουν, ήπιος βήχας, σφύριγμα στην αναπνοή, βάρος στο στήθος; Αμέσως ραντεβού με ειδικό γιατρό για τις «πρώτες οδηγίες».
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetaseis
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής...
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία