Thumbnail
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών διάφορα σενάρια, διαρρέονται από τα τρία κόμματα προκειμένου να διαμορφώσουν κυρίως το κλίμα της συνάντησης για να δημιουργήσουν τους κατάλληλους συσχετισμούς για τους χειρισμούς τους.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών διάφορα σενάρια, διαρρέονται από τα τρία κόμματα προκειμένου να διαμορφώσουν κυρίως το κλίμα της συνάντησης για να δημιουργήσουν τους κατάλληλους συσχετισμούς για τους χειρισμούς τους.

Τα πιθανά σενάρια είναι:

 
1) Ο Σαμαράς δηλώνει ότι κάνει πίσω στο θέμα της λειτυργίας της ΕΡΤ. Το σενάριο αυτό είναι το πλέον απίθανο αφού έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από τις απαοφάσεις του για την ΕΡΤ θα τον εμφανίσουν ως αναξιόπιστο και υποχωρητικό.
 
2) Κουβέλης-Βενιζέλος ή και οι δύο μαζί υποχωρούν από τη θέση τους δίνοντας πίστωση χρόνου για τη λειτυοργία της ΕΡΤ. Σε μια τέετοια περίπτωση οι δυο τους εμφανίζουν για μια ακόμη φορά μια τακτική τούμπας και εισπράττουν όπως φαίνεται ήδη από τις δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα της πολιτικής που τους παρουσιάζει ως συνιστώσα της ΝΔ.
 
3) Σενάρια εκλογών. Οι τρεις συμφωνούν πως πρέπει το θέμα να λυθεί με εκλογές. Είναι ένα σενάριο που ελάχιστα θα ήθελαν Βενιζέλςο και Κουβέλης, αφού στη χρονική αυτή στιγμή φαίνεται να έχουν συρρικνωθεί τα ποσοστά τους με κίνδυνο μάλιστα να μην περάσουν το κατώφλι της Βουλής.
 
4) Άλλος πρωθυπουργός. Αυτό το σενάριο διέρρεε η ΔΗΜΑΡ για να πιέσει το Σαμαρά. Προβλέπεται να αφήσουν το Σαμαρά να προχωρήσει στην κατάθεση της εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια αφού αυτή ανατεθεί στον Τσίπρα και επιστρέψει χωρίς αποτέλεσμα ο Βενιζέλος να πάρει την εντολή και να προτείνει κυβέρνηση με προσωπικότητα της ΝΔ ή κοινής αποδοχής. Ως τέτοιο πρόσωπο είχε εμφανιστεί αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος τοποθετήθηκε ήδη πως δεν θέλει να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο. Ωστόσο, Κουβέλης και Βενιζέλος θεωρούν πως μια αποστασία τύπου Μητσοτάκη μπορεί να πετύχει ο «καλός Μητσοτάκης» της εποχής.
 
5) Κωλοτούμπα της νομιμοφροσύνης. Οι τρεις θα εκδηλώσουν την έντονη διαφωνία τους και για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο θα προφασιστούν ότι θα σεβαστούν την απόφαση της Δικαιοσύνης. Έτσι θα δώσουν τη δυνατότητα στο Σαμαρά να εμφανιστεί ότι υποχωρεί επειδή αποφάσισε το ΣτΕ και θέλει να είναι νόμιμος. Ένα τέτοιο σενάριο θα αποτελεί και πάλι ήττα του Σαμαρά και δήλωση ομηρίας στους δύο εταίρους.
 
6) Κυβέρνηση μειοψηφίας μέσω διευκολύνσεων στο Σαμαρά. Κουβέλης και Βενιζέλος αφήνουν τον Σαμαρά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αν είναι παρόντες στην ψηφοφορία τότε πρέπει να συγκεντρωθούν 151 ψήφοι. Προκειμένου να διευκολύνουν το Σαμαρά αποχωρούν από την ψηφοφορία οπότε η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης με 120 ψήφους. Σε αυτό το σενάριο θα εμφανιστούν ότι το κάνουν για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές δηλώνοντας πλέον ότι για ότι συμβεί την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο Σαμαράς. Η υλοποίηση αυτού του σεναρίου θα δημιουργήσει μια ασταθή κυβέρνηση μειοψηφίας ευάλωτη στα χτυπήματα των πρώην εταίρων οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αποαστασιοποιηθούν από το κοινό παρελθόν με το Σαμαρά.
 
Όποιο από τα σενάρια και αν ισχύσει δύο είναι τα δεδομένα. Πρώτον, δεν επιλύει αλλά βαθαίνει την πολιτική κρίση και δεύτερον βάζει ταφόπλακα εκ των πραγμάτων στην τρικομματική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στελέχη της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν πως πλέον «έχει σπάσει το γυαλί».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dypa
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων
Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τα 3 νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων