Thumbnail
Εμείς, οι φοιτητές του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΑΤΕΙ Σερρών, βιώνουμε από τη χρονική στιγμή, της δημοσίευσης του Σχεδίου Αθηνά, μία απίστευτη ταλαιπωρία και αβεβαιότητα, σχετικά με το μέλλον του τμήματος και της συνέχισης των επιλεγμένων μέσω του μηχανογραφικού σπουδών μας.

 

Από :  Φοιτητές του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (ΕΑΔΣΑ) του ΑΤΕΙ Σερρών που προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Προς :   Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κοινοποίηση :Υπεύθυνους παιδείας κοινοβουλευτικών κομμάτων

Κύριε Αρβανιτόπουλε

Εμείς, οι φοιτητές του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΑΤΕΙ Σερρών, βιώνουμε από τη χρονική στιγμή, της δημοσίευσης του Σχεδίου Αθηνά, μία απίστευτη ταλαιπωρία και αβεβαιότητα, σχετικά με το μέλλον του τμήματος και της συνέχισης των επιλεγμένων μέσω του μηχανογραφικού σπουδών μας.

Το τμήμα μας, αντιμετωπιζόμενο εξ αρχής σαν πείραμα ενός άστοχου και καθόλου σοβαρού σχεδίου, μεταφέρεται στο Κιλκίς (Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδύματος) ή στην Καρδίτσα (Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου), με τελείως διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο αλλά και τεράστια διαφορά στις βάσεις εισαγωγής.

Στη συνέχεια του αστείου αυτού πειράματος, το Υπουργείο αποφάσισε να μας μεταφέρει και ενσωματώσει στο αντίστοιχο τμήμα ΕΑΔΣΑ Αθήνας. Είναι το μοναδικό τμήμα που μεταφέρεται 600 χλμ μακριά από την έδρα του καταργώντας έτσι το μοναδικό τμήμα καλλιτεχνικών σπουδών σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα νε ανακοίνωση της διοίκησης του ΑΤΕΙ Σερρών και ειδικά του διευθυντή της σχολής Γ.Τ.Κ.Σ. κυρίου Ι. Παυλίδη, αλλά και του ιδίου του προέδρου του ΑΤΕΙ, κυρίου Πασχαλούδη, το τμήμα ΕΑΔΣΑ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις Σέρρες αφού στηρίζεται οικονομικά από ίδια κεφάλαια του ΑΤΕΙ (έκτακτο διδακτικό προσωπικό) αλλά και με στελέχωση από το μόνιμο διδακτικό προσωπικό (4 μέλη μόνιμων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του τμήματος Δομικών Έργων -όλοι κάτοχοι διδακτορικών).

Το επιχείρημα του Υπουργείου ότι δεν υπάρχουν μέλη ΔΕΠ στη σχολή μας, είναι εντελώς προσχηματικό, αφού το ίδιο το Σχέδιο Αθηνά όχι μόνο διατηρεί 6-7 τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ χωρίς μέλη ΔΕΠ, αλλά ταυτόχρονα ιδρύει και 2 νέα τμήματα χωρίς μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η αστοχία και η έλλειψη σοβαρότητας του Σχεδίου Αθηνά αλλά και των δημιουργών του - απ’ αυτά που διαρρέουν πρόκειται για ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα - φαίνεται στο ότι δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους τις απόψεις του αντίστοιχου τμήματος του ΑΤΕΙ Αθήνας.

Με τη μετακίνηση 400 περίπου φοιτητών στην Αθήνα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο ΕΑΔΣΑ Αθήνας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του τμήματος (καθηγητών και φοιτητών), το ΕΑΔΣΑ Αθήνας αδυνατεί λόγω χωρητικότητας αιθουσών, εργαστηριακών υποδομών, γραμματειακής υποστήριξης (μία μόνιμη υπάλληλος), να φιλοξενήσει επιπλέον των 740 ενεργών φοιτητών, τους 400 περίπου του ΕΑΔΣΑ του ΑΤΕΙ Σερρών που καταργείται.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα διδακτικής ημερήσιας απασχόλησης καλύπτει ωράριο από 8πμ έως 8μμ και στα εργαστηριακά μαθήματα κατανέμονται ήδη υπεράριθμοι και εκ περιτροπής φοιτητές. Ανοίγει δε θέμα αντιστοίχισης των μαθημάτων των δύο τμημάτων.

Παρά τις πολλές προσπάθειες και αγώνες που κάναμε για να παραμείνει το τμήμα στις Σέρρες ή έστω να μας δοθεί η μεταβατικότητα ώστε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας στο τμήμα που επιλέξαμε το Υπουργείο παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του.

Αποφασίσαμε λοιπόν, με τη δημοσίευση των Προεδρικών Διαταγμάτων να ακολουθήσουμε το μοναδικό δρόμο που έχουμε πλέον μπροστά μας, αυτόν της δικαστικής οδού, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Σχεδίου Αθηνά σε ότι αφορά το τμήμα μας.

Τη νομική μας εκπροσώπηση ανέλαβε προς τιμήν του ένας από καλύτερους και πλέον εξειδικευμένους συνταγματολόγους, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ο κύριος Γ. Κατρούγκαλος.

Η βλάβη που προξενείται για εμάς και τις οικογένειες μας (οικονομική, εκπαιδευτική, προβλήματα υγείας) είναι προφανής. Επίσης προφανής είναι η βλάβη που προξενείται και στους συναδέλφους μας στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας.

Η αγνή - ακόμη τουλάχιστον - απλή και ανιδιοτελής σκέψη μας δεν μπορεί να συλλάβει την αιτία αλλά και το όφελος (όποια μορφή και αν έχει αυτό) μια τέτοιας ρύθμισης. Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται ακατανόητα ερωτηματικά.

·                Γιατί αποφάσισε το Υπουργείο οι μισοί και πλέον από εμάς να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους;

·                Γιατί δεν έλαβε υπόψη του την τεράστια οικονομική κρίση που έχει ως αποτέλεσμα μερικοί από τους γονείς μας να είναι άνεργοι ή και εξαθλιωμένοι οικονομικά;

·                Γιατί προκαλεί υποβάθμιση του επιπέδου των σπουδών μας και της ποιότητας της εκπαίδευσης;

·                Γιατί με τον απροκάλυπτο και στυγνό αυτό τρόπο μας στερεί τα όνειρα και τις ελπίδες μας δημιουργώντας έτσι αυριανούς οργισμένους πολίτες;

Αποτελεί υποχρέωση και καθήκον του Υπουργείου να μας απαντήσει και να δικαιολογήσει με πραγματικά τεκμήρια επιτέλους την αντιπαιδαγωγική αυτή αντιμετώπιση.

Αποτελεί υποχρέωση και καθήκον του Υπουργείου  να άρει όποια αδικία εις βάρος μας διατηρώντας το τμήμα ΕΑΔΣΑ στο ΑΤΕΙ Σερρών ή να το εντάξει στο στάδιο της μεταβατικότητας όπως έγινε με 26 τμήματα υπό κατάργηση ή συγχώνευση.

 

Σέρρες 7/4/2013  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα