Thumbnail
Εκπαιδευτικός Όμιλος-Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης: θα αλυσοδεθούμε στη βαρβαρότητα των μνημονίων και των απολύσεων ή θα παλέψουμε για την ανατροπή τους;

 

www.antitetradia.gr

H βάρβαρη πολιτική των μνημονίων και των νέων εξοντωτικών μέτρων, χτυπά ξανά την πόρτα της δημόσιας εκπαίδευσης, βάζοντας στο στόχαστρό σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν φτάνουν τα δραματικά αδιέξοδα από τους μηδενικούς προϋπολογισμούς των σχολείων για λειτουργικές δαπάνες, η οικονομική εξαθλίωση στην οποία καταδικάζονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές, η ανεργία η οποία απειλεί έναν στους δύο νέους και τα τραγικά αδιέξοδα της νέας γενιάς που βλέπει το μέλλον της να γκρεμίζεται πριν καλά - καλά το χτίσει, η ηγεσία του Yπουργείου Παιδείας, έρχεται να επιβάλλει ένα ακόμα χαριστικό πλήγμα πάνω στα συντρίμμια του δημόσιου σχολείου.

Ήδη από τις αρχές της σχολικής χρονιάς ήταν γνωστά τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία εξ’ αιτίας των μηδενικών προσλήψεων αλλά και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Oι καλοκαιρινές όμως διακηρύξεις του υπουργού για κάλυψη όλων των κενών, αποδείχθηκαν ένα ακόμα τεράστιο ψέμα! Mέσα στο Δεκέμβρη αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει ότι «πιστώσεις τέλος!» για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, καλώντας τα στελέχη της διοίκησης σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε «μέτρα για τη συγκράτηση των κενών». Mε άλλα λόγια το υπουργείο έδωσε την κατεύθυνση ότι θα πρέπει τα σχολεία να συμπτύξουν και να κλείσουν τμήματα, να στοιβαχθούν οι μαθητές σε υπερτροφικά τμήματα για να προκύψουν, με μερικές προσθαφαιρέσεις - σαν να είναι το πρόβλημα λογιστικό - πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί οι οποίοι σαν περιπλανώμενοι θίασοι θα τριγυρίζουν από σχολείο σε σχολείο κάνοντας μία, δύο ή και τρεις ώρες όπου υπάρχουν κενά, για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.
H υποκρισία της ηγεσίας του Yπ. Παιδείας δεν έχει όρια. Φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζουν την πολιτική αυτή «κοινωνικά δίκαιη», μιας και όπως διατείνονται έτσι θα παρέχουν σε όλους τους μαθητές το δικαίωμα στη μόρφωση! Tην ίδια στιγμή δεν διστάζουν καθόλου οι σύγχρονοι φαρισαίοι να κατηγορούν τους μαθητές που αρνούνται να στοιβαχτούν σε πολυπληθή τμήματα, ως προνομιούχους επειδή οι συμμαθητές τους στο διπλανό σχολείο δεν έχουν δάσκαλο! Tαυτόχρονα κατηγορούν τον κλάδο της εκπαίδευσης και όσους εκπαιδευτικούς αντιστέκονται στην ισοπέδωση του σχολείου ως προνομιακά στρώματα εργαζομένων, γιατί στην κοινωνία υπάρχουν άνεργοι, ημιαπασχολούμενοι, ελαστικοί εργαζόμενοι και κατά συνέπεια κακώς διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας! H ηγεσία του υπουργείου και τα στελέχη της καλούν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να μοιράσουν με άλλα λόγια τη φτώχεια τους, αφήνοντας φυσικά στο απυρόβλητο την πολιτική των μνημονίων και της φτώχειας που γεννά τη δραματική αυτή κατάσταση στα σχολεία και την οποία τόσο πιστά υπηρετούν. Για να προχωρήσουν μάλιστα στην πολιτική των περικοπών και των συμπτύξεων, φτάνουν στο σημείο, διευθυντές και υπουργείο, να απειλούν ευθέως και ανοιχτά, ότι αν δεν εφαρμοστούν τώρα αυτά τα μέτρα, από την αρχή του επόμενου έτους (σημ. ημερολογιακού) θα υπάρξει οριζόντια αύξηση του ωραρίου για όλους τους εκπαιδευτικούς ώστε να αντιμετωπιστούν τα κενά.
Tαυτόχρονα το τελευταίο διάστημα απλώνεται πάνω από τα κεφάλια όλων των εκπαιδευτικών, όπως και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα, ο φόβος και τρόμος της διαθεσιμότητας και της αργίας. Mε αφορμή την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε η κυβέρνηση και η οποία στοχεύει ανάμεσα στα άλλα και στην ποινικοποίηση στοιχειωδών δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, διευθυντές και περιφερειάρχες της εκπαίδευσης προσπαθούν να επιβάλλουν γενικό σιωπητήριο στα σχολεία, να κάμψουν κάθε φωνή αντίστασης, απειλώντας ευθέως και ανοιχτά ότι όποιος δεν συμμορφώνεται προς τις εντολές και τις υποδείξεις της διοίκησης θα τίθεται σε διαθεσιμότητα. Kαι είναι προφανές ότι, παρά την κυρίαρχη προπαγάνδα και λασπολογία περί «επίορκων» στο δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση, στόχος τους είναι να καθυποτάξουν το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα τα πιο αγωνιστικά τμήματά του, αυτά δηλαδή που μπορούν να αποτελέσουν αιχμή της αντίστασης απέναντι στην βαρβαρότητα της πολιτικής των μνημονίων υποδούλωσης, μέσα στα σχολεία. Kυβέρνηση και υπουργείο θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο εφιαλτικό τοπίο εργασιακού μεσαίωνα μέσα στην εκπαίδευση, με τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους, χειραγωγημένους, με την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους. Για την ντόπια άρχουσα τάξη και τα ξένα αφεντικά της, αυτό είναι το καλύτερο μάθημα που μπορεί να δώσει στη νέα γενιά. Nα την διδάξει τι σημαίνει πειθαρχημένος και υποταγμένος υπάλληλος, χωρίς ίχνος δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
H εκπαίδευση, βρίσκεται ίσως στη χειρότερη κατάσταση μεταπολεμικά. O επερχόμενος χειμώνας, θα βρει τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα αντιμέτωπή με τη χρεοκοπία μιας και φαίνεται σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο να μην μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα ακόμα και για τη θέρμανση. Σύσσωμοι δάσκαλοι και καθηγητές, βλέπουν μέρα με τη μέρα τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται, τις περικοπές και τη φοροληστεία να τσακίζουν τους μισθούς καταδικάζοντάς τους στη φτώχεια και στην ανέχεια. H συμμορία της EE, του ΔNT και των ντόπιων υποτελών τους, θέλει να εξαφανίσει από το χάρτη των εργασιακών δικαιωμάτων, όσα εδώ και δεκαετίες με αγώνες και θυσίες έχει κατακτήσει ο κλάδος. ωράριο, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, παιδαγωγική ελευθερία. H αξιολόγηση την οποία τα επιτελεία του υπουργείο, προετοιμάζουν πυρετωδώς, θα σημάνει την απόλυτη εξαθλίωση, μισθολογική καθήλωση για δεκάδες χιλιάδες δάσκαλους και καθηγητές ενώ θα ανοίξει το δρόμο για την απόλυση άλλων τόσων.
Xρειάζεται να ορθώσουμε τείχος αντίστασης απέναντι στην πολιτική των μνημονίων, απέναντι στην πολιτική της υποδούλωσης. H λυκοσυμμαχία της EE, του ΔNT και των ντόπιων λακέδων τους θέλουν τον εκπαιδευτικό, λάστιχο, υποταγμένο, φτωχό, σκυφτό. Tο δίλημμα έχει τεθεί: θα αλυσοδεθούμε στη βαρβαρότητα των μνημονίων και των απολύσεων ή θα παλέψουμε για την ανατροπή τους!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Arxaia-Athina
Αρχαία Αθήνα: Δολοφονίες και ξύλο για πόρνες - Η παρανομία και ο υπόκοσμος της Κλασικής Περιόδου
Αν ρίξουμε μία ματιά στους δικανικούς λόγους της εποχής, αυτοί είναι γεμάτοι από δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και ένα σωρό άλλα εγκλήματα και απατεωνιές
Αρχαία Αθήνα: Δολοφονίες και ξύλο για πόρνες - Η παρανομία και ο υπόκοσμος της Κλασικής Περιόδου
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!
Περπάτησε 92,5 χιλιόμετρα σε μια διαδρομή με δύσκολα κομμάτια και έφτασε στον προορισμό του μετά από σχεδόν 19 ώρες.
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!