Thumbnail
Σε πάρα πολλά σχολεία της επαρχίας κυρίως οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε σε αργίες να πάμε τα παιδιά στην εκκλησία. 

Εκκλησιασμός σε αργίες

Σε πάρα πολλά σχολεία της επαρχίας κυρίως οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε σε αργίες να πάμε τα παιδιά στην εκκλησία. Επειδή πλέον το θέμα έχει ξεφύγει για τους λόγους που θα αναλύσω πρέπει επιτέλους να πάρει θέση και το συνδικάτο μας, καθώς πολλοί από εμάς βρισκόμαστε στο έλεος του κάθε διευθυντή, ο οποίος προφανώς κάνει κατάχρηση εξουσίας και δεν λογαριάζει ούτε τα έξοδα μας για τις βενζίνες του εκκλησιασμού, ούτε το γεγονός πως πολλοί από εμάς δεν μένουμε ούτε δίπλα στο σχολείο, ούτε καν κοντά.

Η νομοθεσία είναι σαφέστατη και ορίζει αφενός ότι τον εκκλησιασμό τον αποφασίζει ο Σύλλογος, αν και αναφέρεται στην Α/θμια (Π.Δ. 201/98)

 “Εκκλησιασμός
Ο εκκλησιασμός των μαθητών κατά σχολείο ή τάξη πραγματοποιείται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και με τη συνοδεία των εκπ/κών στις παρακάτω περιπτώσεις:α. Την εορτή των Τριών Ιεραρχών και τις εθνικές εορτές, σύμφωνα με το άρθρο 4 αυτού του Προεδρικού διατάγματος.”

Ποτέ δεν έχω δει τέτοια συνεδρίαση. Στα σχολεία των οποίων ο διευθυντής αδιαφορεί προφανέστατα για τα προβλήματα που δημιουργεί ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός σε αργίες, ο διευθυντής αποφασίζει μόνος του και μας επιβάλλει τα υπόλοιπα.

Εγκύκλιος του 1977 ορίζει επίσης σαφέστατα πως 

α) H πραγματοποίηση του εκκλησιασμού των σχολείων προϋποθέτει.......συνοδούς εκπ/κούς, οι οποίοι πρέπει να προσφέρονται θεληματικά, ή, αν ορίζονται από τους Δ/ντές των σχολείων, να μη δημιουργείται σ` αυτούς πρόβλημα που θα γίνεται αιτία αγανακτήσεως ή κοπώσεως ή οικονομικών, οικογενειακών ή άλλων συναφών επιπτώσεων.
β) Στα σχολεία των επαρχιών (χωριών και μικρών πόλεων) πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ο εκκλησιασμός πρέπει να γίνεται, γιατί και οι ενοριακοί Ναοί μπορούν άνετα να εξασφαλίσουν χώρο και εκπ/κοί λειτουργοί θα προσφέρονται να συνοδεύσουν αυτούς, αν βέβαια διαμένουν στο ίδιο μέρος. (
Εγκύκλιος Φ200/21/16/139240/26-11-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ.)

Το 1977 ήταν πιο καλές δηλαδή οι συνθήκες εργασίας και η διοίκηση σκεφτόταν περισσότερο τον εκπαιδευτικό από ότι το 2013;

Ο ίδιος λοιπόν ως εκπαιδευτικός διαπιστώνω σε σχολεία κυρίως σε χωριά να αναγκάζει ο διευθυντής όλο τον Σύλλογο να τρέχει στα όρη και στα βουνά Τριών Ιεραρχών και εθνικές εορτές, ημέρες αργίας για τα σχολεία, οι δε τελευταίες για όλο τον κόσμο, για να πάει το σχολείο εκκλησία. Και αναρωτιέμαι:

1.      Θα μας πληρώνει το Κράτος τις βενζίνες για να πάμε στον εκκλησιασμό; Ανεχόμαστε μέχρι στιγμής να πληρώνουμε για να πάμε να κάνουμε μάθημα. Πρέπει να πληρώνουμε και την παράβαση καθήκοντος του διευθυντή; Υπάρχουν συνάδελφοι που μένουν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο. Κανείς δεν τους υπολογίζει;

2.      Ο κάθε διευθυντής που λαμβάνει τέτοια απόφαση και προφανέστατα υποκρύπτει από όλο τον Σύλλογο τη σχετική νομοθεσία αισθάνεται πολύ έξυπνος; Για ποιό λόγο ταλαιπωρεί ήδη ταλαιπωρημένους εκπαιδευτικούς; Για ποιό λόγο στερεί από τους εκπαιδευτικούς που περιμένουν ένα τριήμερο για να δουν λίγο παραπάνω την οικογένεια που έχουν αφήσει πίσω τους, το δικαίωμα τους να πάνε σπίτι τους. Και αναφέρομαι στα τριήμερα της 28ης κατι 4ήμερο της 25ης, όπου ήδη έχουν καταστρωθεί οι λίστες όσων ΔΕΝ θα πάνε σπίτι τους για να πάνε εκκλησία. Θα πληρώσει μήπως ο διευθυντής τις βενζίνες μας; Θα ανακοινώσει μήπως ο ίδιος στις οικογένειες μας ότι δεν μπορούμε να τις δούμε γιατί είμαστε στην λίστα για την εκκλησία;

3.      Τέλος πόσοι επιτέλους χρειάζονται για να πάνε ένα μικρό σχολείο στην Εκκλησία; Οι συνάδελφοι που μένουν δίπλα στο σχολείο και στην εκκλησία αισθάνονται πολύ καλά που οι άλλοι τους συνάδελφοι ΔΕΝ θα δουν τις οικογένειες τους, ΘΑ ταλαιπώρηθούν και θα πληρώσουν και την βενζίνη ένα σωρό λεφτά, ενώ ήδη πληρώνουν ενοίκια και ένα σωρό άλλα έξοδα;

Το Υπουργείο έστειλε τόσο την 28η Οκτωβρίου όσο και των Τριών Ιεραρχών εγκύκλιο, με την οποία τις ορίζει ως αργίες. Για την αργία των Τριών Ιεραρχών διευκρινίζει ότι το σχολείο “δύναται να”, όχι ότι είναι υποχρεωτικός, ο εκκλησιασμός. Περιττό να πω ότι και οι δύο εγκύκλιοι εξαφανίστηκαν στο σχολείο μου.

Επιτέλους συνάδελφοι να αντιδράσουμε! Με τις βενζίνες στον Θεό και τον μισθό στα τάρταρα γιατί να τρέχουμε πλέον στο σχολείο όταν δεν έχουμε μάθημα και είναι επίσημη αργία; Οι μέσοι μισθοί είναι από 640-900 ευρώ. Ξενιτεμένος, με οικογένεια, με ενοίκια, βενζίνες για να πας στο χωριό που σε έστειλαν, φαγητά, λογαριασμούς, εφορίες, είμαστε και μέσα. Και τα 5 ευρώ τα σκέφτεσαι. Ασε που είναι απαράδεκτο να σε αναγκάζουν να μην δεις την οικογένεια σου.

Να πάρουν θέση οι τοπικές ΕΛΜΕ. Γνωρίζουν πολύ καλά τί γίνεται και σε ποιά σχολεία και δεν ασχολούνται. Να πάρει θέση και η ΟΛΜΕ. Είναι πάρα πολλά τα σχολεία στα οποία συμβαίνει αυτό το αίσχος και πάρα πολλοί οι διευθυντές που αδιαφορούν για τα προβλήματα που δημιουργούν. Κάποιος πρέπει κάποια στιγμή να τους συνεφέρει.  Και να τους ενημερώσει πως ήδη σε πολλά σχολεία των οποίων οι διευθυντές δείχνουν κατανόηση ΔΕΝ ταλαιπωρούνται οι εκπαιδευτικοί για τέτοιου είδους θέματα. 

Γιάννης Πολίτης

ΠΕ02

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα