Thumbnail
Η κατάταξη γίνεται είτε με βάση τον βαθμό του πτυχίου είτε με εξετάσεις  

ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η κατάταξη γίνεται είτε με βάση τον βαθμό του πτυχίου είτε με εξετάσεις

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν και δεύτερο πτυχίο χωρίς να συμμετάσχουν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις δίνει το υπουργείο Παιδείας σε χιλιάδες αποφοίτους πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Οι κατατακτήριες εξετάσεις αποτελούν κάθε χρόνο χρυσή ευκαιρία για όσους θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να ακολουθήσουν άλλα... επιστημονικά μονοπάτια. Η ρευστή κατάσταση, άλλωστε, που επικρατεί στην αγορά εργασίας αναγκάζει πολλούς νέους να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον.

Η κατάταξη των πτυχιούχων γίνεται με δύο τρόπους, είτε με επιλογή βάσει του βαθμού του πτυχίου ή με κατατακτήριες εξετάσεις. Το ποσοστό των κατατάξεων κατόχων πτυχίων πανεπιστημίου, τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος ή ισότιμων προς αυτά, ΑΣΠΑΙΤΕ, ανώτερων σχολών διετούς κύκλου σπουδών και ανώτερων σχολών υπερδιετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας ΥΠΕΠΘ και άλλων υπουργείων ορίζεται για τα ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 2% και για τα υπόλοιπα ιδρύματα σε ποσοστό 4% του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων. Επισημαίνεται ότι οι κατατακτήριες εξετάσεις διενεργούνται κατά το διάστημα 1 έως 20 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος κατάταξης των πτυχιούχων (επιλογή με βάση τον βαθμό πτυχίου ή με κατατακτήριες εξετάσεις), το κατά κατηγορία πτυχιούχων εξάμηνο κατάταξης και, σε περίπτωση επιλογής με εξετάσεις, τα εξεταζόμενα μαθήματα και η ύλη τους ανακοινώνονται από τα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια (Δ.Σ.) των τμημάτων των πανεπιστημίων ή τα συμβούλια των τμημάτων των ΤΕΙ ή ΑΣΠΑΙΤΕ το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.

Η επιλογή με βάση τον βαθμό πτυχίου, το Δ.Σ. του τμήματος του πανεπιστημίου ή το συμβούλιο του τμήματος του ΤΕΙ ή ΑΣΠΑΙΤΕ γίνεται με φθίνουσα σειρά του βαθμού πτυχίου μέχρι την κάλυψη του προβλεπόμενου ποσοστού θέσεων.

Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τον ίδιο ακριβώς βαθμό πτυχίου, για την αποφυγή της υπέρβασης γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοδύναμων υποψηφίων. Στην επιλογή με κατατακτήριες εξετάσεις το Δ.Σ. του τμήματος αποφασίζει ότι η κατάταξη πτυχιούχων θα γίνει από την Επιτροπή Κατατάξεων με εξετάσεις σε τρία μαθήματα, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του τμήματος υποδοχής του πανεπιστημίου ή του συμβουλίου του τμήματος υποδοχής του ΤΕΙ ή ΑΣΠΑΙΤΕ.

Σε περίπτωση επιλογής των υποψηφίων για κατάταξη με βάση τον βαθμό πτυχίου, η Επιτροπή Κατατάξεων είναι πενταμελής και αποτελείται από τον πρόεδρο του τμήματος του πανεπιστημίου ή τον προϊστάμενο του τμήματος του ΤΕΙ ή ΑΣΠΑΙΤΕ και από τέσσερα (4) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ή Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΠ). Εάν οι υποψήφιοι εισαχθούν με κατατακτήριες εξετάσεις, η Επιτροπή Κατατάξεων είναι επταμελής και αποτελείται από τον πρόεδρο του τμήματος του πανεπιστημίου ή τον προϊστάμενο του τμήματος του ΤΕΙ ή ΑΣΠΑΙΤΕ και από έξι (6) μέλη ΔΕΠ ή ΕΠ κατά περίπτωση.

Πότε υπάρχει απαλλαγή από μαθήματα

Οι υποψήφιοι των κατατακτήριων εξετάσεων μπορούν να απαλλαχθούν από την εξέταση ορισμένων μαθημάτων υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δ.Σ. του τμήματος οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων ή ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο τμήμα ή στη σχολή προέλευσης. Με την ίδια απόφαση, οι κατατασσόμενοι υποχρεώνονται να εξεταστούν σε μαθήματα ή ασκήσεις τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών κρίνεται ότι δεν διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο τμήμα ή στη σχολή προέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν για την κατάταξή τους, εφόσον τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν σε μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών του τμήματος υποδοχής.

Βαθμολογία - σειρά επιτυχίας
Το Δ.Σ. του Τμήματος υποδοχής ορίζει δύο βαθμολογητές και έναν αναβαθμολογητή για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, οι οποίοι είναι μέλη ΔΕΠ ή ΕΠ του ιδίου τμήματος. Από τους δύο βαθμολογητές θα πρέπει είτε και οι δύο να διδάσκουν το εξεταζόμενο μάθημα, είτε να το διδάσκει ο ένας εκ των δύο και ο άλλος να διδάσκει συγγενές μάθημα. Η κλίμακα βαθμολογίας ορίζεται από το μηδέν (0) μέχρι και το είκοσι (20) για κάθε βαθμολογητή, ενώ βαθμός του κάθε μαθήματος είναι ο μέσος όρος του αθροίσματος της βαθμολογίας των δύο βαθμολογητών. Όσον αφορά τη σειρά επιτυχίας των υποψηφίων, καθορίζεται από το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων. Στη σειρά αυτή περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον δέκα (10) μονάδες σε καθένα από τα τρία εξεταζόμενα μαθήματα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κνητοπ
Σοκ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: Βίαιη σύλληψη καθηγήτριας επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές φοιτητών (Vid)
Σοκαριστικό βίντεο με επίθεση της αστυνομίας σε καθηγήτρια πανεπιστημίου
Σοκ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: Βίαιη σύλληψη καθηγήτριας επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές φοιτητών (Vid)
eksetaseis
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής...
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία