Thumbnail
Διαμαρτυρία συλλόγου καθηγητών 2ου Γυμνασίου Πειραιά

Ο σύλλογος των καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Πειραιά διαφωνεί με την συγχώνευση των τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου , όπως αυτή μας ανακοινώθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την υπ.αριθμ. 26514/20-11-2012 εντολή της Διευθύντριας ΔΕ Πειραιά. Οι λόγοι της διαφωνίας μας παρατίθενται ακολούθως:

  1. Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, ξεπερνώντας τις δυσκολίες προσαρμογής στο νέο περιβάλλον του Γυμνασίου, κατάφεραν μόλις πρόσφατα να συγκροτήσουν παιδαγωγική ομάδα με τους νέους τους συμμαθητές, όπως και  να κατανοήσουν τις απαιτήσεις και να εδραιώσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καθηγητές τους. Απαιτείται τώρα λοιπόν από τα παιδιά αυτά στο τέλος του 1ου τριμήνου, να αλλάξουν τμήματα, συμμαθητές και καθηγητές και να προσαρμοστούν ξανά στο νέο περιβάλλον.
  2. Η οποιαδήποτε αλλαγή τμήματος θα φέρει αναστάτωση στην ύλη των μαθημάτων, καθώς το κάθε τμήμα έχει διαφορετικούς καθηγητές για το κάθε μάθημα και βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της ύλης.
  3. Η ανακατανομή των τμημάτων προκαλεί ανισότητες εντός των τμημάτων που προκύπτουν, καθώς ο καθηγητής θα έχει ήδη διαμορφωμένη εικόνα για ένα μέρος των μαθητών, ενώ κάποιοι άλλοι θα του είναι άγνωστοι.
  4. Πάνω από 30% των μαθητών της Α Γυμνασίου (24 από τους 75 μαθητές) δεν έχουν ως μητρική γλώσσα την Ελληνική. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αυξημένες μαθησιακές ανάγκες και ιδιαίτερες δυσκολίες, που απαιτούν όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό μαθητών στα τμήματα, ώστε να μπορέσουν οι καθηγητές να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν ελάχιστη βοήθεια από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
  5. Η εντολή της συγχώνευσης δε λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής (χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ειδικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ιδιαίτερα οξυμένες στην τωρινή περίοδο).
  6. Οι συνάδελφοι για τους οποίους θα προκύψει πλεόνασμα ωρών, καλούνται στα μισά της χρονιάς και ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κάλυψης των κενών από το Σεπτέμβρη, να συμπληρώσουν ωράριο τώρα, που υπάρχουν ελάχιστα εναπομείναντα κενά. Τα κενά που υπήρχαν το Σεπτέμβρη έχουν πλέον καλυφθεί από καθηγητές, οι οποίοι ενδεχομένως να είχαν λιγότερα μόρια από αυτούς που τώρα πλεονάζουν.

Θεωρούμε ότι κύρια ευθύνη για την έγκριση και  λειτουργία των τμημάτων φέρει τόσο η Διεύθυνση ΔΕ Πειραιά, όσο και η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής. Τα τμήματα και ο αριθμός των μαθητών είχαν δηλωθεί στο survey, αλλά και στη ΔΔΕ από τα μέσα Σεπτέμβρη. Αν λοιπόν ήθελαν η ΔΔΕ Πειραιά και η Περιφέρεια να επιβάλλουν την υπ’αρ. Γ2/68419/06-07-2006 Κ.Υ.Α./ΦΕΚ 984τ.Β΄, καθώς και την  Γ2/29188/14-03-2011 Υ.Α θα έπρεπε εγκαίρως να κάνουν τον έλεγχο από το survey και να ζητήσουν τις αλλαγές των τμημάτων, εντός του Σεπτεμβρίου και όχι να το πράττουν με καθυστέρηση 2 μηνών, στα μισά της σχολικής χρονιάς.

Επιπροσθέτως, επισημάνουμε ότι μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη ο συνολικός αριθμός των μαθητών της Α Γυμνασίου ήταν 82, με βάση τον οποίο δημιουργήθηκαν τα 4 τμημάτα και καλύφθηκαν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Το αριθμητικό πρόβλημα του σχολείου μας παρουσιάστηκε στη συνέχεια, κυρίως λόγω των μετεγγραφών σε κοντινά σχολεία τις οποίες ενέκρινε η Δ.Δ.Ε. Πειραιά παρακάμπτοντας τη διεύθυνση του σχολείου.

Η σχολική μας κοινότητα, ζητά την ανάκληση της απόφασης  26514/20-11-2012 για τη συγχώνευση των τμημάτων της Α’ Γυμνασίου, καθώς εκτιμούμε ότι τα οικονομικά της όφελη δεν αντισταθμίζουν το παιδαγωγικό κόστος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας