Thumbnail

 

Χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκούν το Κοινοβούλιο στη Λισσαβώνα και νέα γενική απεργία στις 14 Νοεμβρίου
 
Αμφισβητώντας στην πράξη τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα αποτελεί μονόδρομο, χιλιάδες Πορτογάλοι διαδηλωτές πολιόρκησαν το Κοινοβούλιο την ώρα της παρουσίασης του νέου προϋπολογισμού. Τουλάχιστον 11 άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν το κτήριο.
 
Χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκούν το Κοινοβούλιο στη Λισσαβώνα και νέα γενική απεργία στις 14 Νοεμβρίου
 
Παρουσιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013 στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Βίκτορ Γκάσπαρ, υποστήριξε ότι "τα περιθώρια για ελιγμούς είναι ανύπαρκτα". Απέρριψε δε κάθε προσπάθεια επιμήκυνσης σημειώνοντας ότι το αίτημα για περισσότερο χρόνο προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου θα "οδηγούσε σε μια δικτατορία του χρέους και στην αποτυχία".
 
Αναφερόταν στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει το κρατικό έλλειμμα όπως της ζητούν οι διεθνείς πιστωτές, που της έχουν χορηγήσει δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι ότι το ΑΕΠ της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί 1% το 2013, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση. Φέτος η Πορτογαλία εισήλθε στην πιο βαθιά ύφεση που έχει αντιμετωπίσει από τη δεκαετία του 1970, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 3%.
 
Ο νέος προϋπολογισμός αυξάνει τον φόρο εισοδήματος, ακίνητης ιδιοκτησίας, καυσίμων, ιδιοκτησίας οχημάτων, ενώ μειώνει τις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας και τις υπερωριακές αμοιβές των δημοσίων λειτουργών. Η οικονομική εφημερίδα "Jornal de Negocios" χαρακτήρισε τις αυξήσεις φόρων τις χειρότερες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και οι αυξήσεις φόρων αντικαθιστούν τα σχέδια για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις του Σεπτεμβρίου.
 
Η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων CGTP έχει καλέσει σε γενική απεργία την 14η Νοεμβρίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που ώς πρόσφατα υποστήριζε τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, έκανε λόγο για "δημοσιονομική ατομική βόμβα" και ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ο οποίος όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τη Βουλή, όπου η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιου έχει απόλυτη πλειοψηφία.
 
Ο προϋπολογισμός δέχθηκε έντονες επικρίσεις ακόμη και από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με τον συντηρητικό πρόεδρο της χώρας, Καβάκο Σίλβα, να σημειώνει ότι "δεν είναι δίκαιο να απαιτείται να επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα με οποιοδήποτε τίμημα".
 
ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα