Thumbnail
ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Το δρόμο για ιδιωτικά πανεπιστήμια, προσπερνώντας το "εμπόδιο" του Συντάγματος, δείχνει ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης. Σε διεθνές συνέδριο του "Economist" για την εκπαίδευση, χθες, ο Ευρ. Στυλιανίδης θυμήθηκε την προϋπηρεσία του ως υπουργός Παιδείας και πρότεινε τη δημιουργία "μεικτού πανεπιστημίου", τη διάθεση δηλαδή του 49% της αξίας ενός δημόσιου πανεπιστημίου σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές ή επιχειρηματίες οι οποίοι και θα αναλάβουν το διοικητικό και αναπτυξιακό μάνατζμεντ του ιδρύματος περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

 
Αποστάσεις παίρνει, διά συνεργατών του, ο υπουργός Παιδείας
"Το στοίχημα της αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος χάθηκε το 2001 και το 2007 αφήνοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο καθηλωμένο στο χθες, παρηκμασμένο, απομονωμένο διεθνώς, με ελλιπή χρηματοδότηση και ξεκομμένο απ’ την αγορά" υποστήριξε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών.
 
Σημείωσε ότι ο χρόνος που απαιτείται για μία νέα αναθεωρητική προσπάθεια "δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό της εκπαίδευσης και της έρευνας" και πρόσθεσε ότι "για να μπορέσει η Ελλάδα να προλάβει τις εξελίξεις δεν αρκεί πλέον να αλλάξει το εμπόδιο του Συντάγματος αλλά πρέπει έξυπνα να το προσπεράσει".
 
Σύμφωνα με τον Ευρ. Στυλιανίδη, ο προϋπολογισμός της χώρας επαρκεί για τη χρηματοδότηση περίπου 15 Πανεπιστημίων από τα 25 που διαθέτει. Μίλησε έτσι για μια "έξυπνη υπέρβαση με πολλά πλεονεκτήματα". "Η πρόταση του Μεικτού Πανεπιστημίου, σεβόμενη τη συνταγματική επιταγή για έλεγχο του κράτους επί των ΑΕΙ μέσω του 51%, επιτυγχάνει να ενεργοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια, να κινητοποιήσει εξαιρετικά μυαλά και να ανακτήσει το χαμένο χρόνο ώσπου να συντελεστεί επιτέλους η πολυπόθητη αναθεώρηση" τόνισε.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ευρ. Στυλιανίδης στρέφεται κατά του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ως υπουργός Παιδείας παρέλαβε το υπουργείο από τη μη εκλεγείσα Μ. Γιαννάκου, είχε πολλές φορές προκαλέσει την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία με την καταδιωκτική του μανία για τα δημόσια πανεπιστήμια. Μάλιστα, από το 2008, ο Ευρ. Στυλιανίδης από τη θέση του υπουργού και με την ιδιότητα του διδάκτορα συνταγματικού δικαίου έψαχνε τρόπο παράκαμψης του Συντάγματος, δηλώνοντας ότι «το πανεπιστήμιο χρειάζεται ένα σοκ για να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο".
 
Ο υπουργός Παιδείας, από την πλευρά του, που θέλει να διατηρήσει ένα άλλο προφίλ από τον προκάτοχό του, Ε. Στυλιανίδη, κράτησε αποστάσεις, δηλώνοντας διά συνεργατών του, ότι ο ίδιος εργάζεται για ένα δωρεάν Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.
 
Μ.Γ.-Π.ΣΤ.
 
ΤΥΠΟΣ: Η ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskala
Πρωτοφανές! Δασκάλα απειλείται με δυνητική αργία επειδή υπερασπίστηκε δημόσια μαθητή της
Η δασκάλα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, Σοφία Καψαλάκη, μίλησε δημόσια, ως μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, για τις επιπτώσεις που έχει για το...
Πρωτοφανές! Δασκάλα απειλείται με δυνητική αργία επειδή υπερασπίστηκε δημόσια μαθητή της
kathigitis, taxi sxoleio aithousa pinakas
Εκπαιδευτικοί: Ένας κλάδος υψηλού κινδύνου - Ψυχική φθορά στην καρδιά του σχολείου
Η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και το δικαίωμα στη μόρφωση απειλούνται άμεσα αν δεν δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους που κρατούν τα σχολεία...
Εκπαιδευτικοί: Ένας κλάδος υψηλού κινδύνου - Ψυχική φθορά στην καρδιά του σχολείου