Thumbnail
Αγωνιστική κίνηση - Παρεμβάσεις ΠΕ: Προκήρυξη για το ΠΥΣΠΕ Ν. Κυκλάδων Βιώνουμε ιστορικές στιγμές : ο κόσμος όπως το γνωρίσαμε και οι δικές μας προσωπικές προσδοκίες και σχεδιασμοί για το μέλλον ανατρέπονται καθημερινά, προς το χειρότερο

 

Αγωνιστική Κίνηση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Προκήρυξη για το ΠΥΣΠΕ Ν. Κυκλάδων

                                                                 «Φυσάει μέσα στην οργισμένη καρδιά του λαού»

                                                                                                                   Τάσος Λειβαδίτης 

Βιώνουμε ιστορικές στιγμές : ο κόσμος όπως το γνωρίσαμε και οι δικές μας προσωπικές προσδοκίες και σχεδιασμοί για το μέλλον ανατρέπονται καθημερινά, προς το χειρότερο. Στη βάση αυτής της μεγάλης κοινωνικής ανατροπής εις βάρος του κόσμου της εργασίας δεν κρύβεται κάποια ελληνική «ιδιαιτερότητα υπερδανεισμού και υπερδιογκωμένου κράτους», αλλά η δομική κρίση του ιδίου του καπιταλιστικού συστήματος και η προσπάθεια του κεφαλαίου να υπερβεί την κρίση του τσακίζοντας κάθε εργατική κατάκτηση. Σε όλη την Ευρώπη η ανεργία, η λιτότητα και η άνοδος της ακροδεξιάς αποδεικνύουν ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ) εγκαταλείποντας γρήγορα τη ρητορική της αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου επιδιώκει να επιφέρει το τελειωτικό κτύπημα στο μισθό, το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα. Το πακέτο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής 13,5 δις- με το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων να εφαρμόζεται άμεσα το 2013- σε συνδυασμό με τους προηγούμενους γύρους κοινωνικής λεηλασίας, οδηγούν όλους τους εργαζόμενους στις εποχές τους άγριου καπιταλισμού των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων. Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τον πιο δύσκολο χειμώνα της μεταπολίτευσης, άλλοι με τους μισθούς πείνας που παίρνουν, άλλοι στην ανεργία και άλλοι μήνες απλήρωτοι, λόγω της αποθράσυνσης της εργοδοσίας. Μοναδική ορατή προοπτική η κινεζοποίηση της ελληνικής οικονομίας. 

Η εκπαίδευση στο στόχαστρο των Μνημονίων

Στην εκπαίδευση η χρονιά ξεκίνησε με τους χαμηλότερους διορισμούς των τελευταίων 40 χρόνων και σε αυτή την πραγματικότητα συζητούν και αύξηση του διδακτικού χρόνου, προκειμένου να μην προσλάβουν την επόμενη χρονιά αναπληρωτές.  Η επιτάχυνση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αξιολόγηση και η παρωδία διαβούλευσης με τα στημένα ερωτηματολόγια αποδεικνύουν ότι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση και ο αναπροσανατολισμός τής στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί διαμέσου της αξιολόγησης.  Οι σκόπιμες διαρροές στο τύπο για εξετάσεις στο δημοτικό και οι δηλώσεις για σύνδεση μισθού –αξιολόγησης προδιαγράφουν το πραγματικό περιεχόμενο των κυβερνητικών στοχεύσεων. Κάθε αυταπάτη «περί καλής αξιολόγησης και «κάθε καλοπροαίρετη διάθεση διαλόγου» στην πράξη υπονομεύουν τα δικαιώματα του κλάδου. Η αξιολόγηση στοχεύει στην προσαρμογή της εκπαίδευσης στους δημοσιονομικούς στόχους της λιτότητας, στην πειθάρχηση του κόσμου της εκπαίδευσης και στην ταξική διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων.  Αντίστοιχα με την  εγκύκλιο για την πρώιμη αποχώρηση των νηπίων, επιδιώκεται η εξοικονόμηση προσωπικού και η υπονόμευση του παιδαγωγικού ρόλου της προσχολικής εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση έχει μετατραπεί σε ειδική οικονομική ζώνη με μισθούς των 600-700ευρώ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώνουν νέο κύμα συγχωνεύσεων –καταργήσεων σχολικών μονάδων (1500 σχολεία σε όλη την Ελλάδα) με σκοπό τη μείωση των οργανικών θέσεων, γεγονός που θα οδηγήσει στη μετακίνηση εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, καθώς θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις.

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα ριζικά νέο τοπίο στην εκπαίδευση : μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, απολύσεις, λειτουργία με βάση τις ανάγκες της αγοράς, υποχρηματοδότηση, πειθαρχία στις κρατικές επιλογές για το σχολείο.  

Σε μια τέτοια κοινωνία και σε ένα τέτοιο σχολείο κανείς δε μπορεί να αυταπατάται για ατομικές λύσεις. Κανείς δε μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ.  Μόνο η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων με πολιτικό περιεχόμενο και στόχευση αποτελούν την ελπίδα της μεγάλης πλειοψηφίας. Τώρα πρέπει να δυναμώσουμε τους  συλλόγους μας , να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της ομοσπονδίας, να αυτοργανωθούμε και να τολμήσουμε να συγκρουστούμε με την πολιτική της κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ. Να συμβάλλουμε σε ένα γενικό λαϊκό ξεσηκωμό διαρκείας με απεργιακό αγώνα διαρκείας, διαδηλώσεις, καταλήψεις δημόσιων κτηρίων σε συντονισμό με όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κανένα άβατο για το εκπαιδευτικό κίνημα 

Με αυτή την κινηματική λογική κατεβαίνουμε τις εκλογές για το ΠΥΣΠΕ Ν. Κυκλάδων. Χωρίς καμιά αυταπάτη για το ρόλο των υπηρεσιακών συμβουλίων, πιστεύοντας αντίθετα στην ανάγκη να δυναμώσουν οι συλλογικές διαδικασίες του κλάδου και ο αγωνιστικός του προσανατολισμός.  Στα μουχλιασμένα δωμάτια της συνδιαχείρισης, στην «καμαρίλα» της συνδιαλλαγής επιλέγουμε «οπωσδήποτε παράθυρο», το άπλετο φως, τον αέρα των ανοιχτών δρόμων, το δρόμο του κινήματος. Ήρθε ωστόσο η ώρα να απαλλαγούμε από το διοικητισμό, τη συνδιαχείριση και την υποταγή που καλλιεργεί ο «δικομματισμός» των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ.  Από το αιρετό που στη συνέχεια γίνεται προϊστάμενός μας και οικοδομεί χάρη στη ψήφο μας τη δική του προσωπική καριέρα. Να στείλουμε στο σπίτι τους τους Μαυρογιαλούρους του κλάδου

 

Η συμμετοχή μας στο ΠΥΣΠΕ Ν. Κυκλάδων δεν έχει ως σκοπό τη συνδιαχείριση της κυβερνητικής, αντιεκπαιδευτικής πολιτικής αλλά την υπεράσπιση των εργασιακών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, των μορφωτικών – εκπαιδευτικών δικαιωμάτων και αναγκών των μαθητών και της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης.

Τα όργανα αυτά δεν αποτελούν για μας «άβατο».

Επιδιώκουμε:

·  Να ενημερώνουμε τους συλλόγους και να αναδεικνύουμε στους συναδέλφους και την κοινωνία τα προβλήματα που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική, το Υπουργείο και η Διοίκηση.

·  Να αρνούμαστε κάθε ρουσφέτι και να βρισκόμαστε δίπλα σε όσους συναδέλφους υφίστανται αδικίες, διώξεις και αυθαιρεσίες. Δε θέλουμε οι εκπαιδευτικοί να «διευκολύνονται» μέσα από προσωπικές και πελατειακές σχέσεις αλλά να υπάρχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα για όλες και όλους.

·  Να ελέγχουμε, να καταγγέλλουμε, να αποκαλύπτουμε τις αυθαίρετες, και τις παράνομες ενέργειες τις πελατειακές σχέσεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες.

·  Να εφαρμόζουμε και να υλοποιούμε τις αποφάσεις των συλλόγων και των Γενικών τους Συνελεύσεων.

·  Να απέχουμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, να μπλοκάρουμε μαζί με τους συλλόγους και το κίνημα, κάθε τέτοια πράξη και αν χρειαστεί, να φτάσουμε ακόμα και στην παραίτηση για να συμβάλουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Είναι αυτονόητο για μας ότι ο αιρετός δεν μπορεί να είναι υποψήφιο στέλεχος εκπαίδευσης (διευθυντής, σχολικός σύμβουλος κ.λπ.). Εφαρμόζουμε τη λογική της εναλλαγής, την επιστροφή στην τάξη των αιρετών μας μετά τη λήξη της θητείας τους.

                                        Υποψήφιοι /ες :

Καλημερίδης Γιώργος δάσκαλος Δ.Σ Άνω Σύρου , Λαθήρα Βάσω  δασκάλα Δ.Σ Μεσσαριάς Άνδρου, Μιχαλίτσης Παναγιώτης δάσκαλος Δ.Σ Άνω Σύρου, Μουκατεμίδης Τάσος δάσκαλος 5ο Δ.Σ Ερμούπολης, Παππά Ευαγγελία , δασκάλα αγγλικών 5ο Δ.Σ Ερμούπολης, Πολιτάκη Πολύνα νηπιαγωγός Νηπ. Άνω Μεράς Μυκόνου, Χατζοπούλου Σοφία δασκάλα αγγλικών Δ.Σ Γαυρίου Άνδρου.  

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΑΙΘ
Πανελλήνιες 2024: Πώς θα λειτουργεί το Υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων
Τα 7 μέτρα που λαμβάνει το ΥΠΑΙΘΑ για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των πανελλαδικών εξετάσεων 2024
Πανελλήνιες 2024: Πώς θα λειτουργεί το Υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων
Πορεία για την Παλαιστίνη
Πρεσβεία Παλαιστίνης: «Να αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση παλαιστινιακό κράτος»
«Οι Παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας δεν είναι σε θέση να χειριστούν αυτόν τον μεγάλο αριθμό θυμάτων»
Πρεσβεία Παλαιστίνης: «Να αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση παλαιστινιακό κράτος»
afisa2
Πρόσκληση σε εκδήλωση ενημέρωσης για την ενδοσχολική βία στις 31 Μαΐου
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε εκδήλωση ενημέρωσης για την ενδοσχολική βία στις 31 Μαΐου