Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Τζόζεφ Στίγκλιτς: Η πολιτική Ομπάμα ανέδειξε τον Τραμπ


Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Ιανουάριος, 2017 - 10:22 | Στην Κατηγορία:

Ο Στίγκλιτς χρεώνει στον Ομπάμα και το οικονομικό του επιτελείο ότι «έσπασαν τους κανόνες του καπιταλισμού για να σώσουν τις ελίτ», γεγονός που όπως λέει οδήγησε τους ψηφοφόρους να συμφωνήσουν με τον Ντόναλντ Τραμπ : Ότι το παιχνίδι ήταν «στημένο».

«Οι αμερικανοί πρόεδροι», γράφει μεταξύ άλλων ο Τζόζεφ Στίγκλιτς στο άρθρο του στο Project Syndicate «έχουν κακό προηγούμενο στην διαχείριση της παγκοσμιοποίησης. Εχουν κάνει πολλά λάθη.
Στις 20 Ιανουαρίου, το 2017, ο Donald Trump θα ορκιστεί 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν θα ήθελα να πω «σας τα είχα πει» αλλά η εκλογή του δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως έκπληξη.

Όπως εξήγησα το 2002 σε βιβλίο μου οι πολιτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης έχουν σπείρει τους σπόρους μιας ευρύτατης δυσαρέσκειας.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ οι ρεπουμπλικάνοι στήριξαν την διεθνή οικονομική και εμπορική ολοκλήρωση, τελικώς ένας δικός τους άνθρωπος ο Trump ήρθε να δώσει την υπόσχεση ότι όλα αυτά θα τα αναιρέσει…

…. Ο Τραμπ όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και μπορεί να ωθήσει μόνο την προηγμένη βιομηχανική παραγωγή, που απασχολεί λιγότερους ανθρώπους.

Την ίδια ώρα η αυξανόμενη ανισότητα, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί στην εκτεταμένη απόγνωση, ιδίως μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων στη Μέση Αμερική που στήριξαν τον Τραμπ…»

Κι αναζητώντας, την αφετηρία αυτής της αυξανόμενης ανισότητας και απόγνωσης, και μαζί και της νίκης Τραμπ, ο Στίγκλιτς πάει πίσω, στην εποχή της κρίσης του 2008:

«Κατά τα τρία πρώτα χρόνια», γράφει, « της λεγόμενης ανάκαμψης μετά την οικονομική κρίση του 2008, το 91% των κερδών πήγε στο 1% των πολιτών.

Ενώ οι επενδυτές της Wall Street είχαν στηρίξει τις τράπεζες με δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα των φορολογουμένων, οι τελευταίοι έλαβαν μόνο ένα κομμάτι ψωμί.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έσωσε όχι μόνο τις τράπεζες, αλλά και τους τραπεζίτες, τους μετόχους και τους ομολογιούχους.

Η ομάδα της οικονομικής πολιτικής του Ομπάμα έσπασε τους κανόνες του καπιταλισμού για να σώσει την ελίτ, επιβεβαιώνοντας την υποψία των Αμερικανών ότι το σύστημα είναι, όπως θα έλεγε ο Τραμπ «στημένο».


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Αρθρογράφος: 
Τζόζεφ Στίγκλιτς

Σχετικά Άρθρα