Thumbnail
Ο Μάκης τα λέει έξω απ’ τα δόντια.

Μέσα σ’ ένα σκηνικό παρμένο απ’ τη Λούφα και Παραλλαγή, βλέπουμε τον εκπρόσωπο της εθνικής επαναστάσεως να απευθύνεται στο χριστεπώνυμο πλήθος, μπροστά απ’ το πορτρέτο του ηγέτη που έχει φιλοτεχνήσει ο Άντυ Γουόρχολ και έχει τοποθετήσει εκεί ο δεκανέας Μαρλαφέκας, ο οποίος εκτελεί χρέη επικοινωνιακού μάνατζερ της επαναστάσεως. Ο Μπαλούρδος αδυνατεί να σταθεροποιήσει την κάμερα αλλά δεξιοτεχνικά με σπαραχτικά πλάνα εκφράζει το κλίμα που επικρατεί στον εθνικόφρονα καφενέ. Νομίζεις πως από στιγμή σε στιγμή θα πεταχτεί απ’ την τουαλέτα ο Γκοτζαμάνης, ενώ στο βάθος της αίθουσας πίνουν τα ουζάκια τους ο Μάλιος, ο Μπάμπαλης, ο Καραπαναγιώτης κι ο Κραβαρίτης λίγο πριν φύγουν για τη δουλειά. Λίγο πριν πάνε να συνεχίσουν το έργο των παππούδων τους εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών. 

Ο Μάκης αφήνοντας πίσω το μειλίχιο και σαρδόνιο προσωπείο του τεχνοκράτη φορά το ξαναμμένο πάθος του ακροδεξιού που κρατά τη χώρα στις ράγες τού Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια. Υπενθυμίζει πως ο Μελιγαλάς αντιστέκεται! Πως εδώ συγκρούονται δύο κόσμοι και δυο σύμπαντα. Και πως την Κυριακή πρέπει να δείξουμε τα δόντια μας. Να φράξουμε το δρόμο των μπολσεβίκων προς τα χειμερινά ανάκτορα. Να μην αφήσουμε τους αντίχριστους να κατεβάσουν την Παναγία απ’ τις δημόσιες υπηρεσίες και να αποκαθηλώσουν τον Ιησού απ’ τις σχολικές αίθουσες. Να μην διαλύσει τις οικογένειές μας ο Κουράκης με την κοτσίδα και να μην ανεγερθεί το άγαλμα του Λένιν στην πλατεία Συντάγματος. 

Ο Μάκης τα λέει έξω απ’ τα δόντια. Κουνώντας το δάχτυλο νουθετεί το ακρωτήριο να μην  ξεγελιέται. Εδώ τους λέει, δεν ψηφίζετε οικονομικό πρόγραμμα και κόμμα αλλά ψηφίζετε σε ποιόν κόσμο θέλετε ζήσετε. Ο Μάκης ξέρει να κάνει ντρίπλες. Ο Μάκης ξέρει πως ακόμα και οι δεξιοί ψηφοφόροι του μαντριού μπορεί να ψηφίσουν Σύριζα ελπίζοντας σε μια πρόσκαιρη ανακούφιση απ’ το βάτεμα της δεξιάς. Ο Μάκης ξέρει καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας. Γιατί πίσω απ’ τις φωνές και τα ουρλιαχτά περί δυο κόσμων και περί όπλων, βρίσκεται η αλήθεια του καπιταλιστικού κέρδους. Τα συμφέροντα. Οι εφοπλιστές. Οι τράπεζες. Οι συμφωνίες. 

Ο Μάκης παίζει τα τελευταία χαρτιά του χουντικού πατριωτισμού, κάνοντας αντιπερισπασμό. Ο Έρασμος ο οποίος εγκωμίαζε την αρετή της διακριτικότητας, έγραφε: “Είναι ανθυγιεινό να συγκρατείς τα ούρα σου, αλλά ορθό το να ουρείς κρυφά. Ορισμένοι συνιστούν στους νέους να συγκρατούν τα αέριά τους σφίγγοντας τον πισινό τους. Λοιπόν! Δεν είναι σωστό ν’ αρρωστήσει κανείς μόνο και μόνο για να είναι ευγενικός. Αν μπορείς να βγεις από το δωμάτιο, βγες έξω για να κλάσεις. Αν δεν μπορείς, τότε πρέπει ν’ ακολουθήσεις την παλιά συμβουλή: κρύψε το θόρυβο μ’ ένα βήχα”, De Civilitate Morum Puerilum (1530). 

Ε λοιπόν ο Μάκης κρύβει το θόρυβο της κλανιάς ενός βρωμερού συστήματος με βήχα. Με πλουμιστό ακροδεξιό λόγο, τοποθετημένος ανάμεσα στα πορτρέτα τού αυτοκράτορα. Αυτά που φιλοτέχνησε ο Άντυ Γουόρχολ της ΔΑΠ των δυτικών συνοικιών.  

Ο Μάκης είναι μάστορας στην τεχνική της διακριτικότητας, ή μάλλον ένας μαέστρος γητευτής στην υπηρεσία τού Θεού που βάλθηκε να κάνει την ακροδεξιά ηθικολογία αληθινή τέχνη στο πεδίο της οργάνωσης και της επιχειρηματολογίας. 

Ο Μάκης ξέρει πως πρέπει να φωνάξει με δύναμη. Να συσπειρώσει. Να επαναφέρει μνήμες. Ο Μάκης ξέρει, μπροστά στα μάτια και στα αυτιά των δικών του, να κρύβει τη μπόχα του βρωμερού συστήματος. Ξέρει πώς να κρύψει την πείνα, τα συσσίτια, τη μιζέρια, την κακομοιριά που γεννά ο καπιταλισμός. Ξέρει με τι συναίσθημα πρέπει να πιάσει το εξαθλιωμένο του ακροατήριο απ’ το μανίκι  για να το πάει στην κάλπη. Για να αντισταθεί στην αριστερά, που κοιτά δεξιά, και έρχεται. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dimarxeio-trikalon.jpg
Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο- Νοσηλεύεται στο Τζάνειο το θύμα
Το χτύπημα προκάλεσε αιμορραγία και ο αντιδήμαρχος μετάφερθηκε στο Τζάνειο για τις πρώτες βοήθειες
Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο- Νοσηλεύεται στο Τζάνειο το θύμα
ανθρακούχο νερό
Βρέθηκαν επικίνδυνα μικρόβια και βακτήρια σε 2 εκατ. μπουκάλια πασίγνωστου ανθρακούχου νερού
Nestle: Η Perrier καταστρέφει εκατομμύρια μπουκάλια νερού λόγω μόλυνσης από βακτήρια
Βρέθηκαν επικίνδυνα μικρόβια και βακτήρια σε 2 εκατ. μπουκάλια πασίγνωστου ανθρακούχου νερού