Thumbnail
Εν ελληνική αποικία, έτος 2015 μ.χ.

Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία

δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.

Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Aναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς.) Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Aποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τί να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.

Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.

Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.—

...   .... ... .... .....  .... ...  ....  ....  .... .... ....

Κ.Π  Καβάφης,  Εν Ελληνική Αποικία 200 π.χ      

     Το  καθεστώς των μνημονίων  και των  δανειακών  συμβάσεων  με τους ξενους  πιστωτές  από το  2010   δημιούργησε  ένα πρωτόγνωρο  καθεστώς  κοινωνικής  καταστροφής  που η χώρα δεν έχει ουσιαστικά  γνωρίσει  μετά τον πολεμο. Μια κοινωνική καταστροφή που  άγγιξε τα λαϊκά και μεσαία στρώματα  με τον πλέον  απόλυτο τρόπο και είναι αποτέλεσμα μιας ταξικής πολιτικής  πρωτόγνωρων  διαστάσεων όχι  μόνο στη μνημονιακή περίοδο αλλά και στις δεκαετίες του '90 και του 2000. 
   Η είσοδος στο ευρώ από την κυβέρνηση Σημίτη έγινε  με τους πλέον αντιδημοκρατικούς όρους , με το  λαό στη γωνία, χωρίς άμεσα ο ίδιος να πάρει την απόφαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Έγινε με πλαστά στοιχεία , ειδικά για το θέμα του χρέους. (διακονονισμός του χρέους με μετοχοποίησή του από την  Goldman Sachs) έτσι ώστε να τηρούνται εικονικά τα κριτήρια της συνθήκης του  Μαάστριχτ. Η ένταξη στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής  ενοποίησης (ΟΝΕ)βάθυνε την ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας και δημιούργησε το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που ισχυρίζονταν οι καιροσκόποι , νεοφιλελεύθεροι εκσυχρονιστές της εποχής : μια οικονομία που γίνονταν όλο και πιο αδύναμη με αποδιαρθρωμένη σε μεγάλο βαθμό την παραγωγική της βάση και στηριγμένη στα πήλινα πόδια ενός αναπτυσσόμενου παρασιτισμού. Κομμάτια του κεφαλαίου όπως το χρηματοπιστωτικό απέκτησαν ηγεμονική θέση δίπλα στην παραδοσιακή ηγεμονική θέση του εφοπλιστικού. Οι  τράπεζες και το χρηματιστήριο υπήρξαν οι πυλώνες αυτού του αναπτυσσόμενου παρασιτισμού αλλά και της τεράστιας αναδιανομής του πλούτου σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας. Παράλληλα το έγκλημα της τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων ,  το 2004, μετέφερε τεράστιες ποσότητες δημόσιου χρήματος στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους , εγχώριους και διεθνείς, κατέστρεψε  την ήδη επιβαρρυμένη οικολογικά Αθήνα και ενίσχυσε τη  διαφθορά. Ταυτόχρονα εντάθηκαν οι προσπάθειες για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών κατακτήσεων σε υγεία και παιδεία. Το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, το 2008, εντείνει την επίθεση του κεφαλαίου και των κρατών του με βασικό πια στόχο τη σωτηρία των τραπεζών.     Το  καθεστώς των μνημονίων  και των  δανειακών  συμβάσεων  με τους ξενους  πιστωτές  από το  2010   δημιούργησε  ένα πρωτόγνωρο  καθεστώς  κοινωνικής  καταστροφής  που η χώρα δεν έχει ουσιαστικά  γνωρίσει  μετά τον πολεμο. Μια κοινωνική καταστροφή που  άγγιξε τα λαϊκά και μεσαία στρώματα  με τον πλέον  απόλυτο τρόπο και είναι αποτέλεσμα μιας ταξικής πολιτικής  πρωτόγνωρων  διαστάσεων όχι  μόνο στη μνημονιακή περίοδο αλλά και στις δεκαετίες του '90 και του 2000.

   Η είσοδος στη μνημονιακή εποχή δεν τίποτε άλλο από προσπάθεια να διαλυθεί οριστικά κάθε κοινωνική κατάκτηση και να συντριβεί και το τελευταίο εργατικό δικαίωμα, με όπλο το χρέος. Το χρέος πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εγχώριας και διεθνούς τοκογλυφίας είναι ο μηχανισμός που εγκαθιδρύθηκε στην κοινωνία μια φονική μορφή λιτότητας.  Τα αποτελεσματά της είναι πια ορατά και  αδιαμφισβήτητα.

 1. Ανεργία ανάμεσα  στο  27- 30 % του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και ανεργία των νέων στο 60%. Μετανάστευση επιστημονικού δυναμικού , κυρίως νέου ,   που μέσα στη χώρα δεν βρίσκει επαγγελματική προοπτική.

2. Εκτόξευση του χρεους  στο 180% του Α.Ε.Π  .Ύστερα από πέντε χρόνια πρωτοφανούς ύφεσης, ανεργίας και χιλιάδων λουκέτων σε επιχειρήσεις, το χρέος αυξάνεται. Η μείωση του στα ίδια περίπου επίπεδα  από τα οποία παραλήφθηκε (122 %)ήταν αρχικά σχεδιασμένο  από τους μνημονιακούς εμπνευστές  για το 2022  και τωρα μετατίθεται για δέκα χρόνια αργότερα.

3. Μαζική φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, των λαϊκών και  μεσαίων στρωμάτων. Πάνω από 3.000.000 βίαια ριγμένοι κάτω από το όριο της φτώχειας και άλλοι τόσοι στο όριό της.

4. Διάλυση δημόσιας Υγείας και Παιδείας.

5. Παράδοση μέρους της εθνικής κυριαρχίας(βλ.δανειακή σύμβαση του 2010 αρθρ. 14.5) στους δανειστές και υπονόμευση της λαϊκής κυριαρχίας με περίφημες ανεξάρτητες αρχές που είναι δεσμευμένες από τις απαιτήσεις των δανειστών και του κεφαλαίου.

  Διαμορφώθηκε μια διαφορετική μορφή αστικού κράτους πέρα από την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά  και από την ανοιχτή μορφή του κράτους έκτακτης ανάγκης. Το μνημονιακό κράτος εξαίρεσης χωρίς τυπική καταφυγή σε αναστολή της δικιάς του νομιμότητας , την παραβιάζει όταν είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δανειστών και του εγχώριου κεφαλαίου, αναβαθμίζει την κρατική καταστολή και στηρίζεται στην απροκάλυπτη και αποβλακωτική προπαγάνδα ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης. Στηρίζεται όλο και περισσότερο σε "ανεξάρτητες'' αρχές με τις οποίες κρίσιμες λειτουργίες του περνούν κάτω από τον έλεγχο των δανειστών και των εγχώριων κύκλων της ολιγαρχίας.

  Σήμερα η '' Άγια Οικογένεια του Μνημονίου '' υλοποιεί ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα σε απόλυτη  σύμπλευση με τη γερμανική καγκελαρία , την ανάλγητη νεοφιλελευθερη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τους τοκογλύφους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι εγχώριοι πρόθυμοι, τα θλιβερά κόμματα του σάπιου πολιτικού συστήματος (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , ΠΟΤΑΜΙ) μαζί με την εγχώρια ολιγαρχία και τους Καναλάρχες δεν στρέφονται μόνο εναντίον της κυβέρνησης με σκοπό την ανατροπή της, αλλά κυρίως εναντίον του ελληνικού λαού για να τον φορτώσουν με καινούργια και χειρότερα μνημόνια και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δανειστών και των εγχώριων καπιταλιστών.

   Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που φτάσαμε εδώ είναι μεγάλες, αλλά πολύ διαφορετικές απ'αυτές των κομμάτων του μνημονίου και των  δανειστών. Οι αυταπάτες του για τη διαπραγμάτευση είναι αυταπάτες για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ότι δήθεν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη μπορούν ν' αλλάξουν. Ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση  που θα είναι συμβατή με τα συμφέροντα των λαών.Πλήρωνε με τα αποθεματικά των ταμείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης τους τοκογλύφους του ΔΝΤ , αφοπλίσθηκε πολιτικά με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου , η διαπραγμάτευση τον εξανάγκασε σε απαρράδεκτες υποχωρήσεις και στην πρόταση ένος άλλου μνημονίου ύψους 8 δισ. Οι δανειστές όμως για δικούς τους λόγους αποφάσισαν να ξεμπερδεύουν μαζί του. Για να " συνετίσουν" πολιτικά και άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, να μην αναζητήσουν λύση προς τ' αριστερά.

   Η επίθεση όμως των δανειστών με τη διακοπή της ρευστότητας και το κλείσιμο των τραπεζών είναι πόλεμος προς τον ίδιο το λαό για να εκβιάσουν τη συνείδησή του και να υποκλέψουν την ψήφο του στην κατεύθυνση που θέλουν. Αυτό τον εκβιασμό τον ''μεταφράζει'' σε καθεστώς τρόμου το μιντιακό κατεστημένο με τους εγκάθετους πραπαγανδιστές του. Όσο κι αν προσπαθησαν να διαστρεβώσουν την πραγματικότητα , κάθε ψήφος στο ναι είναι ψήφος :

για τη συνέχιση της εξαθλίωσης , της φτώχειας και της ανεργίας

για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων , για το κόψιμο του ΕΚΑΣ στους μικροσυνταξιούχους.

για να προστατευθούν τα μεγάλα εισόδηματα από τη δίκαιη φορολογία που πρέπει να πληρώσουν.

για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στο ιδιωτικό τομέα και νέες απολύσεις στο  Δημόσιο.

   Όμως συνολικά η στάση των δανειστών δεν είναι απλά εισπαρακτική αλλά κυρίως πολιτική, απαιτούν τη συνολική καθυπόταξη της χώρας και τη μετατροπή της σε  αποικία χρέους και προτεκτοράτου του νέου γερμανικού Ράιχ. Όσοι μιλούν για παραμονή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαικής Ένωσης της  επιφυλάσσουν ακριβώς τη θέση που περιγράψαμε πιο πάνω. Δεν πρόκειται για μια αφελή πολιτικά αντίληψη αλλά για μια βασικά  επικίνδυνη αντίληψη όπου η ελληνική αστική τάξη βάζει το λαό στο σφαγείο του Σόιμπλε και της Μέρκελ με αντίτιμο τη διασφάλιση της δικής της οικονομικής και πολιτικής  εξουσίας στο εσωτερικό της χώρας.

Το δικό μας  ΟΧΙ είναι το συνολικό ΟΧΙ της ρήξης με την  Ευρωπαϊκή Ένωση και της αποδέσμευσης απ'αυτή. Είναι ΟΧΙ και στο νομισμά της , στη βάρβαρη πολιτική της και τον διεθνή της ρόλο.

Το ΟΧΙ σε παλιά και νέα μνημόνια , σε οποιαδήποτε εκδοχή μνημονίου , οποιοδήποτε όνομα κι αν εχουν.

Είναι το ΝΑΙ στο διώξιμο της Τρόικας από τη χώρα και δεν απαλύνει τα πράγματα το νέο της όνομα.

Είναι το ΝΑΙ στη μη αναγνώριση του χρέους , στη διαγραφή του και την παύση πληρωμών προς τη διεθνή τοκογλυφία.

Είναι το ΝΑΙ στην εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και των παραγωγικών  τομέων της οικονομίας.

Είναι το ΝΑΙ στην παραγωγική ανασυγκρότηση και σ' ένα ανάλογο σχέδιο που θα εξασφαλίσει την επιβίωση από τα κύματα της λιτότητας  τον οικονομικό στραγγαλισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

                                                                                                                                     ΧΡ. ΡΕΠΠΑΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα