Thumbnail
Έρχονται εκλογές. Μην μας πάρετε πάλι στον λαιμό σας. 

Έχει τύχει να ρωτήσω κάποιον που ανήκει πολιτικά, και να μου απαντήσει κάτι του τύπου: "Εγώ δεν ανήκω σε τίποτα και σε κανέναν. Ανήκω στον εαυτό μου. Δεν ασχολούμαι με πολιτικά και άλλα τέτοια". Έπειτα πλησίασε σε ένα παράθυρο και ατένισε το ηλιοβασίλεμα, με τον αιθέρα να χαϊδεύει τα μαλλιά του. Ένιωθε τόσο cool. Ένιωθε πως είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της ελευθερίας και πως όποιος ασχολείται με πολιτικά "και άλλα τέτοια" είναι παγιδευμένος στα δεσμά ενός συστήματος που ούτε ο ίδιος μπορεί να χαρακτηρίσει. 

Ουσιαστικά, δεν υπάρχει τύπος ανθρώπου που να είναι πιο εγκλωβισμένος, από αυτόν που γεμάτος καμάρι δηλώνει απολιτίκ. Η έκφραση "και άλλα τέτοια", και άλλες παρόμοιες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν την αποστασιοποιημένη στάση αυτών των ατόμων, αποδεικνύουν πως δεν γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει "πολιτική". Απλά για κάποιον λόγο θεωρούν πως είναι ντεμοντέ να ασχολείσαι με αυτήν. Σίγουρα έχουν συμβάλλει τα ΜΜΕ σε αυτό, αλλά αυτή είναι μια άλλη, πολύ μεγάλη κουβέντα.

Απολιτίκ είναι συνήθως τα άτομα που δεν μπορούν να διακρίνουν την διαφορά μεταξύ των λέξεων "δεξιά" και "αριστερά". Είναι λέξεις που χρησιμοποιούν μονάχα για να δώσουν οδηγίες στο ταξί. Είναι άνθρωποι συνήθως παγιδευμένοι στο "όλοι είναι το ίδιο". Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή την έκφραση συνοδευόμενη από διάφορους επιθετικούς προσδιορισμούς για τους πολιτικούς; Και πόσο λάθος είναι; Απολιτίκ κατά κύριο λόγο είναι όσοι ακολουθούν την ιδέα του "Και να ασχοληθώ θα αλλάξει κάτι; Εγώ θα αλλάξω τον κόσμο; Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα". Άτομα που με αυτές τους τις απόψεις αυτοταπεινώνονται, και όμως θεωρούν πως είναι πνευματικά ανώτεροι των υπολοίπων που αναλώνονται σε "τέτοια". Φυσικά είναι δεδομένο πως έχουν άδικο, μιας και εν αγνοία τους απ'ότι φαίνεται, οι λαοί γράφουν ιστορία.

Και τώρα που αναφέρουμε την ιστορία...οι άνθρωποι αυτοί έχουν μία περίεργη σχέση μαζί της. Κατά φοβερή σύμπτωση, είναι οι ίδιοι που πιστεύουν πως η Χούντα ίσως και να ήταν ευεργετική επειδή έφτιαξε δρόμους (νιώθω σωματικό πόνο και μόνο που το αναφέρω) και πως μπορεί να μας λένε ψέματα. Είναι αυτοί που θεωρούν εθνοσωτήρα τον Μεταξά με το ΟΧΙ του, και που φαντάζονται Σουλιώτισσες να χορεύουν καλαματιανό και να πηδάνε στον γκρεμό, για να αναπτερώσουν το πατριωτικό τους ένστικτο. Με κάποιον τρόπο καταφέρνουν ενώ δεν ασχολούνται με "τέτοια" να έχουν άποψη για όλα αυτά, και να είναι και πατριώτες. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ενώ δεν ασχολούνται....ψηφίζουν. Δεν ξέρω γιατί, ίσως δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι, αλλά απολιτίκ και ανιστόρητοι, ψηφίζουν. Και εδώ θέλω να απευθυνθώ σε όλους αυτούς, δίνοντας τους μερικές πληροφορίες, και κάποιες συμβουλές.

Καταρχάς, οι εκλογές είναι στις 25 Γενάρη. Για να μην μπερδευόμαστε.

Φίλε απολιτίκ, σίγουρα σκέφτεσαι τι θα ψηφίσεις, ή έχεις ήδη αποφασίσει. Δεν ξέρω με ποιο κριτήριο αφού "ό,τι και να κάνεις δεν αλλάζει τίποτα" αλλά δεν είναι το δικό μου μυαλό που είναι μπερδεμένο, οπότε δεν θα προσπαθήσω να το ξεδιαλύνω. Θέλω απλά να σου πω πως εσύ είσαι αυτός που έφερε την χώρα σε αυτή την κατάσταση. Κι αυτό γιατί οι ιδέες δεν έχουν κανένα νόημα στο δικό σου μυαλό. Τόσα χρόνια ψηφίζεις μονάχα εκείνους που σου κάνουν τα χατίρια. Μιας και το σύστημα δεν αλλάζει, ας αλλάξει η τσέπη σου. Από την απολιτίκ οπτική σου, καλά το σκέφτεσαι. Επίσης αν δεν είσαι τόσο συμφεροντολόγος, και απλά είσαι απολιτίκ από άγνοια, μπορεί και να ψηφίζεις όποιον είναι πιο όμορφος. Σχετικά σύνηθες είναι να ψηφίζεις αυτόν που σου φαίνεται πως "τα λέει ωραία", χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τι πραγματικά λέει.

Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη φωλιά των απολιτίκ αυτή την περίοδο είναι το ΠΟΤΑΜΙ. Τα λέει ωραία ο Σταύρος. Παρ'όλα αυτά έχω χρέος να σε ενημερώσω (και ξέρω πως σε αυτό θα δώσεις σημασία, γιατί μπορεί να μην ασχολείσαι με ιδέες και αξίες, αλλά με λεφτά ασχολείσαι) πως ουσιαστικά ένα από αυτά που έχει πει είναι πως δεν έχει νόημα να ανέβουν οι μισθοί, γιατί θα ξοδευτούν σε εισαγόμενα προϊόντα όπως είναι η βενζίνη και τα τρόφιμα, άρα θα αυξηθεί το έλλειμμα. Δηλαδή δεν πρέπει να ανέβει ο μισθός σου. Αυτό έχει πει, αλλά το έχει πει "ωραία". Επίσης υπάρχουν κάτι τύποι που τόσα και τόσα χρόνια φωνάζουν για το ότι οι επιχειρηματίες δεν θα έπρεπε να παίζουν ρόλο στην πολιτική σκηνή, και τώρα δεν τους αρέσει ο Θεοδωράκης λόγω Mega και λόγω Μπόμπολα. Αλλά ξέρω, εσύ δεν τους ακούς. Δεν καταλαβαίνεις και τι λένε. Στο κάτω κάτω, ο Μπόμπολας ποιος είναι, και τι κακό έχει κάνει; 

Επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει μέλη στο κόμμα του που θεωρούν πως ένα πραξικόπημα θα ήταν καλό για την πατρίδα, αρκεί να το έκαναν μορφωμένοι άνθρωποι. Βέβαια μπορεί να έχουν και δίκιο γιατί η Χούντα έκανε δρόμους.

Πάντως κάνε μου τη χάρη, και ψάξ'το πριν τον ψηφίσεις. 

Ένας φίλος βέβαια μου είπε πως χίλιες φορές Θεοδωράκης στην τρίτη θέση, παρά Μιχαλολιάκος. Έχει απόλυτο δίκιο. Κι αυτό είναι ακόμα ένα λάθος σου.

Όχι, δεν γεμίσαμε ναζί. Απολιτίκ και ανιστόρητους γεμίσαμε. Προς Θεού, δεν σε κατηγορώ για ναζιστή. Απλώς εσύ έβαλες την Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο, κι εσύ ετοιμάζεσαι να το ξανακάνεις. Ακούς παντού πως η Χρυσή Αυγή έχει ναζιστικό πυρήνα, αλλά δεν καταλαβαίνεις που είναι το κακό γιατί δεν ξέρεις, τι ακριβώς ήταν οι ναζί. Απλά κι εσύ κι αυτοί, ακούτε Νότη. Αν ο Κασιδιάρης μοιράζει χαστούκια, σημαίνει πως χτυπάει το σύστημα. Αυτό δεν πιστεύεις; Κι αν ο Παπάς έχει αφίσες του Χίτλερ; Και τι με αυτό; Αφού λέει πως θα ζεις καλά και με αυτόν θα ξεβρομίσει ο τόπος, σου αρκεί. Άσε που όλα αυτά μπορεί να είναι σκευωρίες των συστημικών. Κι αν δεν είναι, έχεις εκείνη την άποψη πως ακόμη κι αν βγουν δημοκρατικά δεν μπορούν να συμπεριφερθούν φασιστικά και σαν μαφιόζοι, γιατί θα τους ρίξει ο λαός. Αγνοείς πως ο Χίτλερ είχε πάρει ψήφους. Και πως να μην το αγνοείς, έριξες ποτέ σου μια ματιά στην ιστορία; Απλά επειδή κινδυνεύουν μερικές ζωές, και μία δημοκρατία κάνε μου τη χάρη, και ψάξ'το πριν τους ψηφίσεις. 

Τώρα που μιλάμε για φασίστες να σου πω και για τον Σαμαρά. Οκ θα χεις καταλάβει πως δεν ήταν και τόσο ικανός (ελπίζω). Απλά θέλω να σου πω πως η ΝΔ είναι γεμάτη από ακροδεξιούς. Αφού έχεις ψάξει για την Χρυσή Αυγή, θα καταλάβεις ευκολότερα για τον Βορίδη, τον Πλεύρη, και τον Άδωνι. Θα καταλάβεις πιο εύκολα πως όταν πέφτει μαύρο στη δημόσια τηλεόραση, δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάποιοι είναι διαφορετικοί.

Ψάξ΄το πριν τους ψηφίσεις. 

Επίσης ελπίζω πως έχεις καταλάβει πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα για ψήφο. Απλά ένα νέο κόμμα που λέγεται" Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών" έχει ως πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου. Που ήταν πρόεδρος και στο ΠΑΣΟΚ; Ψάξ'το πριν το ψηφίσεις.

Τέλος (όσον αφορά στα κόμματα) μην προσπαθήσεις να βάλεις ΤΕΛΕΙΑ στο σύστημα. Εντάξει είναι ωραία ατάκα το "πρέπει να τελειώνουμε με τους επαγγελματίες πολιτικούς" αλλά οι επαγγελματίες ηθοποιοί που θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί μπορούν να είναι πολύ χειρότεροι. Μπορεί να σου αρέσει η Στανίση, αλλά άκου την, μην την ψηφίζεις. Έχει μία ψήφο, χρησιμοποίησε την. Η ΤΕΛΕΙΑ ιδρύθηκε από έναν άνθρωπο που στήριζε ΚΚΕ και τώρα λέει πως πάει και με τον Σαμαρά, πάει και με τον Καρατζαφέρη (ένας ακροδεξιός, δεν τον ξέρεις). Ψάξ'το πριν τον ψηφίσεις.

Ξέρεις είμαι κατά της αποχής. Αν όλοι όσοι κάνουν αποχή ψήφιζαν, τότε σίγουρα το πολιτικό σκηνικό δεν θα ήταν το ίδιο. Ίσως ήταν χειρότερο, θα ήταν όμως πιο αντιπροσωπευτικό. Εκτός από αυτούς που δεν πιστεύουν στις εκλογές. Αυτοί είναι πάντα δικαιολογημένοι. Πάντως αν είναι να ψηφίσεις κάτι από αυτά, μέσα απ'την καρδιά μου σου λέω πως καλύτερα είναι να μην ψηφίσεις. Άσ'το. 

Δεν είναι ντεμοντέ να έχεις μία ιδεολογία. Κι όποιος στο πει, είναι ντεμοντέ. Πάλιωσε πλέον ο τύπος του ανθρώπου που αφήνει το μέλλον του στην τύχη. Πάλιωσε ο τύπος του ανθρώπου που δεν έχει ιδέες, και δεν ξέρει για ποιον λόγο του συμβαίνει ό,τι του συμβαίνει. Πολλές φορές δεν ξέρει και τι πραγματικά συμβαίνει.

Απέβαλλε αν θες την λογική του "όλοι το ίδιο είναι". Από την μία έχουμε τον Άδωνι που όταν κάποιος πολίτης τον ρώτησε για ποιον λόγο να παίρνει τέτοιο μεγάλο μισθό, εκείνος του απάντησε πως υπάρχουν έξοδα μέχρι και για τα δώρα. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον πολίτη να ρωτάει τι μας ενδιαφέρει εμάς αν εσύ θέλεις να κάνεις δώρα, και με τον Άδωνι να απαντά: "Προφανώς ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους μου, ξύδι". Από την άλλη έχουμε την Ελένη Γερασιμίδου που την διαδρομή "σπίτι-βουλή-σπίτι" την κάνει με το αστικό. Δεν είναι το ίδιο αυτοί οι δύο άνθρωποι. Δεν είναι το ίδιο ο Ζαγοράκης με την Κούνεβα. Αλλά το μεγαλύτερο σου πρόβλημα είναι πως ξέρεις ποιοι είναι ο Άδωνις και ο Ζαγοράκης, αλλά δεν έχεις ιδέα ποια είναι η Ελένη Γερασιμίδου, και ποια η Κούνεβα. 

Σας χαιρετώ απολιτίκ και ανιστόρητοι, και το νου σας. Έρχονται εκλογές. Μην μας πάρετε πάλι στον λαιμό σας. 

Ψαχτείτε πριν ψηφίσετε!!! 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος
Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: «Η Παιδεία είναι τα παπούτσια στα οποία πρέπει να μπεις για να περπατήσεις»
«Έχει φτωχύνει η γλώσσα. Έχουμε πολύ φτωχή Παιδεία»
Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: «Η Παιδεία είναι τα παπούτσια στα οποία πρέπει να μπεις για να περπατήσεις»
Παιδιά σε αυτοκίνητο βγάζουν τα κεφάλια τους έξω
Τρομακτικό βίντεο: Παιδί κρέμεται από το παράθυρο, ενώ άλλο παιδί βγάζει το κεφάλι του από την ηλιοροφή αυτοκινήτου
Προσπαθεί να τον δικαιολογήσει ο αδερφός του
Τρομακτικό βίντεο: Παιδί κρέμεται από το παράθυρο, ενώ άλλο παιδί βγάζει το κεφάλι του από την ηλιοροφή αυτοκινήτου
Λαϊκή αγορά
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από τις 13 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και στις λαϊκές αγορές
Τι αναφέρει η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών στην ηλεκτρονική της σελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από τις 13 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και στις λαϊκές αγορές