Thumbnail

 

 

Από parallhlografos.wordpress.com
 

CrippleHorse 8
 
 
Αυτή τη φορά μεταφράζω το άρθρο της Laurie Penny στην Independent, πιστός στο πνεύμα ενημέρωσής σας για όσα συμβαίνουν κατά άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα από εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας του εξωτερικού. Σύντομα,  οι Έλληνες πολίτες που θα ήθελαν να διαβάσουν κάτι άλλο από το ότι π.χ. για τα αδικήματα που έχουν διαχρονικά το ελεύθερο να διαπράττουν οι ναζιστές, βουλευτές και μη, φταίνε αριστεροί βουλευτές που υπερασπίζονταν άδικα συλληφθέντες το 2009, θα πρέπει να αναζητούν ξένους σταθμούς στα υπερβραχέα.
 
«Πουστράκι, τελειώνετε, κατάλαβες;» ουρλιάζει ο μεγαλώσωμος φαλακρός άντρας, ντυμένος στα μπλε, στους θεατρόφιλους σε δημόσιο δρόμο της Αθήνας. Γύρω του στέκονται αστυνομικοί, χωρίς να κάνουν οτιδήποτε για να τον σταματήσουν καθώς ξερνάει το ρατσιστικό, ομοφοβικό του δηλητήριο. «Κοίτα, πουτανάκι, έρχεται η ώρα σου!»
«Γαμημένες Αλβανικές κωλοτρυπίδες!». Σ’ένα βίντεο που τραβήχτηκε στις 11 Οκτωβρίου έξω από την πρεμιέρα του «Corpus Christi», του αμφιλεγόμενου έργου του Τέρενς ΜακΝάλι από το 1998 που παρουσιάζει τον Ιησού σαν ομοφυλόφιλο, ο άντρας, μέλος του φασιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή», κακοποιεί λεκτικά θεατρόφιλους που αργότερα έγιναν θύματα άγριων ξυλοδαρμών από νεοναζί, αποφασισμένους να ματαιώσουν την παράσταση.
Όμως αυτός ο άντρας δεν είναι ένας συνηθισμένος δεξιός τραμπούκος. Είναι βουλευτής. Ο Ηλίας Παναγιώταρος ήταν ανάμεσα στους 18 νεοναζί που εκλέχτηκαν στο Ελληνικό κοινοβούλιο αυτή τη χρονιά, εκμεταλλευόμενοι την απελπισία των ανέργων και των Ελλήνων πολιτών που ζουν στην ανέχεια, για να ανοίξουν τις πόρτες της πολιτικής. Το ότι μέλη του κόμματος κατέχουν πια δημόσια αξιώματα δε φαίνεται να έχει αποθαρύνει μέλη της Χρυσής Αυγής από το να απειλούν τη σωματική ακεραιότητα μεταναστών, ομοφυλόφιλων και αλληλέγγυων σε αυτούς.
Τα γεγονότα έξω από το «Corpus Christi» αποτελούν απλά την τελευταία έκρηξη. Στο λογαριασμό του στο twitter, ο Μανώλης Β., μπλόγκερ, ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε επίθεση από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι τον κλώτσησαν μέχρι που έπεσε στο έδαφος, καθώς η αστυνομία στεκόταν και παρακολουθούσε. Η τελευταία λεπτομέρεια θα εξέπληττε λίγους Έλληνες:  Μερικά exit poll έδειξαν ότι η μισή αστυνομία της Αττικής ψήφισε Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές.
Η Χρυσή Αυγή δε συμπεριφέρεται σαν κόμμα που σέβεται τις κοινοβουλευτικές διεργασίες. Έγινε για πρώτη φορά αντικείμενο διεθνούς προσοχής πριν τις εκλογές του Μαΐου, όταν ένα από τα ηγετικά της στελέχη επιτέθηκε σωματικά σε μία αριστερή πολιτικό, ζωντανά στην τηλεόραση. Καθώς η Χρυσή Αυγή αποτελεί θεμελιωδώς αντιδημοκρατική οργάνωση, πλανάται το μείζον ερώτημα αν έπρεπε να της είχε επιτραπεί να συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές εξαρχής.
Η συνεχιζόμενη γελοιοποίηση των δημοκρατικών διαδικασιών από τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής γίνεται επίπονα αισθητή από πολλούς Έλληνες που είναι περήφανοι για το ρόλο του έθνους τους σα «γενέτειρα της δημοκρατίας».
Παρόλ’αυτά, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η κυβερνητική στρατηγική της ελληνικής ακροδεξιάς μοιάζει αξιοπρόσεχτα συνεπής: η επιλεκτική υποστήριξη νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ψηφίζουν σταθερά ενάντια στις προτάσεις των μεγαλύτερων κομμάτων – του κεντροαριστερού Πασόκ και της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας – εκτός αν αφορά στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων τραπεζών* όπως της ΑΤΕbank, αξίας πάνω από 33 δις ευρώ.
Η αναδυόμενη νεοναζιστική παράταξη στην Ελλάδα αντλεί την υποστήριξή της από την εναντίωσή της στη λιτότητα. Έχει αυξήσει την απήχησή της οργανώνοντας συσσίτια και διανομές τροφίμων σε φτωχές περιοχές της Αθήνας, μόνο για «αληθινούς Έλληνες», φυσικά.
Παρόλ’αυτά, οι οικονομικές στρατηγικές των φασιστών δεν κάνουν τίποτα για να ανακόψουν την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας και τη μετατροπή ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο που γονατίζουν ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία. Ισχυρίζονται ότι συμπάσχουν με τους δοκιμαζόμενους Έλληνες εργαζόμενους, αλλά η κυβερνητική στρατηγική των φασιστών φαίνεται να επιτείνει τις δοκιμασίες τους.
Στο μεταξύ, σε επαρχιακές περιοχές της χώρας, η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να παρεμβαίνει άμεσα στην αγορά εργασίας, φτιάχνοντας γραφεία εύρεσης εργασίας «μόνο για Έλληνες». Τοπικοί επιχειρηματίες σε νησιά όπως η Εύβοια δέχονται εκφοβισμούς για να απολύσουν όλους τους μετανάστες εργαζόμενους και να προσλάβουν Έλληνες στη θέση τους – με παρόμοιους μισθούς φτώχειας.
Αν οι μετανάστες πληρώνονται 18 ευρώ τη μέρα για χειρωνακτική εργασία και χωρίς δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης ή αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, είναι το επιχείρημα, τότε το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τους Έλληνες εργαζόμενους. Αυτή είναι η νέα λογική του νεοφιλελεύθερου φασισμού – μια οικονομία του ρατσισμού – και η πρακτική της εφαρμογή δε διαφέρει πολύ από τις πολιτικές ρύθμισης της αγοράς εργασίας που προωθούνται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Ευτυχώς, αρκετοί Έλληνες εργαζόμενοι δεν εξαπατώνται. Μια ανακοίνωση του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας περιγράφει «η Χρυσή Αυγή επισκέφτηκε επιχειρήσεις του κλάδου μας, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να αντικαταστήσουν μετανάστες εργαζόμενους με Έλληνες. Η ενέργεια αυτή σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των αφεντικών που θέλουν να χωρίζουν τους εργαζόμενους σε ομάδες ώστε να χτυπούν τα δικαιώματά τους», έγραφε το συνδικάτο. «Είναι καλό να γνωρίζει η Χρυσή Αυγή ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας δεν έχουμε πρόβλημα με τους μετανάστες. Πρόβλημα έχουμε με τα αφεντικά που δε μας έχουν πληρώσει για μέχρι και 6 μήνες».
Το οικονομικό ήθος του ευρωπαϊκού νεοφασισμού, από τη Χρυσή Αυγή ως το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, ήταν ιστορικά ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση, εκμεταλλευόμενο τους τοπικούς φόβους απέναντι στη διεθνοποίηση της εργασίας ώστε να αποσπά υποστήριξη σε ρατσιστικές ρητορικές μίσους. Από τη στιγμή που αποκτούν ελάχιστη ισχύ όμως, τα σημερινά φασιστικά κόμματα δείχνουν γρήγορα ότι δεν υποστηρίζουν τον απλό εργαζόμενο, αλλά τα αφεντικά και τους τραπεζίτες – ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς από οργανώσεις των οποίων οι αρχές είναι η λατρεία της εξουσίας και το μίσος προς τη διαφορετικότητα.
* Μία μικρή διευκρίνιση από εμένα σχετικά με το συγκεκριμένο σημείο: η Χρυσή Αυγή όντως ισχυρίζεται ότι είναι ενάντια στην πολιτική των μνημονίων. Το ίδιο μπορούσε να διατυμπανίζει εξάλλου κι η Σαμαρική ΝΔ για όσο καιρό η ψήφιση των μέτρων δεν εξαρτιόταν από την ψήφο της. Η μία περίπτωση όπου η στάση της Χρυσής Αυγής υπήρξε κρίσιμη για το αποτέλεσμα ψηφοφορίας εμφανίστηκε κατά την πρόταση για ελεγχο της μεταβίβασης της ΑΤΕ στην τράπεζα Πειραιώς, αφού οι τρεις εκπρόσωποι της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ήταν όσοι χρειάζονταν για να υπερψηφιστεί η πρόταση . Η Χρυσή Αυγή την καταψήφισε, σφραγίζοντας ένα σκανδαλώδες χάρισμα δημόσιας τράπεζας σε ιδιώτη που επιδοτείται επίσης με δημόσιο χρήμα, χωρίς αυτό να την εμποδίζει τις επόμενες μέρες να ουρλιάζει και πάλι ενάντια σ’αυτούς που «ξεπουλάνε την πατρίδα μας».  Για μένα είναι σαφές ότι η Χρυσή Αυγή είναι τόσο «αντιμνημονιακή» όσο κι η ΝΔ.
http://wp.me/p1pa1c-hVZ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητής ρεύμα Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή
Για το σοβαρό ατύχημα μίλησε ο μαθητής στην Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή
georgiadis
Απίστευτη δήλωση Γεωργιάδη για Καραμανλή: «Αντί να πούμε μπράβο που παραιτήθηκε, τον σταυρώνουμε»
«Δεν έγινε ένα έγκλημα, όπως λένε από το πρωί έως το βράδυ. Ο Καραμανλής ήθελε να πεθάνουν τα παιδιά; Ο Μητσοτάκης ήθελε να πεθάνουν τα παιδιά; Άρα,...
Απίστευτη δήλωση Γεωργιάδη για Καραμανλή: «Αντί να πούμε μπράβο που παραιτήθηκε, τον σταυρώνουμε»