Thumbnail
«Η Αθηνα δικιά μας» γράφει το μήνυμα στο μπάνερ χωρίς να τονίζει τη λέξη. Η Αθήνα δικιά μας, γιατί θα παρελάσουμε σε αυτήν. Αλλά και η Αθηνά δικιά μας, γιατί ήταν αντισυμβατική, μπροστά από την εποχή της, ενδεχομένως και λεσβία, όπως υπονοεί ευθέως το εικαστικό.
 
Το θέμα είναι εδώ ακριβώς – ποιος είναι δικός μας. Ποιοι είμαστε εμείς. Ο σεξουαλικός προσδιορισμός ταυτότητας – η σημαία του Athens Pride – μπάζει φιλελεύθερη ατομικότητα. Ο καθένας προσδιορίζεται όπως θέλει. Για κάποιον το μείζον είναι η σεξουαλική του ελευθερία. Για κάποιον άλλο αυτό είναι δεδομένο.
 
 
Η χειραφέτηση της σεξουαλικότητας δεν έχει να κάνει με το δικαίωμα να δηλώνεις γκέι, λεσβία, μπάι, τρανς. Δεν είναι χειραφέτηση από το κυρίαρχο πρότυπο στρέιτ – είναι υπόθεση γυναικών και ανδρών, ανεξάρτητα από σεξουαλικές επιλογές, που δέχονται την καταπίεση από τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, που είτε είναι στα χέρια γκέι ή στρέιτ λειτουργούν αυταρχικά, καταπιεστικά.
 
Είναι η γυναικεία στρέιτ σεξουαλικότητα απελευθερωμένη; Είναι ελεύθερη μια γυναίκα να κάνει ό,τι θέλει στο κρεβάτι της, στον κοινωνικό της περίγυρο, απέναντι στην επιθυμία που δέχεται; Εξαρτάται από την κοινωνική της θέση. Ένας γκέι σε θέση εξουσίας μήπως είναι στρέιτ αυταρχικός στη συμπεριφορά του; Η ταξική και κοινωνική θέση παίζει τον καθοριστικό ρόλο.
 
Το κίνημα του Athens Pride αφαιρώντας αυτή τη διάσταση βλέπει την κοινωνία με φιλελεύθερο τρόπο. Προφανώς αυτή η ματιά επηρεάζει και στον τρόπο που τίθενται οι διεκδικήσεις.
 
Η αναγνώριση της σεξουαλικής ταυτότητας είναι μια πινελιά ιδιαιτερότητας – ατομικής ελευθερίας σε έναν τεράστιο καμβά ανελευθερίας. Αυτός ο καμβάς είναι οι κοινωνικές σχέσεις που γεννούν την καταπίεση και στο επίπεδο της σεξουαλικότητας. Ο ελεύθερος άνθρωπος υπερβαίνει τον προσδιορισμό του φύλου, δεν γαντζώνεται από αυτόν.
 
Το αίτημα λοιπόν της ελευθερίας, και όχι απλώς της απελευθέρωσης, γίνεται σήμερα ακόμα πιο επιτακτικό.
 
Ελευθερία για όλους, να αγαπούν και να ερωτεύονται και να κάνουν έρωτα με όποιον θέλουν και με όποιον τους θέλει. Ελευθερία να συνάπτουν σχέσεις, να κάνουν οικογένεια, αν το επιθυμούν, να έχουν το δικαίωμα να μεγαλώσουν παιδιά, να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να μην κάνουν παιδιά, να έχουν την ελευθερία να προχωρήσουν πέρα από τα σημερινά αστικά όρια της ιδιωτικής οικογένειας, του σπιτιού-φρουρίου, της γενικευμένης καταπίεσης.
 
Είναι πολύ μικρό να γιορτάζουμε μια μέρα υπερηφάνειας. Ας μην ξεχνάμε ότι στα χρόνια του Μεσαίωνα, όπως και αργότερα, η Κυριακή του Καρναβαλιού ήταν η μοναδική κατά την οποία οι αφέντες μασκαρεύονταν σε δούλους και οι δούλοι σε αφέντες. Και όταν ερχόταν η Δευτέρα, ο καθένας επέστρεφε στο ρόλο που του επιφύλασσε η κοινωνική του θέση.
 
Όχι δεν είμαστε εναντίον των γκέι, εναντίον των στρέιτ – είμαστε με τους καταπιεσμένους όλων των φυλών και όλων των φύλων. Παραφράζοντας ένα παλιό σύνθημα, θα λέγαμε «ίδια είναι τ’ αφεντικά, γκέι και “κανονικά”»… (there’s no such thing in life as normal…που λέει και ο Moz).
 
Υ.Γ: Κριτική στο Pride έχει ασκηθεί πρώτα απ’όλα από ριζοσπαστικές φωνές του queer χώρου…
 
Πηγή: mao.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

club-party.jpg
Βόλος: Ένοχος 21χρονος για τον βιασμό κοπέλας σε πάρτι- Πέντε χρόνια φυλάκιση
Tο δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ενοχή του κατηγορουμένου ο οποίος συνελήφθη σε ηλικία 18 ετών μετά από καταγγελία συνομήλικης του ότι στο...
Βόλος: Ένοχος 21χρονος για τον βιασμό κοπέλας σε πάρτι- Πέντε χρόνια φυλάκιση
egkyos_1.medium.jpg
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για επίδομα μητρότητας: «Αδικία! Δεν συμπεριλαμβάνονται οι αναπληρώτριες μητέρες»
«Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι αναπληρώτριες μητέρες ούτε καν έστω για το διάστημα που εκείνες μένουν άνεργες μετά τη λήξη της σύμβασης τους»
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για επίδομα μητρότητας: «Αδικία! Δεν συμπεριλαμβάνονται οι αναπληρώτριες μητέρες»
Εκπαιδευτικός με απογοήτευση
Σχολεία - Πρωτοφανές: Παραιτήσεις απίστευτου αριθμού στελεχών εκπαίδευσης
«Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αντιληφθεί το Υ.ΠΑΙ.ΘΑ την κατάσταση που έχει δημιουργήσει με την εφαρμοζόμενη πολιτική του στην εκπαίδευση!»
Σχολεία - Πρωτοφανές: Παραιτήσεις απίστευτου αριθμού στελεχών εκπαίδευσης