Thumbnail
Προωθούν προανακριτική επιτροπή για να "στεγανοποιήσουν" το σκάνδαλο

 

    Δραπετεύουν μέσω προανακριτικής μόνο κατά Παπακωνσταντίνου
 
 
Μελιγγώνης Γιώργος
 
 

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για τη “λίστα Λαγκάρντ”, καθώς αποδείχθηκε ότι η προηγούμενη λίστα έχει αλλοιωθεί. Σε απόλυτο συντονισμό, Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. καταθέτουν αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής επιχειρώντας να προσωποποιήσουν και να “στεγανοποιήσουν” το σκάνδαλο στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χθες διεγράφη και από το ΠΑΣΟΚ.

Ήδη από χθες το μεσημέρι, εξελίχθηκε ένας... αγώνας δρόμου για το ποιος θα καταθέσει πρώτος αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του πρώην “τσάρου” της οικονομίας, ο οποίος ήταν εκείνος που έβαλε την υπογραφή του στην υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Μετά την αποκάλυψη ότι από την πρώτη λίστα Λαγκάρντ απουσιάζουν τρία ονόματα που σχετίζονται συγγενικά με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τα κόμματα της συγκυβέρνησης -με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, για προφανείς λόγους...- επιχειρούν να προσωποποιήσουν τη λαθροχειρία, αλλά και τις καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση της λίστας, στον πρώην υπουργό.

Συγκεκριμένα, από τη λίστα Λαγκάρντ απουσιάζουν τα ονόματα των: Ελένης Παπακωνσταντίνου, κόρης του πρώην υπουργού Μιχ. Παπακωνσταντίνου, και των Ανδρ. Ρωσσώνη και Συμ. Σικιαρίδη. Η Ελ. Παπακωνσταντίνου είναι  πρώτη εξαδέλφη του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ οι Ανδ. Ρωσσώνης και Συμ. Σικιαρίδης είναι σύζυγοι της Ελ. Παπακωνσταντίνου και της αδελφής της, Μαρίνας.

Προανακριτική από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.

Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου επιθυμούν να σταματήσει το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση -αν δηλαδή ο Ευ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ ξαναμπούν στο κάδρο-, θα κινδυνεύσει σοβαρά η κυβερνητική συνοχή. Για τον λόγο αυτό, οι τρεις αρχηγοί συνομίλησαν χθες το βράδυ και αποφάσισαν από κοινού να καταθέσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου. Πριν ληφθεί από κοινού η απόφαση, τη σύσταση προανακριτικής μόνο κατά του πρώην υπουργού είχε ζητήσει δημόσια ο Φ. Κουβέλης. “Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ.”, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία.

Πολιτικές αντιδράσεις

Τον πρώην υπουργό “έδειχνε” και το Μαξίμου διά της Ν.Δ., που έκανε χθες το απόγευμα λόγο για “σοβαρότατα ερωτήματα, που πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντηθούν”. Μάλιστα, τόνιζε ότι “οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες. Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν”.

Η διαγραφή...

Μετά την αποκάλυψη των αλλοιώσεων και την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, ο Ευ. Βενιζέλος διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών. Εξάλλου, ήδη από προχθές, το ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβε την προσπάθεια του Ευ. Βενιζέλου να φορτώσει όλο το σκάνδαλο στον Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς άφηνε αιχμές για όσους “δήλωσαν ότι έχασαν τη λίστα”. “Είναι λυπηρό ότι προκύπτουν σαφείς ενδείξεις πως υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD”, σημειώνεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Ιπποκράτους. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ βάλλει με πυρ ομαδόν και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να... ζητήσει “συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του”.

 

... και ο “εμφύλιος”

Πριν την ανακοίνωση της διαγραφής, είχε ξεκινήσει εσωκομματικός εμφύλιος “βενιζελικών”- “παπανδρεϊκών”. Μάλιστα, ο “βενιζελικός” βουλευτής Λ. Γρηγοράκος τόνισε πως “οι παραλείψεις είναι συγκεκριμένες και βαρύνουν συγκεκριμένα άτομα, συγκεκριμένη παρέα”. “Δεν μπορεί να έρχεται αυτή η παρέα και να ζητάει και τα ρέστα από τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Μιλάω για την παρέα Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου”, είπε στον ρ/σ ΒΗΜΑ. . Μάλιστα, διερωτήθηκε με νόημα “αν ο καθένας έκανε του κεφαλιού του στην κυβέρνηση Παπανδρέου” και αν “είχε ενημερωθεί ο τότε πρωθυπουργός”.

Οι δηλώσεις Γρηγοράκου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα τη λίστα Λαγκάρντ και την εμπλοκή του Ευ. Βενιζέλου σ’ αυτήν. Ο κ. Ραγκούσης καταλόγισε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ “εμετική προσπάθεια συκοφάντησης” και τού επισήμανε πως “νομίζει ότι έτσι θα προστατεύσει τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν προστατεύεται έτσι”.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ, 29/12/2012

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καθηγητές μουσικής
Μουσικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου - Δείτε λεπτομερώς
Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025
Μουσικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου - Δείτε λεπτομερώς
ypaith.jpg
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά
kallitexnika_mathimata_art.jpg
Καλλιτεχνικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Αναλυτικές πληροφορίες
Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025
Καλλιτεχνικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Αναλυτικές πληροφορίες