Thumbnail
Στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τη φορολόγηση του εισοδήματος των νοικοκυριών αλλά και στη συνολική αύξηση του φορολογικού βάρους πάνω στο εισόδημα από μισθούς κατατάσσεται η Ελλάδα.

 

Του Σπύρου Δημητρέλη
 
Στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τη φορολόγηση του εισοδήματος των νοικοκυριών αλλά και στη συνολική αύξηση του φορολογικού βάρους πάνω στο εισόδημα από μισθούς κατατάσσεται η Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναδεικνύοντας ανάγλυφα την επίπτωση πάνω στα εισοδήματα των μισθωτών από τις επιβαρυντικές για τους φορολογούμενους αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος την τελευταία τριετία. 
 
Τα στοιχεία πρόκειται να περιληφθούν στην ετήσια έκθεση “Φορολογώντας τους μισθούς” για το 2013 (Taxing Wages 2013) η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί τον ερχόμενο Μάιο από το ΟΟΣΑ. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:
 
- Η Ελλάδα είναι με πολύ μικρή διαφορά στη δεύτερη θέση (μετά την Ουγγαρία) μεταξύ των 34 χωρών - μελών του διεθνούς οικονομικού οργανισμού όσον αφορά την αύξηση του συνολικού φορολογικού βάρους (εισφορών και φόρων επί του εισοδήματος). Ειδικότερα, από τα 100 ευρώ που λάμβανε ένας μισθωτός το 2010 τα 39,1 ευρώ κατέληγαν στην εφορία μέσω του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών. Το 2012 το σχετικό ποσοστό έχει αυξηθεί στο 41,9%. Η αύξηση στην τριετία 2010-2012 ανέρχεται σε 2,8 εκατοστιαίες μονάδες. Από αυτές οι 2,15 μονάδες προέρχονται από την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος και το υπόλοιπο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τους εργαζόμενους (0,34 μονάδες) και τους εργοδότες (0,3 μονάδες). Η αύξηση του φορολογικού βάρους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ καθώς και στην θέσπιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης 1% έως 4% επί του εισοδήματος.
 
- η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στη δεύτερη θέση με πολύ μικρή διαφορά από την πρώτη χώρα (Γαλλία) και όσον αφορά στη συνολική φορολόγηση της οικογένειας με δυο παιδιά στην οποία εργάζεται μόνο ένας από τους συζύγους και λαμβάνει το μέσο μισθό στην οικονομία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων το συνολικό φορολογικό βάρος στο μισθό του συζύγου που εργάζεται είναι 43%, ενώ στη Γαλλία είναι 43,1%. Κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ το φορολογικό βάρος στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων είναι 26,1%.
 
- όσον αφορά την κατάταξη αναφορικά με το συνολικό φορολογικό βάρος η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 11η θέση του ΟΟΣΑ, πολύ πάνω από το μέσο όρο των χωρών του οργανισμού. Με το 41,9% του μισθού να πηγαίνει σε φόρους και εισφορές η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα που φορολογεί αδρά τους μισθωτούς της. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 50,2%, ακολουθεί η Γερμανία με 49,7% ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Χιλή με συνολικό φορολογικό βάρος επί των μισθών μόλις 7%.
 
capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith3.jpg
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς πέρυσι στα Πειραματικά σχολεία έγιναν 9044 αιτήσεις για 2405 θέσεις, ενώ στα Πρότυπα 8752 αιτήσεις για...
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
εκπαιδευτικος
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν
Τραγελαφικά περιστατικά σε γυμνάσιο των Χανίων
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν