Thumbnail
Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι και δικός μας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ

Οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών που υπογράφουμε την παρακάτω ανακοίνωση εκπροσωπούμε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που ζουν και εργάζονται στα νησιά του Πειραιά, της Χίου, της Λέσβου, της Λήμνου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Ιθάκης, της Κω, της Πάτμου, της Λέρου, της Καλύμνου, της Νισύρου, των Λειψών. Δηλώνουμε ότι στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας.

Η κατάσταση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι δραματική για όλους εμάς που ζούμε κι εργαζόμαστε στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας. Τα νησιά είναι αποκομμένα και το κόστος μετακίνησης δυσβάσταχτο. Οι εκπαιδευτικοί κυριολεκτικά αδυνατούν να έρθουν σ’ επαφή με τις οικογένειές τους, ακόμα και για μήνες ολόκληρους. Το κόστος των μετακινήσεων κατατρώει και τα τελευταία υπολείμματα του μισθού μας. Οι εφοπλιστές μάς εκμεταλλεύονται άγρια, για να φουσκώνουν τα κέρδη τους, με τις ευλογίες του κράτους και των κυβερνήσεων.

Το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα δώσει τη χαριστική βολή. Με το νομοσχέδιο αυτό:

ü  Καταργούν την υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση των πλοίων. Δηλαδή δίνουν το ελεύθερο στους εφοπλιστές να βάζουν πλοία σε όποια γραμμή θέλουν, για όσο διάστημα τους συμφέρει, καθορίζοντας αυτοί τις τιμές στα εισιτήρια. Ξεχαρβαλώνεται το ακτοπλοϊκό δίκτυο και νησιά απειλούνται με απομόνωση.

ü  Τροποποιούν τον Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, μετατρέποντας σε ιδιωτική υπόθεση του εκάστοτε υπουργού Ναυτιλίας με τους εφοπλιστές, από τη δρομολόγηση του πλοίου μέχρι την οργανική του σύνθεση, ενώ οι αποφάσεις «που εκδίδονται κατά πλοίο δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν αναρτώνται στο διαδίκτυο»! Κοινώς εν κρυπτώ. Οι οργανικές συνθέσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Χτύπημα στις οργανικές συνθέσεις σημαίνει ότι τίθενται ζωές σε κίνδυνο.

ü  Ιδιωτικοποιούνται τα λιμενικά δίκτυα και υποδομές της χώρας, βγάζοντας στο σφυρί κυριαρχικά της δικαιώματα.

ü  Καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να τσακίσουν τους μισθούς των ναυτεργατών, όπως τσακίζουν και τους δικούς μας μισθούς. Πετάνε χιλιάδες ναυτεργάτες στην ανεργία ξεκινώντας καταρχήν από τους ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (μαγείρους, καμαρότους κ.ά.), τους οποίους αποβάλλουν από την οργανική σύνθεση. Διαμορφώνεται έτσι καθεστώς «μαύρης» ανασφάλιστης κι απλήρωτης εργασίας στα καράβια, καθεστώς δουλεμπορίου.

Όλα αυτά για να στηρίξουν την κερδοφορία των εφοπλιστών, που πλασάρονται στις πρώτες θέσεις της διεθνούς ναυτιλίας, χάρη στα προνόμια και τις δεκάδες φοροαπαλλαγές σε βάρος μας, και αυτοί δεν καταδέχονται ούτε να ναυπηγήσουν τα πλοία τους στη χώρα μας!

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη τους! Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να περάσει! Όλοι μαζί με τους ναυτεργάτες πρέπει να το αποκρούσουμε.

Απαιτούμε:

1.       Δωρεάν εισιτήρια για τους άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, φαντάροι, ΑΜΕΑ, άνεργοι κ.λ.π.).

2.       Δωρεάν ακτοπλοϊκή μετακίνηση για τους εκπαιδευτικούς από και προς το σχολείο εργασίας τους (π.χ. Πειραιάς – Αίγινα – Αγκίστρι – Πόρος, Αργοστόλι – Ληξούρι, Σάμη – Ιθάκη κ.λπ.). Δωρεάν μετακίνηση για νεοδιόριστους και αναπληρωτές. Δραστική μείωση στα εισιτήρια για όλους τους εκπαιδευτικούς.

3.       Ουσιαστική μείωση των ναύλων μεταφοράς επιβατών – οχημάτων – εμπορευμάτων αλλά και για τις μετακινήσεις σχολείων.

4.       Πλοία σύγχρονα – ασφαλή με απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

5.       Ν’ αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των ναυτεργατών, των νησιωτών και όλου του λαού.

6.       Καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών. Όσο η ναυτιλία βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών δεν μπορεί να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες.

Συμπαραστεκόμαστε ολόθερμα στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών.

Ενημερώνουμε τα πληρώματα για την απόφασή μας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας.

Οργανώνουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης των αιτημάτων μας.

 

ΕΛΜΕ Πειραιά, Β΄ Δωδεκανήσου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Ζακύνθου

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λήμνου, Σαλαμίνας, Χίου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές