Thumbnail
Το Υπουργείο Παιδείας με την από 5/3/2013 υπουργική απόφαση, επιχειρεί τη γενίκευση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και προαναγγέλει επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με την αυτοαξιολόγηση, για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Π: 101     Κορωπί 27/3/2013

ΠΡΟΣ : τα μέλη, ΔΟΕ, σύλλογοι ΠΕ, Δ/νση ΠΕ Αν. Αττικής, Υπ. Παιδείας, Σχ. Συμβούλους,

 

Θέμα: Καμιά συμμετοχή στις διαδικασίες «αυτοαξιολόγησης» της σχολικής μονάδας και στα σεμινάρια επιμόρφωσης των διευθυντών σχετικά με αυτή

Συνέλευση στο 2ο ΔΣ Λαυρίου την Τετάρτη 3/4 στις 6.30μμ 

 

Το Υπουργείο Παιδείας με την από 5/3/2013 υπουργική απόφαση, επιχειρεί τη γενίκευση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και προαναγγέλει επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με την αυτοαξιολόγηση, για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.

 Η αυτοαξιολόγηση ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και υπουργό παιδείας Διαμαντοπούλου το 2010. Η εκπαιδευτική κοινότητα με καθολικό τρόπο είχε αντιδράσει.

 

Α. Ο σύλλογός μας μαζί με δεκάδες ακόμα συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ από όλη τη χώρα είχε ταχθεί με απόφασή του ενάντια στην πιλοτική εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων καλώντας τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία

Β. Κανένα δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο του συλλόγου μας, δε δέχτηκε να συμπεριληφθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα. Πάνω από 10.000 σχολεία σε όλη τη χώρα αρνήθηκαν να συμμετέχουν.

Γ. Η Δ.Ο.Ε. (απόφαση 10/5/2010) και η ΟΛΜΕ είχε ταχθεί ενάντια στην πιλοτική εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων καλώντας:

·         Τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία της αποκαλούμενης «αυτοαξιολόγησης» των σχολικών μονάδων.

·         Τους σχολικούς συμβούλους και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, να μην συμπράξουν στην προώθηση των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών.

Με βάση τα παραπάνω, το 2010, το υπουργείο Παιδείας υποχρεώθηκε να αρκεστεί σε 500 σχολικές μονάδες σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο, από τις οποίες πάνω από τις μισές ήταν ιδιωτικά σχολεία.

 

Σήμερα, που το υπουργείο ξαναχτυπά επιδιώκοντας τη γενίκευση της αυτοαξιολόγησης, οι λόγοι να την αρνηθούμε είναι πολλαπλάσιοι του παρελθόντος!

Ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή όλου του πλαισίου για την αξιολόγηση και εξωτερική αξιολόγηση που συνδέεται με την μισθολογική καθήλωση, την τρομοκρατία, το φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών και τις απολύσεις.

Η αυτοαξιολόγηση δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να μετακυλύει τα βάρη των κρατικών εκπαιδευτικών επιλογών, στις πλάτες της σχολικής μονάδας και των εμπλεκομένων σ’ αυτή και να επιβάλει την επιχειρηματική λειτουργία στο σχολείο. Έχει ένα και βασικό στόχο: να αθωώσει την εκπαιδευτική πολιτική και να καταστήσει αποκλειστικά υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και γονείς. Γι αυτό εντάσσει στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας τα μέσα και τους πόρους, τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα κ.λπ.

 

Θεωρούμε ότι η συναίνεση στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του υπουργείου οδηγεί ολόκληρο τον Κλάδο σε ομηρία

Ο σύλλογός μας επιβεβαιώνει την παλιότερη θέση του ενάντια στην «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, την αντίθεσή του στο σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση, αλλά και την αταλάντευτη θέλησή του να παρεμποδίσει την εφαρμογή τους στην πράξη.

Παίρνει υπ όψη του και την νέα σχετική απόφαση της ΔΟΕ (20/3/2013) και Καλούμε :

·  τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων να μην συμμετέχουν στα προαναφερθέντα επιμορφωτικά σεμινάρια και τους σχολικούς συμβούλους να μη συμπράξουν στην προετοιμασία τους. Θα συντονίσουμε τη δράση μας με άλλους συλλόγους της Π.Ε. και ΕΛΜΕ για να ακυρώσουμε στην πράξη τα σεμινάρια αυτά με κάθε τρόπο (πχ. προκήρυξη στάσης εργασίας και συγκέντρωση εκεί κλπ).

·  τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία επικαιροποιώντας τις προηγούμενες αποφάσεις τους.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να ορίσουν μέρα συζήτησης του θέματος και να ενημερώσουν το ΔΣ του συλλόγου

Για τα παραπάνω παρέχει πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.

Τέλος το ΔΣ θα επιδιώξει συζήτηση ανά πόλη για την αξιολόγηση και το πώς θα αντιδράσουμε. Θα ξεκινήσει με συζήτηση στο Λαύριο την Τετάρτη 3/4 στις 6.30μμ στο 2ο ΔΣ Λαυρίου όπου καλούνται όλοι οι συνάδελφοι από τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της πόλης να συμμετέχουν

 

Η θέση του συλλόγου για την αυτοαξιολόγηση είναι κομμάτι και συνέχεια της γενικότερης θέσης για την αξιολόγηση και των μέτρων για την ακύρωσή της στην πράξη :

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!

Ø  Απορρίπτουμε συνολικά το Π.Δ. για την αξιολόγηση. Να αποσυρθεί τώρα.

Ø  Καμιά συμμετοχή ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στο διάλογο απάτη με το Υπουργείο Παιδείας.

Ø  Ζητάμε την κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση.

Ø  Ενημερώνουμε τους γονείς της περιοχής μας για το τι σημαίνει αξιολόγηση,

τι επιπτώσεις θα έχει στο μαθητή, στο σχολείο, στη λαϊκή οικογένεια.

             I.      Παίρνουμε μέτρα ώστε συλλογικά να οργανώσουμε την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη.

          II.      Κανένα στέλεχος της εκπαίδευσης που αναλαμβάνει οποιονδήποτε ρόλο στην εφαρμογή της αξιολόγησης δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα.

       III.      Δε συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της αξιολόγησης (σεμινάρια, αυτοαξιολόγηση, κατάθεση φακέλου…). Δε δεχόμαστε τους αξιολογητές στην τάξη, δε συνεργαζόμαστε μαζί τους.Για το Δ.Σ.

 
Ο πρόεδρος
Κώστας Τουλγαρίδης

               

 

Επίσης παραθέτουμε την πρόσφατη απόφαση της ΔΟΕ για την αυτοαξιολόγηση:

 

«….Η Δ.Ο.Ε. είχε ταχθεί και στο παρελθόν ενάντια στην πιλοτική εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων, όσο αυτή συνδέεται με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού (Ν. 2986/2003, απόφαση Δ.Ο.Ε. 10/5/2010) καλώντας: «Τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία της αποκαλούμενης «αυτοαξιολόγησης». Τους σχολικούς συμβούλους και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, να μην συμπράξουν στην προώθηση των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών». Έκκληση που είχε συναντήσει την καθολική αποδοχή των συναδέλφων καθώς ελάχιστα ήταν τα σχολεία που συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή της «αυτοαξιολόγησης».

Σήμερα η Δ.Ο.Ε. εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Παιδείας, για την αξιολόγηση που αποδομεί το δημόσιο σχολείο, εντείνει τις ταξικές ανισότητες και κατηγοριοποιεί σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.:

ü  Επικαιροποιεί  τη θέση του ενάντια στην «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, 

ü  Επαναβεβαιώνει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του στο σχέδιο Π.Δ. για την

αξιολόγηση, αλλά και την αταλάντευτη θέλησή του να παρεμποδίσει την εφαρμογή του, στην πράξη και καλεί:

·                 Tους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να μην συμμετέχουν στα προαναφερθέντα επιμορφωτικά σεμινάρια.

·                 Tους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία επικαιροποιώντας τις προηγούμενες αποφάσεις τους.

      Για το σκοπό αυτό παρέχει προς τους συναδέλφους πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.»

Από τη ΔΟΕ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εσώρουχα
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
Αυτά είναι τα επικίνδυνα εσώρουχα που αγαπούν οι γυναίκες: Έχουν απαγορευθεί σε 3 χώρες
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
εμβόλιο
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
Η προκλινική σύνθεση του εμβολίου που ανέπτυξε η ομάδα προσέφερε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, υψηλά επίπεδα ανοσίας από θανατηφόρα επίπεδα...
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά