Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μείωση του ρυθμού γεννήσεων στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, το 2008, έδειξε μία νέα μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Max Planck για τη Δημογραφική Έρευνα.

Μείωση του ρυθμού γεννήσεων στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, το 2008, έδειξε μία νέα μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Max Planck για τη Δημογραφική Έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο online περιοδικό “Demographic Research”, ο ρυθμός γεννήσεων σε 28 ευρωπαϊκές χώρες έπεσε καθώς η ανεργία ανέβαινε, με τα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών να πλήττονται περισσότερο και να αναβάλλουν την τεκνοποίηση για αργότερα εν ονόματι του ολοένα αυξανόμενου ρυθμού ανεργίας.

Η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνοδεύτηκε από πτώση του ρυθμού γεννήσεων κατά 0,2% στα άτομα ηλικίας 15-19 ετών και κατά 0,1% στα άτομα ηλικίας 20-24 ετών. Αντίθετα, στα άτομα άνω των 40 ετών, η αύξηση της ανεργίας δεν φάνηκε να επηρεάζει την γεννητικότητα.

Επιπλέον, η μείωση των παιδιών ανά γυναίκα ήταν μεγαλύτερη στην περίπτωση των γυναικών που αποκτούν για πρώτη φορά παιδί.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, ο συντελεστής γονιμότητας (ο αριθμός γεννήσεων ανά γυναίκα) παρουσίαζε ανοδική τάση από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 2009, όπου η ελληνική οικονομία άρχισε να καταρρέει. Από το 2010 έως το 2011, ο συντελεστής γονιμότητας έπεσε από τα 1,5 στα 1,4 παιδιά.

Με κόκκινο χρώμα φαίνεται ο ρυθμός γεννήσεων και με μπλε η ανεργία

Με κόκκινο χρώμα φαίνεται ο ρυθμός γεννήσεων και με μπλε η ανεργία

Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν και στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα υπογεννητικότητας φαίνεται πως δέχτηκε η Λετονία, που είδε τον συντελεστή γονιμότητας να πέφτει από τα 1,6 παιδιά το 2008 στα 1,3 παιδιά το 2011. Ωστόσο, στη γειτονική Λιθουανία, η ανεργία δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαιτέρως το ρυθμό γεννήσεων.

Ούτε, όμως, στην Ιταλία και την Πορτογαλία, που επλήγησαν σημαντικά από την οικονομική κρίση, φαίνεται να επηρεάστηκε ο συντελεστής γονιμότητας εξαιτίας της ανεργίας.

Η έρευνα δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αποδείξει με βεβαιότητα ότι η ανεργία είναι η μοναδική αιτία της αύξησης της υπογεννητικότητας και ότι δεν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνεπικουρούν στο συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά προσφέρει ισχυρά στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: enet.gr 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekloges_kalpi.jpg
Στα άκρα η αντιπαράθεση των εκπαιδευτικών στη Βέροια: Καταγγελίες για «πραξικοπηματική» σύμπραξη ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ παρά την πρωτιά της ΑΣΕ στις εκλογές
ΣΕΠΕ Ημαθίας: Καταγγελίες για «πραξικοπηματική» σύμπραξη ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ παρά την πρωτιά της ΑΣΕ
Στα άκρα η αντιπαράθεση των εκπαιδευτικών στη Βέροια: Καταγγελίες για «πραξικοπηματική» σύμπραξη ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ παρά την πρωτιά της ΑΣΕ στις εκλογές
συγχο
Θεσσαλονίκη: Στα κάγκελα οι γονείς για τις συγχωνεύσεις σχολείων: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 18:00
Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση γονέων στο Δημαρχείο ενάντια στη συστέγαση του 89ου Δημοτικού Σχολείου
Θεσσαλονίκη: Στα κάγκελα οι γονείς για τις συγχωνεύσεις σχολείων: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 18:00
Σοφία Ζαχαράκη
ΕΠΑΛ και ΠΕΠΑΛ 2026: Οι ειδικότητες που θα διδαχθούν ανά σχολείο
Αναλυτικά οι τομείς και οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν ανά Επαγγελματικό και Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο το σχολικό έτος 2026 - 2027
ΕΠΑΛ και ΠΕΠΑΛ 2026: Οι ειδικότητες που θα διδαχθούν ανά σχολείο