Thumbnail
alfavita.gr

Το πρώτο «χαστούκι» στην «Αθηνά» έρχεται από το μέτωπο των πρυτάνεων, οι οποίοι δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει τη δημιουργία Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στην Αττική, με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής».

Το Συντονιστικό Οργανο της Συνόδου των πρυτάνεων είναι αντίθετο με τη δημουργία του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος

Πρόκειται για ένα μοντέλο που συνενώνει κάτω από την ίδια διοικητική ομπρέλα πέντε μεγάλα ιδρύματα της Αττικής, το Γεωπονικό, το Πάντειο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Χαροκόπειο.

Το Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, δήλωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή του με τη δημιουργία του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος, κατηγορώντας τον υπουργό Παιδείας ότι για το σχέδιο αυτό είχαν πλήρη άγνοια.

«Μας αιφνιδίασε όλους.  Έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Δεν είχε ούτε αναφερθεί ούτε φυσικά συζητηθεί ποτέ τέτοιο σχέδιο, στη διάρκεια των επαφών που είχαμε με το υπουργείο Παιδείας», δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γ. Παναγιωτάκης.

Μοντέλο ομοσπονδοποίησης

Το σχετικό μοντέλο του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου είχε εφαρμοστεί στη Γαλλία και στην Αγγλία, αλλά χωρίς επιτυχία και εγκαταλείφθηκε. «Τρέχουμε πίσω από την ουρά της Ευρώπης για πράγματα που έχουν κριθεί κι έχουν αποτύχει» μας είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αποφασισμένη να προστατεύσει την αυτόνομη πορεία του Ιδρύματος δήλωσε ήδη η πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι ένα από τα πέντε ιδρύματα που προβλέπεται να ενταχθεί στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο.

Με ανακοίνωσή της η πρυτανεία του ΟΠΑ καλεί την κοινότητα του Ιδρύματος σε ετοιμότητα και αναφέρει ότι θα προβεί σε διαβούλευση με όλα τα όργανα του πανεπιστημίου, ώστε να οργανώσουν τη θέση τους και τη συλλογική τους στάση και δράση επί του σχεδίου με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Για το επίμαχο σχέδιο, αναφέρει ότι «οι διεθνείς αναφορές και παραλληλισμοί, τους οποίους επιχειρεί και επικαλείται, είναι απλά αντιστόρητοι. Μάλιστα, ενώ σήμερα εγκαταλείπεται, εκεί όπου για ιστορικούς λόγους υπήρξε, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα εισάγεται ως καινοτομία».

Οι πρυτάνεις έχουν συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο το μεθεπόμενο Σάββατο προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά όλες τις πλευρές του σχεδίου «Αθηνά».

 

Οι παγκόσμιες πρωτοτυπίες των αλλαγών φέρνουν αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στο μέτωπο των αντιδράσεων, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι φωνές διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη επιφέρει, εν κρυπτώ, 10 αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά». Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που χάνει σημαντικά τμήματα και φοιτητές, είναι ήδη σε κατάληψη από την περασμένη Παρασκευή.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τη μεγαλύτερη εντύπωση έχει προκαλέσει μια «παγκόσμια πρωτοτυπία» του υπουργείου Παιδείας να ενώσει Πολυτεχνικό Τμήμα 5ετούς φοίτησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Οικονομικό Τμήμα 4ετούς φοίτησης του ίδιου Ιδρύματος. Είναι το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, της Χίου, που απορροφάται από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το νέο τμήμα που θα προκύψει θα είναι Διοίκησης Επιχειρήσεων και το μοναδικό με 5ετή διάρκεια σπουδών.

Για αδιανόητη απορρόφηση, μέσω συγχώνευσης δύο εντελώς διαφορετικών τμημάτων, κάνει λόγο το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τη λανθασμένη επιλογή του. Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Χίου εντάσσεται στο πέμπτο πεδίο και οι υποψήφιοι εξετάζονται στην Οικονομία, ενώ το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης εντάσσεται στο τέταρτο πεδίο και οι υποψήφιοι εξετάζονται στη Φυσική και στα Μαθηματικά.

 Πανεπιστήμιο Σερρών

Αλλη «πρωτοτυπία»: το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Σερρών πηγαίνει ένα τμήμα του στο Κιλκίς, όπου συγχωνεύεται με το τμήμα Παραγωγής Ενδυμάτων και το υπόλοιπο πηγαίνει στη Λάρισα. Η μοναδική σχέση του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής με το ένδυμα είναι ένα μάθημα του πέμπτου εξαμήνου με την ονομασία «Υφασμα», στο οποίο οι φοιτητές διδάσκονται για ταπετσαρίες κι άλλα υλικά διακόσμησης.

ΤΕΙ Χαλκίδας

Ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσε και ο Σύλλογος Διοικητικού και Βοηθητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Χαλκίδας, στο οποίο αναφέρει ότι το «Ιδρυμα διαθέτει τεράστιες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 24.430 τ.μ., που θα εγκαταλειφθούν από τους 1.935 φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολογίας, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν στη Λαμία και τους 2.634 φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης και Οικονομίας οι οποίοι θα συστεγαστούν με τους 1.105 φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού και τους 1.000 του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης».

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

"Δεν πάμε πουθενά" δηλώνουν οι φοιτητές του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αντιδρώντας στις σαρωτικές συγχωνεύσεις που γίνονται στο Ίδρυμα συμπαρασύροντας σχολές, γνωστικά αντικείμενα και επαγγελματικά διακαιώματα στο κενό.

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

"Σχέδιο διάλυσης", με το οποίο οδηγούνται σε οικονομική εξαθλίωση 12.000 φοιτητές και οι οικογένειές τους, καταγγέλλει ξ διοίκηση του ¨Αλεξάνδρειου" ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που από χθες ανέστειλε τη λειτουργία του και βρίσκεται σε κατάληψη "επ' αόριστον".

"Στοχεύουν στην εξαφάνιση ενός ιδρύματος με ιστορία 40 ετών¨

"Η τακτική αυτή είναι πέραν κάθε λογικής και προτείνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Όλη η διαδικασία έγινε με μεθόδους που στοχεύουν ξεκάθαρα στην εξαφάνιση ενός Ιδρύματος με ιστορία 40 ετών. Πρόκειται για το 4ο  μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας σε αριθμό φοιτητών. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση περισσότεροι από 12.000 φοιτητές και τις οικογένειές τους, απαξιώνοντας  το επίπεδο σπουδών, πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων" αναφέρει η διοίκηση του Ιδρύματος.

ΤΕΙ Πάτρας

Η ¨Αθηνά έβγαλε χθες στους δρόμους τους σπουδαστές του ΤΕΙ της Πάτρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μεταφορά τεσσάρων τμημάτων του ιδρύματος-περισσότεροι από 7.000 σπουδαστές- στο Μεσολόγγι. Σπουδαστές αλλά και καθηγητές των υπό μεταφορά τμημάτων του τεχνολογικού ιδρύματος πραγματοποίησαν χθες μπαράζ κινητοποιήσεων στην Πάτρα.

ΤΕΙ Πύργου

Τη διατήρηση του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ στον Πύργο Ηλείας ζητάει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου και Νήσων, η οποία χαρακτηρίζει την πρόταση του υπουργείου για συγχώνευσή του με το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής  στη Διοίκηση και την Οικονομία αντιεπιστημονική και αδικαιολόγητη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα έχουν γραφτεί για το σχέδιο Αθηνά (ψηφίσματα, διαμαρτυρίες, δράσεις) από φοιτητές, καθηγητές και Πρυτάνεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης πειραματικο αλεξανδρούπολης
Κυριάκος Πιερρακάκης: Επίσκεψη στο 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
«Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr είναι ένα από τα εργαλεία της στρατηγικής μας, που εξασφαλίζει ότι κάθε περιστατικό βίας και εκφοβισμού στο σχολικό...
Κυριάκος Πιερρακάκης: Επίσκεψη στο 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
sivitanidios4112018.jpg
Εγκύκλιος για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου - Δείτε αναλυτικά
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετατάξεις εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Σ.Δ.Σ.Τ.Ε.) στη...
Εγκύκλιος για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου - Δείτε αναλυτικά