Thumbnail
Συνιστώσες: ποιες αυτοδιαλύονται και ποιες αντιστέκονται

Μια χαρτογράφηση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών τους. Πώς απαντά η καθεμιά στην επιθυμία του Αλ. Τσίπρα για ενιαιοποίηση του κόμματος

Του Νίκου Σβέρκου

Οταν στις 19 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε την επιθυμία του να διαλυθούν οι συνιστώσες που μέχρι πρότινος συναποτελούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους και άλλοι αιφνιδιάστηκαν.

Σχεδόν δύο μήνες μετά, οι συνιστώσες δεν κρατούν ενιαία στάση επί του ζητήματος, με ορισμένες «ιστορικές» εξ αυτών να ζητούν -ακόμη και την τελευταία στιγμή- να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη. Ποιες συστατικές οργανώσεις όμως συμφωνούν και ποιες συντάσσονται με την άποψη για την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ;

 
Ποιοι συμφωνούν
 
• ΣΥΝ: 22 χρόνια μετά τη δημιουργία του, ο Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, η μακράν μεγαλύτερη «συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ, θα αυτοδιαλυθεί λίγο πριν από την έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναγνωρισμένες τάσεις του προσέδωσαν στον ΣΥΝ τον χαρακτήρα του πολιτικού πλούτου, αλλά οδήγησαν και σε διαλυτικές καταστάσεις, με χαρακτηριστικότερη την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Σήμερα πάντως η «μειοψηφία» και η «πλειοψηφία» του ΣΥΝ αποτελούν τα συστατικά κομμάτια των αντίστοιχων ομαδοποιήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με το «Αριστερό Ρεύμα» να ζητάει «πίστωση χρόνου» για όσες οργανώσεις αρνούνται να αυτοδιαλυθούν.
 
• ΑΚΟΑ: Η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (Π. Κλαυδιανός, Π. Λάμπρου, Θ. Φωτίου), τα στελέχη της οποίας προέρχονται από την ομάδα του ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α, συμμετείχε εξ αρχής στον Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς το 2001, «πιστώνεται» την πολιτική επιμονή για ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΑΚΟΑ αναμένεται αύριο να αποφασίσει και επισήμως την αυτοδιάλυσή της, ενώ στο μετασυνεδριακό τοπίο θα εκφράζεται μέσα από την τάση της ΑΝΑΣΑ.
 
• ΚΟΕ: Τέκνο της μαοϊκής κομμουνιστικής αντίληψης και μετεξέλιξη της οργάνωσης «Α/συνέχεια», θεωρείται από τις μαζικότερες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αν και η «περιπέτεια» με την αποχώρηση Αλαβάνου δεν την άφησε αλώβητη. Η ΚΟΕ (Ρ. Ρινάλντι, Β. Χατζηλάμπρου) πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε την επικείμενη «αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας της». Ωστόσο η «σκληρή» οργανωτική της διάρθρωση και παράδοση δεν αναμένεται να εγκαταλειφθούν εύκολα.
 
 
 
• ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Οι «ΠΑΣΟΚογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Κουρουμπλής, Αλ. Μητρόπουλος) δημιούργησαν την κίνηση τον Νοέμβριο του 2011, αφού είχαν διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ για την εναντίωσή τους στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τη μνημονιακή πολιτική. Θεωρούνται ο «δίαυλος» της Κουμουνδούρου στη μεσαία στελέχωση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Στα οργανωτικά ζητήματα, τα στελέχη του Ενωτικού Μετώπου ενστερνίζονται τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα.
 
 
 
• ΡΟΖΑ: Μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, που συμμετείχαν από το 2001 στον διάλογο για την ενότητα της Αριστεράς, συνέστησαν την ομάδα Ρόζα (Γ. Αλμπάνης, Μ. Μπαρσέφσκι). Τα μέλη της δραστηριοποιούνται στην ΑΝΑΣΑ, θέτουν στόχο την κινηματική εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η οριζόντια δικτύωσή τους θα «διαχυθεί» στον νέο ενιαίο φορέα.
 
Ποιοι διαφωνούν
 
• ΔΕΑ: Η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (Νταβανέλος, Μπόλαρη), «παιδί» της τροτσκιστικής επαναστατικής παράδοσης, συμμετείχε στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2004, όταν και κατήλθε το σχήμα για πρώτη φορά σε εκλογές. Υπέστη διάσπαση το 2007, ενώ στο «ταξίδι» του ΣΥΡΙΖΑ αρκετές φορές η σχέση της με την ηγεσία ήταν οριακές, όπως το 2010, όταν συνέπλευσε και με τον Αλέκο Αλαβάνο. Σήμερα αρνείται την αυτοδιάλυσή της και επιθυμεί την οργανωτική «αυτονομία των επαναστατών».
 
• ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: Ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Ενεργοί Πολίτες, σχήμα που προήλθε από τη νομαρχιακή παράταξη των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2002, διαφωνεί με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών με κύριο επιχείρημα το ότι η μετωπική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει στην περαιτέρω συσπείρωση της Αριστεράς γενικότερα.
 
• ΚΕΔΑ: Η Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (Γ. Θεωνάς) δημιουργήθηκε το 2000 από στελέχη που αποχώρησαν από το ΚΚΕ. Από το 2001 συμμετέχει στις ενωτικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο διαφωνεί με την αυτοδιάλυσή της, με το σκεπτικό ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποσκάπτεται από τις συνιστώσες, αλλά από στελέχη που διαφοροποιούνται από τις κοινές πολιτικές αποφάσεις.
 
• Κόκκινο: Η οργάνωση προήλθε από διάσπαση της ΔΕΑ το 2004, αν και εσχάτως οι δύο οργανώσεις συμμερίζονται απόψεις και τακτικές. Στο ζήτημα της αυτοδιάλυσης η πλειοψηφική μερίδα των στελεχών (Π. Κοσμάς) συντάσσεται με την αντίληψη της ΔΕΑ, ενώ στελέχη της «μειοψηφίας» εμφανίζονται έτοιμα να αποσπασθούν και να συνεχίσουν τη δράση τους μέσα από την «τάση» της ΑΝΑΣΑ.
 
• ΔΗΚΚΙ Σοσιαλιστική Αριστερά: Οι σχέσεις του ΔΗΚΚΙ (Π. Μαντάς, Η. Νικολόπουλος) με τον ΣΥΡΙΖΑ διαρκούν πάνω από 10 χρόνια, ωστόσο δεν ήταν πάντοτε σταθερές, δεδομένου ότι το 2006 το κόμμα συνεργάστηκε παροδικά με το ΚΚΕ. Σήμερα το ΔΗΚΚΙ αρνείται την αυτοδιάλυση, καθώς θεωρεί πως η ενιαιοποίηση του κόμματος θα κρύψει «κάτω από το χαλί» τα πολιτικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
 
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα