Thumbnail
Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων
Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής».
 
Σύμφωνα με το άρθρο, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι σε ένα ψηφοδέλτιο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους δημοτικούς συμβούλους.
 
Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ισχύσει το 42ο/ο για εκλογή από τον πρώτο γύρο.
 
Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που θα επιφέρει ενδεχόμενος νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι:
Α. Για τους δημάρχους
 
* Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους, από το οποίο θα εκλέγεται ο δήμαρχος.
 
* Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος εφόσον θα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50ο/ο και πάνω.
 
* Το ποσοστό εκλογής του δημάρχου από τον α΄ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42ο/ο καθώς υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των δημοτικών συμβούλων.
 
* Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι.
 
* Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εφόσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3ο/ο ή 5ο/ο.
 
Β. Για τους δημοτικούς συμβούλους
 
* Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις.
 
* Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.
 
* Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφόσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.
 
* Δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι πρώτοι 41 (για το Δήμο Νέας Σμύρνης) σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο δήμαρχο έχουν στηρίξει.
 
* Καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.
 
Γ. Ο ρόλος του δημάρχου
 
* Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο.
 
* Ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό τον δήμαρχο.
 
* Αλλάζουν ο Καλλικράτης και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.
 
 
pekp.gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

2ο ΕΠΑΛ Χανίων
Θύελλα στα Χανιά για βίντεο από σχολείο: «Ανεπίτρεπτη η δημοσιοποίηση περιστατικών με μαθητές»
Σφοδρή αντίδραση από το 2ο ΕΠΑΛ Χανίων: «Τα περιστατικά με μαθητές δεν είναι θέαμα»
Θύελλα στα Χανιά για βίντεο από σχολείο: «Ανεπίτρεπτη η δημοσιοποίηση περιστατικών με μαθητές»
τσιπρας
Ο ρόλος του νέου κόμματος Τσίπρα και ο κίνδυνος «διπλής πίεσης» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Παρά τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Σωκράτη Φάμελλο να επιδιώκει άμεση επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες σχετικά με...
Ο ρόλος του νέου κόμματος Τσίπρα και ο κίνδυνος «διπλής πίεσης» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ