Thumbnail
Νέο σκάνδαλο δωρεάς οργάνων βγαίνει στην επιφάνεια σύμφωνα με την εφημερίδα Deutche Welle, καθώς στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Λειψίας παραποιήθηκαν στοιχεία ασθενών για να παρακαμφθεί η λίστα αναμονής και να πάρουν ταχύτερα μόσχευμα.

Νέο σκάνδαλο δωρεάς οργάνων βγαίνει στην επιφάνεια σύμφωνα με την εφημερίδα Deutche Welle, καθώς στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Λειψίας παραποιήθηκαν στοιχεία ασθενών για να παρακαμφθεί η λίστα αναμονής και να πάρουν ταχύτερα μόσχευμα.

Η Γερμανία δεν έρχεται όμως για πρώτη φορά αντιμέτωπη με ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο στον τομέα της υγείας. Από πέρσι σε τρείς πανεπιστημιακές κλινικές έγινε αλλοίωση στοιχείων σε λίστα αναμονής ασθενών που περίμεναν για μεταμόσχευση.

Σε εσωτερικό έλεγχο που έγινε στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Λειψίας  διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί που ήταν επιφορτισμένοι με τον κατάλογο των ασθενών σε αναμονή για μεταμόσχευση ήπατος, αλλοίωσαν την κατάσταση της υγείας τους παρουσιάζοντάς τους ως ασθενείς σε αιμοκάθαρση και άρα εκτεθειμένους σε αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν.

Με αυτόν τον τρόπο η περίπτωσή τους χαρακτηριζόταν επείγουσα και έτσι περνούσαν στις πρώτες θέσεις στη λίστα αναμονής για μόσχευμα. Πρόκειται συγκεκριμένα για 37 από τους 182 ασθενείς της λίστας αναμονής των ετών 2010 και 2011, που στην καρτέλα τους αναγράφηκε – ψευδώς – ότι υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση για να προτιμηθούν από άλλους που βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στη λίστα αναμονής.

Ο χρόνος αναμονής λιγόστευε κατά μία εβδομάδα και έτσι ο διακρατικός οργανισμός για μεταμοσχεύσεις Eurotransplant, με έδρα το Leiden της Ολλανδίας, χαρακτήριζε την περίπτωσή τους κατεπείγουσα και προωθούσε γρηγορότερα το μόσχευμα.

Η Πανεπιστημιακή Κλινική της Λειψίας υποσχέθηκε την άμεση και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κλινικής καθηγητής Βόλφγκανγκ Φλάιγκ, οι τρεις υπεύθυνοι γιατροί, που τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα, είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων θα συνεχιστεί με γνώμονα την ποιότητα και την αξιοπιστία. «Δεν είμαι σε θέση να πω εάν υπήρχε πρόθεση ή χρηματισμός πίσω από την πράξη τους» υποστήριξε επιπλέον.

Για την υπόθεση ξεκινά ανακρίσεις αυτεπάγγελτα και η εισαγγελία της Λειψίας για να διαπιστώσει εάν - λόγω της παραποίησης στοιχείων - πέθαναν ασθενείς που έχασαν τη σειρά τους στη λίστα αναμονής.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερυ υποστήριξε ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των κέντρων μεταμόσχευσης για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχός τους και να διαλυθεί η εντύπωση ότι η υπόθεση της εύρεσης μοσχεύματος συνδέεται με οικονομικά κίνητρα.

 

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο καθώς οι ανάγκες για μοσχεύματα έχουν αυξηθεί πολύ καθώς υπάρχούν 12.000 Γερμανοί που περιμένουν μόσχευμα, τρείς φορές δηλαδή περισσότεροι από τον αριθμό των μοσχευμάτων που μπορούν να βρεθούν. Κάθε μέρα πεθαίνουν στη Γερμανία τρεις ασθενείς επειδή δεν καταφέρουν να βρουν μόσχευμα. Στο μεταξύ, λόγω αυτών των σκανδάλων μειώνεται ο αριθμός των Γερμανών που επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους μετά θάνατον.

 Deutche Welle

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα